Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.
Τέχνη Αλυπίας Ροζέ
Οίνος ερυθρωπός ξηρός/ Μακεδονία ΠΓΕ/ Κτήμα Τέχνη Οίνου
Με τη σοδειά του 2020 το δημοφιλές Ροζέ Τέχνη Αλυπίας, που για χρόνια διατηρούσε σημαντική θέση στην κατηγορία «Ροζέ Φαγητού», εμφανίστηκε διαφοροποιημένο -ίσως υπό την πίεση της τάσης για ανοιχτόχρωμα τύπου Προβηγκίας- αλλά πάντα ελκυστικό. Εγκαταλείποντας την πολυποικιλιακή του σύνθεση και πατώντας μόνο στο Syrah, έρχεται στο ποτήρι μας με φωτεινό ρόδινο χρώμα και αρώματα που θυμίζουν πράσινο φραγκοστάφυλο, άγρια φράουλα, κυδώνι και κίτρο, ενώ στο στόμα επικρατούν η κομψότητα και η ζωντάνια, με αρώματα εσπεριδοειδών και επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου 11,50€
Μαλαγουζιά 2020
Οίνος λευκός ξηρός/ Θεσσαλονίκη ΠΓΕ/ Κτήμα Αρβανιτίδη
Αποφεύγοντας με μαεστρία τις υπερβολές στις οποίες εύκολα σε παρασύρει η Μαλαγουζιά, τα αδέλφια Αρβανιτίδη προτείνουν ένα από τα πιο αρμονικά και ισορροπημένα δείγματά της από το αμπελοτόπι Άγιος Κωνσταντίνος. Μας άρεσαν το κρυστάλλινα λαμπερό χρώμα με τις άφθονες πρασινωπές πινελιές και η ευγενική παρουσία στη μύτη με περάσματα γιασεμιού, μοσχομπίζελου, μπανάνας, αλλά και μυριστικών όπως η ρίγανη και η μαντζουράνα. Στο στόμα ακροβατεί υποδειγματικά ανάμεσα στον πλούτο και τη φρεσκάδα, καταλήγοντας σε ένα μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 11€
Anarch 2019
Οίνος λευκός ξηρός/ Φθιώτιδα ΠΓΕ/ Heter Wines
Το δίδυμο Μ. Ταμιωλάκη – Δ. Μανσόλας προτείνουν ένα Ασύρτικο από βιολογικούς αμπελώνες του Δομοκού, με 5μηνη ωρίμανση, κατά 50%, σε δρύινα βαρέλια δεύτερης χρήσης. Μας άρεσαν το κιτρινόξανθο λαμπερό χρώμα του και η σχεδόν «γλυκιά» αίσθηση στη μύτη, με τα αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και αχλαδιού να κυριαρχούν σε διακριτικό φόντο τσακμακόπετρας, αλλά κυρίως η στιβαρή, θερμή παρουσία του στο στόμα, όπου η οξύτητα ανταγωνίζεται αποτελεσματικά τον όγκο και την αλκοόλη, σε ένα ισορροπημένο σύνολο με λεμονάτο τελείωμα. Τιμή: περίπου 17€
Mountcloud 2020
Οίνος ερυθρωπός ξηρός/ Πιερία ΠΓΕ/ Οινοποιείο Navitas
Το οινοποιείο Navitas, με αμπελώνες στο Λιτόχωρο, προστέθηκε πρόσφατα στον οινικό χάρτη. Είναι το δημιούργημα της Μαρίας Δημητριάδη, που αν και προέρχεται από δύο οικογένειες (Δημητριάδη – Τσάνταλη) με μακρά ιστορία στον χώρο, αποφάσισε να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο. Το ενδιαφέρον ροζέ που μας προτείνουν, από την ποικιλία Grenache Rouge, χαρακτηρίζεται από το ανοιχτό ρόδινο χρώμα του και την εκφραστική μύτη, όπου πρωταγωνιστούν το τριαντάφυλλο, το γλυκό κεράσι και ο χυμός ροδιού, ενώ στο στόμα είναι ευγενικό, ισορροπημένο, με καλή δομή, ευπρόσδεκτη οξύτητα, λεπτές τανίνες και ικανοποιητικό τελείωμα με ανεπαίσθητη γλύκα. Τιμή: περίπου 12,50€ στο ράφι
Κατσανό 2020
Οίνος λευκός ξηρός/ Κυκλάδες ΠΓΕ/ Γεώργιος Γαβαλάς
Ανάμεσα στις (κάποτε) 40 ποικιλίες σταφυλιού της Σαντορίνης και το Κατσανό, που χάρη στις προσπάθειες του Γεωργίου Γαβαλά δοκιμάζουμε στη μόνη διαθέσιμη μονοποικιλιακή εκδοχή του, εμπλουτισμένο με -περίπου κατά 15%- την επίσης δυσεύρετη Γαϊδουριά. Αχνόξανθο, λαμπερό χρώμα με άφθονες πρασινωπές πινελιές, έντονα ανθική παρουσία στη μύτη -νυχτολούλουδο και γιασεμί που προοδευτικά αφήνει χώρο σε αρώματα πράσινου μήλου, λεμονιού και μελιού, ενώ στο στόμα έρχεται με ανάλαφρο, ευγενικό άγγιγμα, λογισμένη οξύτητα, ισορροπημένη δομή, φρούτο και ευχάριστα λεμονάτο τελείωμα.
Cabernet Sauvignon 2017
Οίνος ερυθρός ξηρός/ Παγγαίο ΠΓΕ/ Κτήμα Χατζηγεωργίου
Ο Β. Χατζηγεωργίου δημιουργεί στο Παγγαίο μια μικρή αλλά πολύ καλοφτιαγμένη συλλογή κρασιών. Το καθαρόαιμο Cabernet Sauvignon, χάρη στους οινολογικούς χειρισμούς, αλλά και τη 12μηνη παλαίωση σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, έχει πορφυροκόκκινο βαθύ χρώμα και πυκνό αρωματικό μπουκέτο όπου εναλλάσσονται μνήμες κασσίς, ώριμου δαμάσκηνου, βιολέτας, γλυκόριζας, βανίλιας, μπαχαρικών και καφέ, ενώ στο θερμό, μεσαίου όγκου στόμα οι συνεκτικές τανίνες υποστηρίζονται από πλούσιο φρούτο και αισθητή, ακόμα, οξύτητα. Επίμονο τελείωμα και υποσχέσεις μακροημέρευσης. Τιμή: 15€ στο ράφι
Δείτε επίσης:
6 κρασιά που δοκιμάσαμε τον Ιούνιο και μας άρεσαν
Δύο νέα κρασιά από τις Κυκλάδες
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε την ξερή μυζήθρα Βυτίνας;