Είναι γνωστό στους λάτρεις του κρασιού και λιγότερο στο ευρύ κοινό, όμως μια από τις πρακτικές παλαίωσης που κάποιοι οινοπαραγωγοί εφαρμόζουν είναι και η βύθιση του κρασιού που παράγουν στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο «Βυθισμένος Θαλασσίτης» της ελληνικής «Γαία Οινοποιητική».
Η συγκεκριμένη μέθοδος «αποθήκευσης» του κρασιού σε θαλάσσιο περιβάλλον αντί για κελάρι δεν υποστηρίζεται βέβαια απ’ όλους τους παραγωγούς κρασιού, ωστόσο, όσοι την εφαρμόζουν, τονίζουν ότι πρόκειται για τακτική που προσφέρει συνθήκες που εξασφαλίζουν ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τέσσερις αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις κρασιών που παλαιώνουν στο βυθό της θάλασσας.
Γαία Οινοποιητική– Ελλάδα
Η Γαία Οινοποιητική άνοιξε πέρυσι το υποβρύχιο κελάρι της αποκαλύπτοντας τον «Βυθισμένο Θαλασσίτη 2011» στους λάτρεις του κρασιού. Ο «Βυθισμένος Θαλασσίτης» προέρχεται από την παραδοσιακή ποικιλία «Ασύρτικο» της Σαντορίνης και είναι το μοναδικό κρασί στην Ελλάδα που παλαιώνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα μπουκάλια με το κρασί βυθίζονται αργά στη θάλασσα σε βάθος 25 μέτρων, όπου παραμένουν για 5 χρόνια.
Edivo Vina -Κροατία
Σε αυτό το υποθαλάσσιο οινοποιείο, το κρασί παλαιώνει σε κεραμικούς αμφορείς, που εσωτερικά είναι επικαλυμμένοι με ένα λεπτό στρώμα ρητίνης, μέσα στους οποίους δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για τη σωστή παλαίωση του κρασιού. Το κρασί παραμένει στην Αδριατική θάλασσα σε βάθος 18-25 μέτρων για 2-3 χρόνια ενώ η τοποθεσία είναι και επισκέψιμη για όσους θέλουν να καταδυθούν και να τη δουν από κοντά.
Οινοποιείο Enrique Mendoza – Ισπανία
Πρόκειται για οινοποιείο που παράγει λευκό και κόκκινο κρασί παλαιωμένο σε βάθος 30 μέτρων σε τοποθεσία που επίσης είναι επισκέψιμη. Το «Vina Maris Monastrell» είναι κόκκινο κρασί που παλαιώνει 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στο βυθό της θάλασσας σε καλά σφραγισμένα μπουκάλια στην Κάλπ, περιοχή του Αλικάντε. Το «Vina Maris Chardonnay» είναι το λευκό κρασί τους που παλαιώνουν για χρονικό διάστημα μικρότερο κατά τέσσερις μήνες.
Enoteca Bisson – Ιταλία
Ο Piero Lugano, ιδιοκτήτης του «Bisson Wine Shop» στο Κιαβάρι, συνειδητοποίησε ότι το μαγαζί του ήταν πολύ μικρό και ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να παλαιώσει το αφρώδες κρασί του και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα της πραγματοποίησης της διαδικασίας υποθαλάσσια. Τα μπουκάλια τοποθετούνται σε μεταλλικά κλουβιά και παλαιώνουν σε βάθος περίπου 60 μέτρων (όπου η θερμοκρασία όπου η θερμοκρασία είναι σταθερά 15°C) για 26 μήνες.
Φωτογραφία: Γαία Οινοποιητική