Δοκιμάζουμε και επιλέγουμε κρασιά που συνοδεύουν ιδανικά τα οικογενειακά τραπέζια ή γίνονται δώρα, για να προσφέρετε σε καλέσματα.
Νάουσα ΠΟΠ 2015 Αργατία, Π. Γεωγιάδης & Χ. Σπινθηροπούλου
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Ένα εξαίρετο Ξινόμαυρο, που σκιαγραφεί με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και της χρονιάς. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού φέρει την υπογραφή της Χαρούλας Σπινθηροπούλου, που έχει ασχοληθεί όσο ελάχιστοι με την έρευνα γύρω από το Ξινόμαυρο και τους κλώνους του. Ωραίο, λαμπερό κόκκινο χρώμα και πολυεπίπεδο αρωματικό μπουκέτο, όπου ξεχωρίζουν τα φύλλα ντομάτας, η κανέλα, τα μικρά κόκκινα φρούτα και το φρυγανισμένο ψωμί, σε λεπτότατο γήινο φόντο. Μεσαίου όγκου στο στόμα, με ήπιες, καλοδουλεμένες τανίνες, ντυμένες με φρούτο, μετρημένη οξύτητα και καλή διάρκεια.
Τιμή: περίπου 16€ στο ράφι.
Syrah 2017 Domaine Costa Lazaridi, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Δράμα ΠΓΕ
Από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, στη Δράμα, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή του Syrah, που ισορροπεί ανάμεσα στον παλιό και τον νέο -οινικό- κόσμο. Βαθυκόκκινο στο χρώμα, συμπαγές, με αρκετές ακόμα ιώδεις ανταύγειες, δείγμα νεότητας, φέρνει στη μύτη, ύστερα από δωδεκάμηνη παραμονή σε δρύινα βαρέλια, μνήμες από μαύρα φραγκοστάφυλα και μούρα, πιπέρι, βιολέτα και σοκολάτα, σε υπόστρωμα ξύλου. Στο στόμα, σαρκώδες και θερμό, ταλαντεύεται γοητευτικά, ανάμεσα στη δύναμη και τη φινέτσα, με ζουμερό φρούτο, ευγενικές τανίνες και μακρύ τελείωμα σε πικάντικους και σοκολατένιους τόνους.
Τιμή: περίπου 18€ στο ράφι.
Μονοπάτι 2018, Χρήστος Αϊβαλής
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Νεμέα ΠΟΠ
Το Μονοπάτι αποτελεί ένα από τα πιο ιδιοσυγκρασιακά δείγματα του νεμεάτικου αμπελώνα. Εμφιαλώνεται χωρίς σταθεροποίηση και φιλτράρισμα, ύστερα από 14 μήνες σε δρύινα βαρέλια, με στόχο τη μέγιστη συμπύκνωση αρωμάτων και γεύσης. Πορφυροκόκκινο σκούρο, συμπαγές χρώμα, με άφθονες ιώδεις πινελιές και αρωματικό μπουκέτο που βρίσκεται στην αρχή της εξέλιξής του, με υπαινιγμούς φρέσκων κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, μέντας και δέρματος, σε έντονα βαρελάτο φόντο. Στο στόμα, το θερμό άγγιγμα, οι πυκνές τανίνες, ο όγκος, το φρούτο και η πολυπλοκότητα δίνουν σοβαρές υποσχέσεις για το μέλλον και απαιτούν υπομονή.
Τιμή: περίπου 22€ στο ράφι.
Στη ρίζα του βουνού 2017, Κτήμα Γράμψα
Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Ζάκυνθος ΠΓΕ
Το Κτήμα Γράμψα επενδύει συστηματικά στις ντόπιες ποικιλίες της Ζακύνθου, όπως ο ιταλικής καταγωγής Αυγουστιάτης, που όμως καταγράφεται στο νησί ήδη από τον 14ο αιώνα. Το «Στη ρίζα του βουνού», που έχει παλαιώσει για 12 μήνες σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια, χαρακτηρίζεται από το βαθυκόκκινο, μέσης πυκνότητας, χρώμα του και το όμορφα αναπτυγμένο μπουκέτο του, που παραπέμπει σε γλυκά κόκκινα φρούτα, βιολέτα, τοστ και μπαχαρικά, σε διακριτικά γήινο φόντο. Μεσαίου όγκου στο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα, ήπιες αλλά αισθητές ακόμα τανίνες, καλά ενσωματωμένο βαρέλι, κομψότητα και πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: περίπου 14€ στο ράφι.
Aetheria Λευκός 2018, Σεμέλη Α.Ε.
Οίνος Λευκός Ξηρός Ποικιλιακός
Καινούρια προσθήκη στην ομολογουμένως μεγάλη συλλογή της Σεμέλης Α.Ε. Συνδυάζοντας το πολυταξιδεμένο Chardonnay με τη Μαλαγουζιά, και τα δυο από τους αμπελώνες της ορεινής Αιγιαλείας, το δημοφιλές οινοποιείο της Νεμέας δημιουργεί ένα «μοντέρνο» κρασί, με ξανθοπράσινο, λαμπερό χρώμα και πολύ εκφραστική μύτη, όπου πρωταγωνιστούν τα ώριμα λευκά φρούτα, το αγιόκλημα και τα αρωματικά βότανα, σε ελαφρά φυτικό φόντο. Στο στόμα, η λιπαρότητα του Chardonnay συναντά το νεύρο της ορεινής Μαλαγουζιάς, συνθέτοντας ένα γεμάτο, ισορροπημένο σύνολο, με καλή δομή και βάθος, πλούσιο φρούτο και ευχάριστα πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: περίπου 11€ στο ράφι.
Saumon 2018, Κτήμα Χαρλαύτη
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός, Πελοπόννησος ΠΓΕ
Το Cabernet Sauvignon, από τον βιολογικό αμπελώνα του Κτήματος Χαρλαύτη στη Νεμέα, με την οινολογική καθοδήγηση του έμπειρου Πάνου Ζουμπούλη, μετατρέπεται σε ένα πραγματικά αξιαγάπητο ροζέ κρασί. Το χρώμα του, κρυστάλλινα λαμπερό, αποτελεί ακριβώς τον ορισμό του σομόν, ενώ τα φρέσκα και ζωηρά αρώματά του θυμίζουν λουλούδια, φρούτα του δάσους και καραμέλα κεράσι, σε κομψά φυτικό υπόβαθρο. Στο στόμα, παρότι στην πρώτη επαφή δείχνει ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο, στη συνέχεια αποκαλύπτει την κληρονομιά της ποικιλίας, που του χαρίζει δομή και ένα ανεπαίσθητα τανικό άγγιγμα. Φρουτώδες τελείωμα, με καλή διάρκεια.
Τιμή: περίπου 14€ στο ράφι.