Να αποδείξουν ότι η παλαίωση του κρασιού και σε ποτάμι μπορεί να εξασφαλίσει την ιδιαίτερη γεύση που αναζητούν οι λάτρεις του οίνου ανά τον κόσμο, επιχειρούν οι οινοπαραγωγοί Νάουσας, βυθίζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως και 1000 φιάλες ξινόμαρου στον πυθμένα του ποταμού Αράπιτσα.

Μπορεί να έχει ήδη αποδειχθεί ότι η βύθιση κρασιών στη θάλασσα εξασφαλίζει ενδιαφέροντα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στο κρασί, αλλά συμβαίνει άραγε το ίδιο και με το τρεχούμενο και γάργαρο νερό ενός ποταμού; Αυτό ακριβώς, φιλοδοξούν να ανακαλύψουν οι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι για τα επόμενα χρόνια, εκτός από τα κελάρια τους, θα επισκέπτονται συχνά-πυκνά τον ποταμό Αράπιτσα, με την ελπίδα κάθε φορά να ανακαλύψουν τον δικό τους θησαυρό.

Η βύθιση φιαλών κρασιού θα πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου 2021, στον Χώρο Θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων, και η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create για τις δημιουργικές βιομηχανίες και τον δημιουργικό τουρισμό, στο οποίο συμμετέχει ο δήμος Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας με άλλους οκτώ εταίρους.

Παράλληλα, η βύθιση των κρασιών στον ποταμό, εντάσσεται στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ Τρύγου, που θα λάβει χώρα στο διάστημα από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 3 Οκτωβρίου φέτος (πέρυσι είχε αναβληθεί λόγω covid-19) και της ψηφιακής πλατφόρμας διασύνδεσης και προβολής μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουρισμού. Τονίζεται δε ότι η δράση γίνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα της περιοχής, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης.

«Στόχος των δράσεων και εκδηλώσεων που οργανώνουμε στην μετά covid-19 εποχή, είναι να μπει η πόλη μας στο χάρτη των ταξιδιωτών που αναζητούν σε όλο τον κόσμο τα καλά κρασιά» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Ηρωϊκής Πόλης Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, προσθέτοντας πως «ο οινικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθιση παγκοσμίως και η περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς και συνάντησης, ακόμη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων».

«Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι κρασιά που βρέθηκαν βυθισμένα από ναυάγια στο Αιγαίο και ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στο νερό, όχι μόνο δεν έχασαν σε γεύση και “αίγλη”, αλλά αντίθετα η “εξαφάνισή” τους στον πυθμένα, λειτούργησε ευεργετικά, ώστε να καταστούν από ιδιαίτερα έως και μοναδικά. Φιλοδοξούμε για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα με τη βύθιση των δικών μας κρασιών στον ποταμό Αράπιτσα» επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνεταιρισμού “Οίνοι ΒΑΕΝΙ Νάουσα” και επικεφαλής των οινοπαραγωγών Ημαθίας, Γιώργος Φουντούλης.

Διευκρίνισε ότι 600 με 1000 φιάλες κρασιού θα τοποθετηθούν σε σιδεροπαλέτες και θα βυθιστούν στον πυθμένα του ποταμού Αράπιτσα, που «έχει μεγάλο βάθος και χαμηλές θερμοκρασίες», υπογραμμίζοντας ότι σκοπός είναι να διατηρηθούν σε αυτό το ακραίο περιβάλλον για αρκετά χρόνια. Υπενθύμισε επίσης ότι η περιοχή της Νάουσας διαθέτει 22 οινοποιεία και καλλιεργούνται περί τα 4.500 στρέμματα με αμπέλια, με «νούμερο ένα» ποικιλία αυτή του ξινόμαυρου, που εξάγεται σε πάνω από 45 χώρες στον κόσμο. Αποκάλυψε δε ότι στόχος των οινοπαραγωγών της Νάουσας είναι να διεισδύσουν στις αγορές των χωρών Βραζιλία, Ινδία, Κορέα και Ιαπωνία και ότι ο τρύγος στην περιοχή θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου, με τη χρονιά να προοιωνίζεται «αρκούντως καλή».

«Το τελευταίο 15νθήμερο πριν την συγκομιδή θέλουμε καλές θερμοκρασίες προκειμένου να μαζέψουμε τα σταφύλια μας σωστά» είπε ο κ. Φουντούλης και συμπλήρωσε: «Μπορεί να σταφύλια μας να είναι λίγο “στρεσαρισμένα”, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά εκτιμώ ότι θα πάμε καλά σε γενικές γραμμές και δεν θα έχουμε ζημιές».

Για την 16μηνη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν παγκοσμίως για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, ο κ. Φουντούλης υπογράμμισε ότι τα οινοποιεία «έφτασαν στο χείλος του γκρεμού», σημειώνοντας ότι ναι μεν τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται να αποφασιστεί «απόσταξη κρίσης» για το 100% των αιτήσεων και να υπάρξει επιδότηση αποθεματοποίησης.

Υπό την προϋπόθεση της περαιτέρω στήριξης, ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2022 οι πωλήσεις των οινοποιών θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019, χρονιά που αποτέλεσε μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας: «ευχή όλων μας αποτελεί το 2022 να μιλάμε για τις κακές παρενθέσεις των ετών 2020 και 2021 στον χώρο μας» κατέληξε.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Winelovers: 30.000 «εραστές» του κρασιού αναζητούν νέες ετικέτες

3 καλοκαιρινά κοκτέιλ a la Italia με βάση το αφρώδες κρασί

6 κρασιά που επιλέξαμε για τον Αύγουστο