Δοκιμάζουμε τυριά και αναζητούμε το κρασί και το ποτό που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.
Το τυρί
Brie Président
Παραγωγός: Lactalis Group
Διαθέσιμο σε πολλά σημεία πώλησης
Με ιστορία που φτάνει πίσω στον 10ο αιώνα, το Brie αποτελεί ένα από τα παλιότερα αλλά και πιο δημοφιλή γαλλικά τυριά. Σύμφωνα με την παράδοση, η παραγωγή του ξεκίνησε στην ομώνυμη περιοχή που βρίσκεται στην εύφορη λεκάνη των ποταμών Σηκουάνα και Μάρνη, στα ανατολικά του Παρισιού. Θεωρείται πρόγονος του Camembert, που δημιουργείται με παρόμοια τεχνική, αλλά αρκετά δυτικότερα, στη Νορμανδία. Παρότι έχουν αναγνωριστεί δύο Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, οι Brie de Meaux AOP και Brie de Melun AOP, που καλύπτουν ένα μέρος της παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος της διακινείται κάτω από την κοινόχρηστη ονομασία Brie, η οποία δεν υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς. Κατά κανόνα πάντως, το Brie προέρχεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, που πήζει με τη βοήθεια πυτιάς και το τυρόπηγμα μπαίνει σε καλούπια, παίρνοντας σχήμα χαμηλού δίσκου. Η ωρίμανση των τυριών σε κατάλληλους χώρους με υψηλή υγρασία, για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ευνοεί την ανάπτυξη στην επιφάνειά του πλούσια χλωρίδα penicillium, κυρίως του είδους candidum, που καλύπτει την επιδερμίδα τους, με έναν λευκό ανθό.
Το δείγμα της δοκιμής μας έχει λεπτή, λευκή επιδερμίδα, σε ελαφρά γκρίζο φόντο, μάζα υποκίτρινη, συμπαγή, χωρίς οπές και υφή μαλακή έως κρεμώδη. Η υγρασία αγγίζει το 49% και τα λιπαρά το 60% επί ξηρού. Η παρουσία στη μύτη είναι διακριτική, με περάσματα, κρέμας, βουτύρου και ξηρών καρπών, μαζί με μια ελαφριά αίσθηση αμμωνίας – χαρακτηριστικό αυτού του τύπου τυριών. Στο στόμα πλούσιο και λιπαρό αφήνει μια βουτυράτη ανάμνηση στο τελείωμα.
Το κρασί
Chardonnay 2019, Οίνος Λευκός Ξηρός
Κρανιά ΠΓΕ, Παραγωγός: Κτήμα Κατσαρού
Η πληθωρική γεύση, με την τονισμένη παρουσία λιπαρών (περίπου 31% στο τυρί ως έχει), και η ιδιαίτερη αρωματική φυσιογνωμία του Brie μας οδηγούν σε επιλογές οινικών συντρόφων με αντίστοιχα ισχυρή προσωπικότητα.
Το Κτήμα Κατσαρού, σκαρφαλωμένο στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, πάνω από το χωριό της Κρανιάς, δημιουργεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Chardonnay, από αμπελώνες σε υψόμετρο πάνω από 550 μέτρα, στο οποίο η ζύμωση σε μικρά, δρύινα γαλλικά βαρέλια και η παραμονή στις οινολάσπες πρόσθεσαν όγκο και πολυπλοκότητα. Το χρώμα του κινείται σε χρυσόξανθες αποχρώσεις, με ελαφρές πράσινες ανταύγειες, ενώ στο σύνθετο αρωματικό μπουκέτο ξεχωρίζουν λεμονάτες νότες, μάνγκο, βανίλια, φίνο ξύλο και λεπτά μπαχαρικά, σε βουτυράτο φόντο. Το θερμό, σχεδόν λιπαρό στόμα, που διατηρεί όμως αξιοπρόσεκτα επίπεδα οξύτητας, με το πλούσιο φρούτο και την επίμονη επίγευση ταιριάζει υποδειγματικά με το τυρί, φτιάχνοντας ένα απολαυστικό δίδυμο.
Melior 2017, Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Αττική ΠΓΕ, Παραγωγός: Κτήμα Παπαγιαννάκου
Το ταίριασμα των τυριών τύπου Brie με κόκκινα κρασιά στηρίζεται σε λεπτές ισορροπίες και περικλείει εξ ορισμού ένα ρίσκο, το οποίο όμως αξίζει να πάρει κανείς. Διαλέγουμε λοιπόν ένα Merlot, από τον αμπελώνα της Αττικής, με την πάντα αξιόπιστη υπογραφή του Βασίλη Παπαγιαννάκου και 14μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του ακροβατεί ανάμεσα στο πορφυρό και το βαθύ κόκκινο, ενώ στη μύτη το καλοσχηματισμένο μπουκέτο ενσωματώνει μνήμες του ξύλου, αρώματα φραγκοστάφυλων, ξερού δαμάσκηνου, κέδρου και δάφνης, σε υπόστρωμα μπαχαρικών. Στο μεσαίου όγκου στόμα οι ευγενικές τανίνες ντύνονται με φρούτο, η οξύτητα κάνει αισθητή την παρουσία της χωρίς να ενοχλεί και το τελείωμα διαρκεί απρόσμενα πολύ. Πέρα από τις -καθόλου δυσάρεστες- υπόνοιες πίκρας, ο συνδυασμός με το τυρί λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά, αν και σε επίπεδο αρωμάτων μάλλον κερδισμένο βγαίνει το κρασί.
Δείτε επίσης
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το φρέσκο χαλλούμι Κύπρου;
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε τον ξερό ανθότυρο;
Με τι κρασί θα συνοδεύσουμε το ξινό Ίου;