Δοκιμάζουμε τυριά και αναζητούμε το κρασί και το ποτό που θα τους κάνει την ιδανική συντροφιά. Εδώ, όλοι οι αστικοί μύθοι καταρρίπτονται.

Το τυρί

Blue Stilton PDO, από το τυροκομείο Cropwell Bishop
Το Stilton ή για την ακρίβεια το Blue Stilton, μια και υπάρχει και η λιγότερο γνωστή εκδοχή του White Stilton είναι το πιο γνωστό μπλε τυρί της Βρετανίας και ένα από τα ελάχιστα αυτής της χώρας, που έχουν αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράγεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, από ζώα που εκτρέφονται σε μια καθορισμένη ζώνη της κεντρικής Αγγλίας, ενώ πήρε το όνομά του από το ομώνυμο χωριό, όπου ήταν γνωστό ήδη από τον 17ο αιώνα, αν και δεν παραγόταν ποτέ εκεί. Η διαδικασία παραγωγής του μοιάζει λίγο με του Ροκφόρ, μια και εδώ ο μύκητας Pénicillium Roqueforti παίζει καθοριστικό ρόλο, όμως οι διαφορές στο είδος του γάλακτος, στο αλάτισμα, στην τεχνική και στις συνθήκες ωρίμανσης, οδηγούν και σε διαφορετικό προϊόν. Το σχήμα του, που οφείλεται σε ειδικά καλούπια, είναι κυλινδρικό, με ύψος περίπου 25 εκατοστά και διάμετρο 15 εκατοστά. Το Blue Stilton που δοκιμάζουμε προέρχεται από ένα μικρό πιστοποιημένο τυροκομείο στην κομητεία Nottinghamshire. Εξωτερικά το τυρί καλύπτεται από λεπτή, γκριζωπή επιδερμίδα, που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του. Η μάζα του είναι υποκίτρινη, χωρίς οπές, με ένα πυκνό «δίκτυο» από μπλε φλέβες, κανονικά μοιρασμένο σε όλη την έκτασή της και υφή σχετικά μαλακή, αλλά χωρίς ιδιαίτερη υγρασία. Τα αρώματα θυμίζουν καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, ψημένο προζυμένιο ψωμί, βούτυρο, μαζί με μια ελαφριά γήινη νότα. Διακριτικά αλμυρό στο στόμα, με βουτυρένια αρώματα, ήπια πικάντικο, με επίμονο τελείωμα. Ο χαρακτήρας του μας κατευθύνει προς ένα ευγενικό, γλυκό κρασί.

Το κρασί

Μοσχάτος Ρίου Πατρών ΠΟΠ 2016, Οικογένεια Παρπαρούση
Οίνος Λευκός Φυσικώς Γλυκύς, Λιαστός
Το κρασί αυτό -κρυμμένος θησαυρός του ελληνικού αμπελώνα- προέρχεται από μια μικρή ζώνη ΠΟΠ, η οποία χρωστά την επιβίωσή της στο Θανάση Παρπαρούση. Αποτελείται από μερικές εκατοντάδες στρέμματα γύρω από το Ρίο, φυτεμένα με το χαρισματικό λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο, που ασφυκτιούν υπό την πίεση του οικιστικού ιστού της Πάτρας. Τα σταφύλια λιάζονται για 10 περίπου μέρες στον ήλιο, ώστε να συμπυκνωθεί ο χυμός τους, πριν μετατραπεί σε αξιαγάπητο κρασί με χρώμα λαμπερό, χρυσαφένιο, «δάκρυα» που κατεβαίνουν αργά στα τοιχώματα του ποτηριού και εκφραστική παρουσία στη μύτη, με αρώματα που θυμίζουν γλυκό κυδώνι, μέλι, λουλούδια και ξερό βερίκοκο, σε λεμονάτο φόντο. Στο στόμα έρχεται με βελούδινο άγγιγμα, άφθονο φρούτο, μετρημένη γλύκα και λιπαρότητα, αλλά και οξύτητα, που ζωντανεύει το σύνολο, με το επίμονο τελείωμα. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αρμύρα και την ιδιαίτερη αρωματική προσωπικότητα του τυριού, χωρίς να τις ισοπεδώνει.

Late Bottled Vintage Port 2014, Adriano Ramos Pinto
Οίνος Ερυθρός Γλυκύς
Για τους Βρετανούς, το Blue Stilton με το Port αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό.
Διαλέγουμε λοιπόν το LBV του Οίκου Ramos Pinto, ενός από τους πιο αξιόπιστους της περιοχής, που οινοποιεί σταφύλια μόνο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του. Όπου η ένδειξη LBV ή Late Bottled Vintage αναφέρεται σε ένα Πορτ μιας καλής χρονιάς, που εμφιαλώνεται ύστερα από παραμονή τεσσάρων χρόνων σε βαρέλι, διατηρώντας τη φρεσκάδα ενός Ruby, αλλά και κάποια στοιχεία Vintage Port.
Μας αρέσει το βαθύ ρουμπινί, συμπαγές, χρώμα του κρασιού, τα δάκρυα που σχηματίζει στο ποτήρι και το σύνθετο μπουκέτο του στη μύτη, με τα ξερά δαμάσκηνα, τη σοκολάτα, και τη γλυκόριζα, σε λεπτό φόντο μπαχαρικών. Στο στόμα συνδυάζει το φρούτο, με την γλύκα, το αλκοόλ και τις γεμάτες τανίνες σε ένα ισορροπημένο σύνολο μεγάλης διάρκειας. Ταιριάζει επίσης πολύ καλά με το τυρί, αποδεικνύοντας ότι οι βρετανοί δεν έχουν άδικο.

info
Το βρήκαμε στο κατάστημα τυριών Provence.

Το άρθρο της εβδομάδας