Ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης γράφει για τα κόκκινα κρασιά που ξεχώρισε τη χρονιά που μας πέρασε. Δεν πρόκειται απλά για λίστες με τα καλύτερα κρασιά αλλά για μια καταγραφή των προσωπικών οινικών γευστικών του εμπειριών μέσα από εκείνα τα κόκκινα κρασιά στους αμπελώνες των όμορφων νησιών του Ιονίου που κατάφεραν να τον κερδίσουν.

Brousko 2019, Siflogo
Γεωγραφική θέση: Λευκάδα
Ποικιλιακή σύνθεση: Βερτζαμί 100%
Αμπελώνας: Λευκάδα
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Λευκάδα
Στυλ οίνου: Ξηρός
Τιμή λιανικής: 19,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Αυτό το κρασί θα άξιζε να μπει στη λίστα μόνο και μόνο γιατί οι λάτρεις του ποιητικού κρασιού τη θεωρούν ως ανάθεμα και τη βάζουν στην ετικέτα ενός κρασιού υψηλής ποιότητας από Βερτζαμί, μια πανέμορφη ποικιλία του Ιονίου Πελάγους, και ένα κρασί που δίνει απίστευτη ένταση και καθαρότητα φρούτου.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προέρχεται από ιδιόκτητο αυτόριζο αμπελώνα που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων στα βουνά της Λευκάδας και η μέση ηλικία των φυτών φθάνει τα 35 έτη. Το κρασί ωρίμασε για 24 μήνες σε παλιά γαλλικά δρύινα βαρέλια, εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο και παλαίωσε για ένα χρόνο στη φιάλη πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. Το κρασί έχει πιστοποιηθεί ως βιολογικό.
Προτεινόμενο πιάτο: Ψητά χωριάτικα λουκάνικα.

Eclipse 2020, Gentilini
Γεωγραφική θέση: Κεφαλονιά
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη (Τσιγκέλω) 100%
Αμπελώνας: Μηνιές Κεφαλονιάς
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Στυλ οίνου: Ξηρός
Τιμή λιανικής: 24,00€

Γιατί ξεχωρίζει: Ένα από τα πρώτα κρασιά που προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν τη Μαυροδάφνη ως μια ποικιλία υψηλότατης ποιότητας για την παραγωγή όχι μόνο γλυκών, αλλά και ξηρών κρασιών. Το κρασί αυτό εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του αλλά και ταυτόχρονα με την αρμονία του. Είναι κρίμα να το πιείτε αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 7 χρόνια από τον τρύγο.
Μέθοδος παραγωγής: Το φρούτο προέρχεται από ιδιόκτητους αμπελώνες με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που έφθασαν τα 300 κιλά ανά στρέμμα και ασβεστολιθικά, πετρώδη εδάφη. Το φρέσκο κρασί ωρίμασε για 12 μήνες σε γαλλικά και αμερικανικά δρύινα βαρέλια.
Προτεινόμενο πιάτο: Αρνίσιο κότσι μαγειρευτό με κόκκινο κρασί.

Mademoiselle 2022, Κτήμα Χαριτάτου
Γεωγραφική θέση: Κεφαλονιά
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη 100%
Αμπελώνας: Κλαδάτα, Ληξούρι Κεφαλονιάς
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Στυλ οίνου: Ξηρός
Τιμή λιανικής: 13,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Οι ξηρές Μαυροδάφνες από την Κεφαλονιά έχουν ήδη πάψει να είναι καλό κρυμμένο μυστικό γιατί τις γνωρίζουμε όλοι. Η οικογένεια Χαριτάτου όμως προσπαθεί εδώ να δώσει μια πιο φρέσκια και απαλή έκφραση της ποικιλίας χωρίς τις συνηθισμένες τανίνες που θέλουν κάποιο πέρασμα από βαρέλι και κάποια παραμονή στη φιάλη για να εξελιχθούν.
Μέθοδος παραγωγής: Το φρούτο προέρχεται από ιδιόκτητο αμπελώνα ηλικίας 24 ετών. Το υψόμετρο είναι 280 μέτρα, το έδαφος αργιλοπηλώδες και η διαμόρφωση του αμπελώνα γραμμική. Η οινοποίηση ακολουθεί τα βήματα της κλασικής ερυθρής οινοποίησης χωρίς όμως το κρασί να περνά ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια.
Προτεινόμενο πιάτο: Πιατέλα με κίτρινα τυριά και κόκκινα σταφύλια.

Kokkino 2022, Κτήμα Πετρακόπουλου
Γεωγραφική θέση: Κεφαλονιά
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη 100%
Αμπελώνας: Πλαγιά του Αγκώνα, Κεφαλονιά
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Στυλ οίνου: Ξηρός
Τιμή λιανικής: 22,30€

Γιατί ξεχωρίζει: Μια Μαυροδάφνη που δίνει άπλετο φρούτο, πυκνότητα και μια δομή που θα την κρατήσει ζωντανή για τα επόμενα 8 χρόνια. Ένα αρκετά σπάνιο κρασί αφού έχει παραχθεί μόνο σε 2.650 φιάλες και ένα από τα καλύτερα δείγματα ξηρών οινοποιήσεων Μαυροδάφνης.
Μέθοδος παραγωγής: Τα σταφύλια καλλιεργούνται στην υπέροχη αργιλοαμμώδη πλαγιά του Αγκώνα, σε έναν ενιαίο βιολογικό αμπελώνα 15 ετών, εντός της ΠΟΠ ζώνης για τη γλυκιά ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας. Το φρέσκο κρασί ωρίμασε για 4–6 μήνες πάνω στις μαλακές οινολάσπες του και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Η καλλιέργεια έχει πιστοποιηθεί ως βιολογική.
Προτεινόμενο πιάτο: Γεμιστές ντομάτες με ρύζι και μοσχαρίσιο κιμά.

Οργίων 2021, Οινοποιείο Σκλάβος-Ζησιμάτος
Γεωγραφική θέση: Κεφαλονιά
Ποικιλιακή σύνθεση: Μαυροδάφνη 100%
Αμπελώνας: Ημιορεινοί αμπελώνες Κεφαλονιάς
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου
Στυλ οίνου: Ξηρός
Τιμή λιανικής: 18,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Ένα κρασί που έχει όνομα Οργίων και παράγεται από έναν παραγωγό που λέγεται Σκλάβος θα άξιζε έτσι και αλλιώς να μπει στη λίστα των κρασιών που αγάπησα. Όμως εδώ η οικογένεια Σκλάβος μάς δίνει μια συνταρακτική ξηρή Μαυροδάφνη από έναν υπέροχο αμπελώνα φτιαγμένη στο οινοποιείο με ήπιες παρεμβάσεις αλλά με απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια. Ίσως όχι η πιο εύκολη Μαυροδάφνη, αλλά αξίζει την προσοχή των ανθρώπων που αγαπούν τον ελληνικό αμπελώνα εις βάθος.
Μέθοδος παραγωγής: Το σταφύλι προέρχεται από ημιορεινούς αμπελώνες άνω των 40 ετών και υψόμετρο 50 έως 150 μέτρων. Η ωρίμαση έγινε σε δρύινα βαρέλια και το κρασί εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο έπειτα από 12 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Χοιρινό ψητό στον φούρνο με δαμάσκηνα και πορτοκάλι.

Στη Ρίζα του Βουνού 2021, Κτήμα Γράμψα
Γεωγραφική θέση: Ζάκυνθος
Ποικιλιακή σύνθεση: Αυγουστιάτης 100%
Αμπελώνας: Λαγώποδο, Ζάκυνθος
Κατηγορία οίνου: ΠΓΕ Ζάκυνθος
Στυλ οίνου: Ξηρός
Τιμή λιανικής: 17,50€

Γιατί ξεχωρίζει: Ο Αυγουστιάτης είναι μια ποικιλία που πρέπει να καλλιεργηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Είναι ένα σταφύλι που δίνει κρασιά που σίγουρα θα γοητεύσουν μεγάλη μερίδα καταναλωτών στο εξωτερικό. Όπως ο Αυγουστιάτης από το κτήμα Γράμψα μας δείχνει ότι είναι μια ποικιλία με βαθύ χρώμαμ, αρκετά εκφραστικό κόκκινο φρούτο στο στόμα ενώ η δομή έχει πλάτος και όγκο χωρίς να κουράζει.
Μέθοδος παραγωγής: Το νέο κρασί έμεινε για 3 μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση και στη συνέχεια ωρίμασε σε επιλεγμένα νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια μετρίου καψίματος για 12 μήνες.
Προτεινόμενο πιάτο: Χοιρινή τηγανιά με πιπεριές και μανιτάρια.

H ανάρτηση αυτή δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην ειδική έκδοση του Πρώτου Θέματος, «150 Σπουδαία Ελληνικά Κόκκινα Κρασιά για το 2024» από τον Master of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη.