Το λιάτικο (Ιουλιάτικο) είναι μια γηγενής ποικιλία της Κρήτης που απαντάται σε όλο το νησί. Αρχικά θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με το ιταλικό Aleatico, αλλά μετά από έρευνα έχει αποδειχθεί ότι οι δύο ποικιλίες δεν είναι ίδιες, καθώς παρουσιάζουν αρκετές γενετικές διαφορές. Ιστορικά, το Λιάτικο ήταν η ποικιλία πάνω στην οποία βασίστηκε η παραγωγή του κρασιού Μαλβαζία.

Η ποικιλία του Λιάτικου εξελίσσεται σε ένα ζωηρό κρασί και παράγει υψηλές αποδόσεις, ενώ η αντοχή της στην ξηρασία είναι μέτρια. Ωριμάζει αρκετά νωρίς, τον Ιούλιο, εξ ου και το όνομα Ιουλιάτικο. Παράγει ξηρά και γλυκά κρασιά και παρόλο που ορισμένοι οινοπαραγωγοί παράγουν εξαιρετικά ξηρά κρασιά, τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας εκφράζονται καλύτερα από τα γλυκά κρασιά της. Τα κρασιά του Λιάτικου είναι πολύ ανοιχτόχρωμα και έχουν έντονα γλυκά φρουτώδη αρώματα, υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μέτρια οξύτητα, μέτριο σώμα και απαλές ταννίνες.
Με Λιάτικο φτιάχνεται το κρασί ΠΟΠ Δάφνες (Ηράκλειο), τα γλυκά ΠΟΠ Σητεία, καθώς και τα ξηρά κρασιά ΠΟΠ Σητεία που αναμειγνύονται με Μανδηλαριά.

Ποικιλία: Λιάτικο
Χρώμα: ωχρό
Οξύτητα: μέτρια
Άρωμα: ώριμα κόκκινα φρούτα, γλυκά μπαχαρικά
Ταννίνες: χαμηλές έως μέτριες, απαλές
Παλαίωση σε φιάλη: μπαχαρικά, μαρμελάδα κόκκινων φρούτων
Στυλ κρασιού: μαλακό, πολύπλοκο, συχνά γλυκό, ξηρό