Η ρομπόλα είναι μια λευκή ποικιλία των Ιονίων Νήσων, η οποία δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε περιοχές με εδάφη φτωχά σε οργανικά συστατικά, καλή αποστράγγιση και σε υψόμετρο άνω των 300μ. (990 πόδια), όπως στην περίπτωση της Κεφαλλονιάς. Η Ρομπόλα είναι εύρωστη ποικιλία και είναι ευαίσθητη στην ξηρασία και σε πολλές ασθένειες. Η οινοποίηση αυτής της ποικιλίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί οξειδώνεται εύκολα.

Με την προϋπόθεση ότι καλλιεργείται σε περιοχές που της επιτρέπουν να αναπτύξει πλήρως το δυναμικό της, η Ρομπόλα παράγει κρασιά που δίνουν διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και κίτρο και νότες ορυκτών, με ισορροπημένη οξύτητα, μέτριο σώμα και μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Ο λευκός ξηρός οίνος που παράγεται στη ζώνη ΠΟΠ Κεφαλλονιάς μπορεί να είναι εξαιρετικής ποιότητας και να δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, καθώς μπορεί να παλαιωθεί για λίγα χρόνια στη φιάλη. Η Ρομπόλα συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε κρασιά χωρίς γεωγραφική ένδειξη και συχνά αναμειγνύεται με άλλες ποικιλίες.

Ποικιλία: Ρομπόλα
Χρώμα: μέτριας έντασης
Οξύτητα: υψηλή
Άρωμα: λεμόνι, γκρέιπφρουτ, λουλούδια
Παλαίωση σε φιάλη: καταναλώνεται κατά προτίμηση νεαρό
Στυλ κρασιού: ζωηρό, ξηρό με λεμονάτη γεύση