Φέτος είπαμε να ξεφύγουμε έστω λίγο από τη συνήθη θεματολογία των ημερών, του τύπου «τι θα πιούμε με το σουβλιστό αρνί του Πάσχα;» ή «τι κρασί ταιριάζει με τη μαγειρίτσα;» και τα παρόμοια. Άλλωστε η κρεοφαγία δεν περιορίζεται μόνο στις μέρες του Πάσχα και οι φανατικοί κρεατοφάγοι παραμένουν ένα υπολογίσιμο τμήμα των καταναλωτών, που ανθίστανται σθεναρά στις παραινέσεις γιατρών και βιγκανιστών. Γιατί βέβαια όταν μιλάμε για κρέας εννοούμε το κόκκινο, τούθ’ όπερ μεθερμηνευόμενον, που λέγαμε παλιά, σημαίνει μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, κυνήγι και τέλος. Εντάξει, με μέτρο, αλλά όχι να τα βγάλουμε και τελείως απ’ τη ζωή μας.

Για όσες φορές λοιπόν στο πιάτο μας βρίσκεται ένα ωραίο κομμάτι κρέας, μαγειρεμένο, ψητό στον φούρνο ή στα κάρβουνα, διαλέγουμε 18 κόκκινα και δύο λευκά κρασιά, που θα καλύψουν τις περισσότερες πιθανότητες συνδυασμών και οικονομικών προϋπολογισμών. Από τις πολυάνθρωπες μαζώξεις γύρω από μια ψησταριά μέχρι τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα ενός γαστρονομικού δείπνου και από το αρνάκι στη σούβλα -μην το ξεχάσουμε μέρες που είναι- μέχρι το ελαφρά ψημένο μοσχαρίσιο φιλέτο, υπάρχει πάντα ένα κρασί να σταθεί με επάρκεια δίπλα.

Διαλέγουμε για το αρνί που ψήνεται στα κάρβουνα, είτε ολόκληρο είτε σε κομμάτια, ένα κόκκινο κρασί με τονισμένη οξύτητα και ισχυρή προσωπικότητα που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενδεχόμενη λιπαρότητα αλλά και την αίσθηση του «καμένου», ενώ για τις μαγειρικές στην κατσαρόλα με σάλτσα τομάτας ένα πιο μαλακό και ελαφρά αρωματικό κόκκινο με βάση το Αγιωργίτικο ή τα αντίστοιχά του. Το αρνί στον φούρνο, αλλά και οι πιο ντελικάτες παρασκευές του ταιριάζουν ωραία με τα κόκκινα που στηρίζονται στο Cabernet Sauvignon ή στο Syrah, ενώ στις λεμονάτες εκδοχές του ένα βαρελάτο Chardonnay ή κάτι παρόμοιο θα αποδειχθεί ιδανικός σύντροφος.

Τέλος, το μοσχάρι, κατά κανόνα, θα κολακεύσει τις καλύτερες ερυθρές φιάλες της κάβας μας, ακόμα και τις πιο ώριμες, ειδικά αν πρόκειται για φιλέτο ή φινετσάτες σάλτσες, ενώ το κυνήγι, ιδιαίτερα το τριχωτό, αναζητά τη συντροφιά ενός πληθωρικού, ίσως και θερμού κρασιού, με βάση το Syrah.

Επιλέγουμε για το αρνί που ψήνεται στα κάρβουνα ένα κόκκινο κρασί με τονισμένη οξύτητα και ισχυρή προσωπικότητα.

Ορειβάτης ερυθρό 2023 – Ποικιλιακός ερυθρός ξηρός. Μικροοινοποιείο Ακριώτου
Η δημοφιλής ποικιλία της Βουργουνδίας, όπως εκφράζεται διά χειρός Βασιλικής Ακριώτου. Χωρίς βαρέλι, χαρακτηρίζεται από το φωτεινό ρουμπινί-μοβ χρώμα του και τα γλυκά αρώματα καραμέλας κεράσι, φρέσκου δαμάσκηνου, άγριας φράουλας και πράσινου φραγκοστάφυλου. Φινετσάτο και ζωηρό στο στόμα με αισθητή οξύτητα, λεπτές τανίνες, φρούτο και διάρκεια. Τιμή: περίπου 12 ευρώ

Cabernet Νέα Δρυς 18 – Ερυθρός ξηρός – Αχαΐα ΠΓΕ Αντωνόπουλος
Δημιούργημα του αξέχαστου Κ.Αντωνόπουλου στα τέλη του ’80, η ετικέτα παραμένει ενδιαφέρουσα. Βαθύ πορφυρό, σχεδόν αδιαπέραστο χρώμα και πολυεπίπεδο μπουκέτο αρωμάτων με νύξεις μαρμελάδας κασίς, πασχαλιάς, γλυκόριζας, μέντας, μπαχαρικών και σοκολάτας σε φόντο δρυός. Πυκνό και σαρκώδες στο στόμα με γενναιόδωρες τανίνες, φρούτο, θέρμη, ικανή οξύτητα και αρκετά μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 33 ευρώ

Μονοπάτι 2022 – Ερυθρός ξηρός – Νεμέα ΠΟΠ Αϊβαλής
Κορυφαία έκφραση του νεμεάτικου Αγιωργίτικου από το μικρό αμπελοτόπι Μονοπάτι. Βαθύ πορφυρό και πυκνό χρώμα με λίγες ιώδεις ανταύγειες. Πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων με κυρίαρχα τη λιωμένη φράουλα, το κεράσι, το γλυκό βύσσινο και τα μπαχαρικά σε διακριτικό υπόστρωμα δρυός. Σαρκώδες, απολαυστικό και ισορροπημένο στο στόμα με άφθονο φρούτο, δομή και βάθος, νόστιμες τανίνες και πολύ μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 24 ευρώ

St. Nikolas ’22 – Ερυθρός ξηρός – Κυκλάδες ΠΓΕ Anhydrous
Ο Απόστολος Μούντριχας παντρεύει τις δύο κλασικές ερυθρές ποικιλίες της Σαντορίνης, τη Μανδηλαριά και το Μαυροτράγανο, σε ένα σύνολο με χρώμα γκρενά, μέσης έντασης και αρώματα που παραπέμπουν σε μαύρα φραγκοστάφυλα, κεράσια καλυμμένα με σοκολάτα, φρούτα σε αλκοόλ, αλλά και μόκα, δέρμα και ψημένο μπέικον. Νεανικές τανίνες στο στόμα, όγκος, βάθος και ωραίο φρουτένιο τελείωμα. Τιμή: περίπου 43 ευρώ

Kotyle λευκός 2022 – Navarino Vineyards
Ένα βαρελάτο Chardonnay από ξερικούς βιολογικούς αμπελώνες, με τη φροντίδα κορυφαίων ειδικών. Φωτεινό χρυσό χρώμα και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο με πρωταγωνιστές ξερό βερίκοκο, ροδάκινο, ανανά, δυόσμο, μόκα, βανίλια και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Πυκνό και γεμάτο, σχεδόν λιπαρό στο στόμα με δροσιστική οξύτητα, ικανό φρούτο, πολυπλοκότητα και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Τιμή: περίπου 19 ευρώ

Monograph Αγιωργίτικο Syrah 2023 – Ερυθρός ξηρός – Πελοπόννησος ΠΓΕ Γαία Οινοποιητική
Παντρεύοντας δύο ποικιλίες που αλληλοσυμπληρώνονται, η ομάδα της Γαίας δημιουργεί ένα χαριτωμένο κρασί, ιδανικό για την «εισαγωγή στην κρεοφαγία». Λαμπερό κόκκινο χρώμα, με ιώδεις αντανακλάσεις και φρέσκα αρώματα στη μύτη, που θυμίζουν κεράσι και φραμπουάζ σε πιπεράτο φόντο. Μαλακό και ευλύγιστο στο στόμα με νεανικό φρούτο, ήπιες τανίνες, διακριτική οξύτητα και καλή διάρκεια. Τιμή: περίπου 8 ευρώ

Evangelo 2021 – Ερυθρός ξηρός – Κτήμα Γεροβασιλείου
Ερυθρό Syrah με ένα μικρό ποσοστό της λευκής Viognier, αποτελεί προσωπική προτίμηση του Β. Γεροβασιλείου. Σκούρο, πυκνό πορφυρό χρώμα, πολυσύνθετο μπουκέτο όπου κυριαρχούν γλυκά αρώματα πασχαλιάς, μαρμελάδας φραγκοστάφυλου, γλυκού κεράσι, πιπεριού, πάστας ελιάς σε λεπτό υπόστρωμα δρυός. Βελούδινο στο στόμα, πλούτος, συμπύκνωση, άφθονο φρούτο, φίνες τανίνες και εξαιρετική διάρκεια. Τιμή: περίπου 35 ευρώ

Ιππέας 2018 – Ερυθρός ξηρός – Ίσμαρος ΠΓΕ Μελίνα Τάσσου
Cabernet Sauvignon και Merlot, ο κλασικός συνδυασμός του Μπορντό, με τη φροντίδα της Μελίνας Τάσσου δίνει ένα κρασί με πορφυροκόκκινο, πυκνό χρώμα και όμορφα εξελιγμένο μπουκέτο σε τόνους μαρμελάδας κασίς, ξερού δαμάσκηνου, μέντας, φρυγανισμένου ψωμιού, δέρματος και καφέ. Ισορροπημένο στο στόμα με όγκο και δομή, καλοδουλεμένες, αν και ζωηρές ακόμα τανίνες, φρούτο και πολύ μεγάλη διάρκεια. Τιμή: περίπου: 21 ευρώ

Cyrus One ’22 – Επιτραπέζιος ερυθρός ξηρός – La Tour Melas
Το σπουδαίο La Tour Melas δημιουργεί τη δεύτερη ετικέτα του, παντρεύοντας Merlot και Cabernet Franc με λίγο Αγιωργίτικο. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με βαθύ πορφυρό και αρκετά συμπαγές χρώμα, ελκυστικό μπουκέτο όπου ξεχωρίζουν φραμπουάζ, γλυκό κεράσι, κασσίς, βιολέτα, κέδρος και βανίλια, σαρκώδες, θερμό στόμα με ωραία ενσωματωμένες τανίνες, φρούτο, λεπτή οξύτητα και επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου 23 ευρώ

Οινότρια Γη Syrah – Αγιωργίτικο ’21 – Αττική ΠΓΕ Κτήμα Κ. Λαζαρίδη
Το Syrah κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά το Αγιωργίτικο προσθέτει μια χαριτωμένη νότα στο εντυπωσιακό κρασί. Σκούρο γκρενά, συμπαγές χρώμα, με αντανακλάσεις φρεσκάδας. Ελκυστικό και πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων σε τόνους καραμέλας κεράσι, ξερού δαμάσκηνου, μαρμελάδας σύκου, πιπεριού, κέδρου και δέρματος. Πληθωρικό και ογκώδες στο στόμα, θερμό, με λεπτοδουλεμένες τανίνες, πυκνό φρούτο, ένταση, βάθος και διάρκεια. Τιμή: περίπου 49 ευρώ

Nostos Grenache ’19 – Ερυθρίς ξηρός – Χανιά ΠΓΕ Μανουσάκης
Η Grenache Noir, σημαντική ποικιλία του γαλλικού Νότου, ξεδιπλώνει τα χαρίσματά της στις πλαγιές των κρητικών Λευκών Ορέων. Λαμπερό κόκκινογκρενά χρώμα και μύτη σε τόνους καραμέλας κεράσι, φραμπουάζ, γρεναδίνης, σοκολάτας και βανίλιας σε διακριτικό φόντο μπαχαρικών. Μεσαίου όγκου στο στόμα, ισορροπημένο, θερμό, με ευγενείς αλλά αισθητές τανίνες, φρούτο και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 25 ευρώ

Πύλη ερυθρός 2022 – Ερυθρός ξηρός – Κτήμα Μιχαηλίδη
Ο Ι. Μιχαηλίδης παντρεύει το Cabernet Sauvignon με Syrah και Merlot, δίνοντάς μας ένα κρασί με βαθύ κόκκινο, που διατηρεί ακόμα κάποιες νεανικές ανταύγειες και σύνθετη μύτη όπου περνάνε αρώματα μαρμελάδας φραγκοστάφυλου, μούρων, δυόσμου, μελανιού, πράσινου πιπεριού και φρυγανισμένου ψωμιού. Χυμώδες και θερμό στο στόμα με αριστοκρατικές τανίνες, ελαφρά οξύτητα, ώριμο φρούτο και μακρά επίγευση. Τιμή: περίπου 17 ευρώ

Μονεμβάσιος ερυθρός 2014 – Ερυθρός ξηρός – Οινοποιητική Μονεμβασιάς
Για τους «ανυπόμονους», η οικογένεια Τσιμπίδη προτείνει τον συνδυασμό Αγιωργίτικου με το τοπικό Μαυρούδι. Βαθύ κόκκινο χρώμα, όπου παίζουν αρκετές κεραμιδί ανταύγειες, και σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, όπου πρωταγωνιστούν καφές, δέρμα, βότανα και ελιά, σε φόντο λιωμένων φρούτων. Στρογγυλεμένες τανίνες στο μεσαίου όγκου στόμα, καλή δομή, πολύ ώριμο φρούτο και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 16 ευρώ

Νόημα ’15/’16 – Ερυθρός Ξηρός – Πελοπόννησος ΠΓΕ Παλυβός
Syrah και Cabernet Sauvignon από το ’15 συναντούν το Αγιωργίτικο του ’16 και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Συμπαγές κόκκινο, σχεδόν μαύρο χρώμα και ώριμη μύτη σε τόνους μαρμελάδας κεράσι, φραγκοστάφυλων, αρμπαρόριζας, σύκου, σάρκας, ψημένου μπέικον, μελανιού και βανίλιας. Γενναιόδωρο στο στόμα, θερμό, με στιβαρές αλλά ευγενικές τανίνες, ντυμένες με φρούτο, εξαίρετη δομή και επίμονο τελείωμα. Τιμή: περίπου 80 ευρώ

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay ’23 – Λευκός ξηρός – Δράμα ΠΓΕ Κτήμα Τέχνη Οίνου
Το αγαπημένο Κτήμα Τέχνη Οίνου υπογράφει αυτό το Chardonnay, που ζυμώνει και ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Λαμπερό χρυσόξανθο χρώμα και εκφραστική μύτη με αναφορές σε μάνγκο, ροδάκινο, εσπεριδοειδή, πεπόνι, βανίλια, βούτυρο και λεπτά μπαχαρικά. Αρμονική δομή στο στόμα που ισορροπεί ανάμεσα στη φινέτσα και τη δύναμη, ζωηρή οξύτητα, φρούτο και μακρύ τελείωμα. Τιμή: περίπου 18 ευρώ

Lexis M ’21 – Ερυθρός ξηρός – Πελοπόννησος ΠΓΕ Ζαχαριάς
Μια ενδιαφέρουσα ξηρή εκδοχή της Μαυροδάφνης από την περιοχή της Νεμέας που ωρίμασε για 12 μήνες σε δρύινα βαρέλια και τσιμεντένιες δεξαμενές. Πορφυροκόκκινο, μέσης πυκνότητας χρώμα, γλυκά αρώματα στη μύτη, με πρωταγωνιστές δαμάσκηνο μαρμελάδα, ξερά λουλούδια, βότανα, σοκολάτα και βανίλια, στόμα μεσαίου όγκου με μαλακές τανίνες, ικανή οξύτητα που τονίζει το φρούτο και τελείωμα ικανοποιητικής διάρκειας. Τιμή: περίπου 19 ευρώ

Καπνίας ερυθρός ’21 – Κτήμα Χατζημιχάλη
Εμβληματικό Cabernet Sauvignon από κλήματα μεγάλης ηλικίας, με 24 μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Βαθύ πορφυρό, πυκνό χρώμα και μπουκέτο που θυμίζει φρούτα του δάσους, βιολέτα, γλυκόριζα, μέντα, ξερό σύκο, ξερό δαμάσκηνο, φρυγανισμένο ψωμί και μπαχαρικά. Ευγενικό άγγιγμα στο στόμα, αριστοκρατικές τανίνες, δύναμη ντυμένη με φρούτο, πυκνή δομή, ισορροπία και μεγάλη διάρκεια. Τιμή: περίπου 33 ευρώ

Μαύρο Καλαβρυτινό 2024 – Ερυθρός ξηρός – Τετράμυθος
Η νεανική εκδοχή μιας σπάνιας ποικιλίας που, αποτελεί «προνόμιο» των Καλαβρύτων, με λαμπερό, ανοιχτοκόκκινο χρώμα και εκφραστική μύτη σε τόνους φράουλας, κερασιού, γλυκόριζας και βύσσινου σε αχνό φόντο μπαχαρικών. Στο στόμα παρουσιάζεται ανάλαφρο, με παιγνιώδη διάθεση, διακριτικές τανίνες, οξύτητα, φρουτώδη καρδιά και ικανοποιητική διάρκεια. Τιμή: περίπου 15 ευρώ

Κτήμα Κατσαρού ’21 – Ερυθρός ξηρός – Κτήμα Κατσαρού
Σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, παραμένει ένα από τα κορυφαία δείγματα Cabernet Sauvignon – Merlot. Πορφυροκόκκινο χρώμα με αχνές ιώδεις ανταύγειες, ευχάριστο αρωματικά, με περάσματα μαύρων φραγκοσταφυλων, βιολέτας, δαμάσκηνου, μπαχαρικών, δέρματος και ψημένου ψωμιού. Φινετσάτη δύναμη στο στόμα, άψογη ισορροπία, ευγενικές -καίτοι νεαρές- τανίνες, φρούτο, πολυπλοκότητα και μεγάλη διάρκεια. Τιμή: περίπου: 24 ευρώ

Νάουσα ΠΟΠ 2022 – Ερυθρός ξηρός – Δαλαμάρας
Με την υπογραφή του Κωστή Δαλαμάρα, αυτή η «νεωτεριστική» Νάουσα, με το κλασικό, φωτεινό κόκκινο-ρουμπινί χρώμα του Ξινόμαυρου στο ποτήρι, τα αρώματα φύλλων τομάτας, ζουμερής βανίλιας φραγκοστάφυλων, κανέλας και βοτάνων στη μύτη και την κομψή παρουσία στο στόμα με τις ατίθασες ακόμα τανίνες, το φρούτο, τη λογισμένη οξύτητα και το μακρύ τελείωμα, δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Τιμή: περίπου 18 ευρώ