Το γιορτινό τραπέζι θέλει ιστορίες. Θέλει φαγητό που μαζεύει την παρέα γύρω του και κρασιά που δίνουν ρυθμό στη βραδιά. Από το πρώτο «στην υγειά μας» μέχρι το τελευταίο γέλιο στο τέλος του δείπνου. Η Ελλάδα έχει πια μια εντυπωσιακή ποικιλία κρασιών που καλύπτουν κάθε ύφος και ανάγκη: δροσερά λευκά, στιβαρά κόκκινα, κομψά ροζέ, αφρώδη, ημίγλυκα και γλυκά κρασιά που συνοδεύουν επιδόρπια ή κάνουν pairing με τυριά και ξηρούς καρπούς.
Σε αυτή τη λίστα συγκεντρώνονται 40 ελληνικές ετικέτες για κάθε γούστο και κάθε στιγμή του χριστουγεννιάτικου και πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Από το welcome drink και τα ορεκτικά, μέχρι τα κυρίως, τα γλυκά και τα midnight toasts. Στόχος δεν είναι μόνο να διαλέξουμε ένα καλό κρασί, αλλά να στήσουμε εμπειρία με επιλογές που αναδεικνύουν την ελληνική παραγωγή, μιλούν τη γλώσσα του τόπου και φέρνουν στο τραπέζι το καλύτερο κομμάτι της οινικής μας κουλτούρας.
Τα 40 ελληνικά κρασιά που επιλέξαμε για το γιορτινό τραπέζι

Θαλασσοίνος 2024
Οίνος Λευκός ξηρός, Κρήτη ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Αφών Στραταριδάκη
Στη νότια εσχατιά του Ηρακλείου, αλλά και της Ευρώπης, στη σκιά των Αστερουσίων, οι αδελφοί Στραταριδάκη καλλιεργούν με πολλή φροντίδα τα 250 στρέμματα του αμπελώνα τους, φυτεμένα με γηγενείς και κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Ο Θαλασσοίνος, ένα καθαρόαιμο Chardonnay δεξαμενής, προσφέρει μια ελκυστική εκδοχή της ποικιλίας με λαμπερό, χρυσαφένιο χρώμα και αρώματα που θυμίζουν αγιόκλημα, περγαμόντο και φρέσκα αμύγδαλα. Ζωηρό στόμα, με αισθητή οξύτητα, όγκο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €11

Καπνίας λευκός 2023
Οίνος Λευκός ξηρός, Κοιλάδα Αταλάντης ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη
Το Κτήμα Χατζημιχάλη υπογράφει ένα από τα εμβληματικά ελληνικά Chardonnay. Η προσεγμένη οινοποίηση και η παραμονή για οκτώ μήνες σε λεπτόκοκκα ουγγρικά βαρέλια δίνουν ένα κρασί με βαθύ χρυσό χρώμα και κομψή παρουσία στη μύτη σε τόνους καβουρδισμένων ξηρών καρπών, μπριός, βουτύρου και βανίλιας, αλλά και μάνγκο, ροδάκινου και ανανά. Στο στόμα ισορροπεί έξοχα ανάμεσα στη λιπαρότητα και το νεύρο, με πλούσιο φρούτο και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €29

Gold Zakynthino 2024
Οίνος Λευκός ξηρός, Πλαγιές Αίνου ΠΓΕ
Παραγωγός: Ν. Πετρακόπουλος
Το Ζακυνθινό, όπως δηλώνει η ονομασία του, μετανάστευσε στην Κεφαλονιά από τη γειτονική Ζάκυνθο πριν από πολλές δεκάδες χρόνια. Από προφυλλοξηρικούς αμπελώνες στα νότια του νησιού, ο Ν. Πετρακόπουλος δημιουργεί ένα γοητευτικό κρασί ήπιας παρέμβασης. Βαθύ χρυσό χρώμα και ελκυστική μύτη με περάσματα λεμονανθών, κίτρου, καραμέλας λεμόνι και μήλου, σε λεπτό
υπόστρωμα ορυκτών. Δύναμη και πλούτος στο στόμα, με αιχμηρή οξύτητα, γενναίες δόσεις φρούτου και μακρύ λεμονάτο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €24

Μαντίνεια ΠΟΠ 2024
Οίνος Λευκός ξηρός
Παραγωγός: Οινοποιείο Σκούρα
Το νέο οινοποιείο της οικογένειας του Γιώργου Σκούρα στο Ζευγολατιό, μέσα στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Μαντινείας, είναι υπεύθυνο γι’ αυτή την αξιοπρόσεκτη έκφραση του Μοσχοφίλερου. Χρώμα λαμπερό, που παίζει ανάμεσα στο αχυρένιο και το ασημί, μύτη εξωστρεφής, χωρίς να γίνεται προκλητική, με περάσματα γιασεμιού, τριαντάφυλλου, πράσινων φρούτων και εσπεριδοειδών, γεύση ισορροπημένη, με δομή και όγκο, δροσιστική οξύτητα και μακρύ τελείωμα, όπου επανέρχονται τα ανθικά αρώματα.
Τιμή: Περίπου €11

Κτήμα Κατσαρού Chardonnay 2024
Οίνος Λευκός ξηρός Κρανιά ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Κατσαρού
Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της ορεινής Κρανιάς στις ανατολικές πλαγιές του Κάτω Ολύμπου διατηρεί τη φυσική οξύτητα του σταφυλιού, ενώ η ωρίμαση σε δρύινα βαρέλια προσθέτει όγκο και πολυπλοκότητα. Έτσι απολαμβάνουμε ένα κρασί με λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα και σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, όπου ξεχωρίζουν ροδάκινο, κίτρο, λεμονανθός, ακακία, ψημένοι ξηροί καρποί και βανίλια. Πλούσιο και γεμάτο στο στόμα, αρμονικό, με άφθονο φρούτο, ικανή οξύτητα, πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση.
Τιμή: Περίπου €22

Synergy 2024
Οίνος Λευκός ξηρός Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: ΓΑΊΑ Οινοποιητική
Η συνέργεια δύο χαρισματικών ποικιλιών, του κυκλαδίτικου Ασύρτικου και του πολυταξιδεμένου Sauvignon Blanc, μαζί με την οινοποιητική δεξιοτεχνία των ανθρώπων της Γαία, φέρνει στο ποτήρι μας ένα αξιαγάπητο κρασί passepartout. Άχυρο πράσινο λαμπερό χρώμα και φρέσκα αρώματα στη μύτη, με περάσματα μοσχομπίζελου, πράσινης πιπεριάς, αχλαδιού, γκρέιπφρουτ και μάνγκο. Στο στόμα δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό passepartout, καθώς επενδύει στην κομψότητα, με μάλλον ελαφρύ σώμα, φρούτο, λεμονάτη οξύτητα και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €15

Σπάνιες Γαίες «Βίδια» 2024
Οίνος Λευκός ξηρός Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: Στροφιλιά Α.Ε.
Το αμπελοτόπι «Βίδια» στον Ασπρόκαμπο της Κορινθίας δίνει την πρώτη ύλη γι’ αυτό το Chardonnay δεξαμενής, που δείχνει αμέσως την ορεινή του καταγωγή. Λαμπερό, ξανθοπράσινο χρώμα και ζωηρά αρώματα γιασεμιού, αχλαδιού, μάνγκο και λάιμ, μαζί με ευανάγνωστα περάσματα ορυκτών στη μύτη. Γεμάτο αλλά αρμονικό στο στόμα, με κοφτερή, λεμονάτη οξύτητα, που λειτουργεί εξισορροπητικά, ισχυρή παρουσία φρούτου, ένταση και μακρύ τελείωμα, όπου επανέρχονται οι μνήμες των ορυκτών.
Τιμή: Περίπου €16,50

Domaine Costa Lazaridi Sémillon 2023
Οίνος Λευκός ξηρός Δράμα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη προτείνει τη μοναδική ξηρή, μονοποικιλιακή εκδοχή του Sémillon στην Ελλάδα. Λαμπερό, λεμονοκίτρινο χρώμα, που διατηρεί ανταύγειες φρεσκάδας και πολυεπίπεδη μύτη, που θυμίζει ώριμο ροδάκινο, βερίκοκο, μέλι, μαχλέπι και βανίλια, σε λεπτό φόντο δρυός. Μαλακό και αρμονικό στην πρώτη επαφή στο στόμα, δείχνει στη συνέχεια τον πλούτο και τη δύναμή του. Ώριμο φρούτο, οξύτητα που κρατάει ζωηρό το σύνολο και πολύ καλή διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €18

Chardonnay 2024 Barrel Fermented
Οίνος Λευκός ξηρός Πλαγιές Πεντελικού ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Γ. Κοκοτού
Από τον αμπελώνα του Κτήματος Κοκοτού στη Σταμάτα, στις πλαγιές της Πεντέλης, αυτό το Chardonnay ζύμωσε και ωρίμασε για πέντε μήνες σε δρύινα βαρέλια. Λαμπερό, χρυσόξανθο χρώμα και γοητευτική παρουσία στη μύτη, όπου εναλλάσσονται αγιόκλημα, ξερό βερίκοκο, ώριμο μάνγκο, βανίλια και φρυγανισμένο ψωμί. Παχύ και πλούσιο στο στόμα, διατηρεί ένα αξιοπρόσεκτο επίπεδο ζωντάνιας χάρη στην ικανή οξύτητά του, που συνδυάζεται με καλό φρούτο και ελαφρά θερμό τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €17

Μικρά Θήρα 2023
Οίνος Λευκός ξηρός Σαντορίνη ΠΟΠ
Παραγωγός: Μικρά Θήρα
Από το μοναδικό οινοποιείο της Θηρασιάς, του μικρού νησιού που κάποτε αποτελούσε τμήμα της Σαντορίνης, έρχεται αυτό το εξαίρετο Ασύρτικο, που υπογράφει το δίδυμο Γεροβασιλείου – Τσακτσαρλής με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη. Λαμπερό, ανοιχτόξανθο χρώμα, με λίγες πράσινες πινελιές. Μύτη με μνήμες τσακμακόπετρας, αλλά και ξερών βοτάνων, βερίκοκου, γκρέιπφρουτ και μάνγκο. Γεμάτο στόμα, με έξοχη δομή, ένταση και βάθος, φρούτο, κοφτερή οξύτητα και πολύ μακρύ τελείωμα με έναν θαλασσινό υπαινιγμό.
Τιμή: Περίπου €38

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay 2024
Οίνος Λευκός ξηρός Δράμα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Τέχνη Οίνου
Τη γλύκα που χαρίζει στο κρασί το άγγιγμα της δρυός υπαινίσσεται η ονομασία αυτού του Chardonnay, που πέρασε τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του σε δρύινα βαρέλια. Ανοιχτόξανθο στο χρώμα, με αρκετές πρασινωπές ανταύγειες. Αρώματα εσπεριδοειδών, γιασεμιού, ώριμου ροδάκινου, καρύδας, κερήθρας, βανίλιας και ψημένων φουντουκιών. Πλούσιο, σχεδόν πληθωρικό στο στόμα, πολύπλοκο, με γλυκό φρούτο, αλλά και αξιοπρόσεκτη οξύτητα, που ισορροπεί και ζωντανεύει το σύνολο. Επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €18

Sauvignon Blanc 2024
Οίνος Λευκός ξηρός Αχαΐα ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Μέγα Σπήλαιο
Δεδομένου ότι τομSauvignon Blanc, ως ποικιλία, αγαπά τη δροσιά, για να μην πούμε το κρύο, ο ιστορικός αμπελώνας του Μεγάλου Σπηλαίου, στα 900 κάτι μέτρα υψόμετρο, του προσφέρει προνομιακές συνθήκες για να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του. Αχυροπράσινο, λαμπερό χρώμα και εκφραστική μύτη, με νότες φρεσκοκομμένου γρασιδιού, σπαραγγιού, ροδάκινου και φρούτων του πάθους, σε φόντο εσπεριδοειδών. Φινετσάτο στο στόμα, με δροσερή οξύτητα, φρούτο, καλή δομή και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €11,50

Viognier 2024
Οίνος Λευκός ξηρός Επανομή ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Γεροβασιλείου
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου προσφέρει μια πληθωρική και απίστευτα γοητευτική εκδοχή αυτής της ποικιλίας του Ροδανού, που ζύμωσε και ωρίμασε σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Χρώμα λαμπερό, χρυσόξανθο. Σύνθετο και πυκνό μπουκέτο, με κυρίαρχα τα αρώματα νυχτολούλουδου, γλυκού πορτοκάλι, ροδάκινου, βερίκοκου και κίτρου, σε πολύ διακριτικό φόντο δρυός. Στο στόμα παρουσιάζεται γεμάτο, λιπαρό, με άφθονο φρούτο, οξύτητα όση χρειάζεται για να κρατά το σύνολο ζωντανό και πολύ μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €22

Βυσσινόκηπος 2024
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Παλυβού
Με βάση το πολυδύναμο –και πολυπρόσωπο– Αγιωργίτικο, η οικογένεια Παλυβού προτείνει σταθερά, εδώ και χρόνια, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ροζέ κρασιά φαγητού. Βαθύ ρόδινο-ιώδες χρώμα και εκδηλωτική μύτη, σε τόνους γλυκού βύσσινο, κερασιού και κόκκινου φραγκοστάφυλου, μαζί με μια αύρα γλυκών μπαχαρικών. Μεστή γεύση στο στόμα, με περίσσεια δύναμης και οξύτητας, διακριτικές τανίνες που προσθέτουν όγκο, γενναιόδωρο φρούτο και πολύ μακρύ, ελαφρά θερμό, τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €11,50

Ίαμα 2024
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Εύβοια ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Βρυνιώτης
Το Βραδυανό, η ερυθρή τοπική ποικιλία της βόρειας Εύβοιας, που μάλλον χρωστάει την επιβίωση –και αναβίωσή– της στον Κώστα Βρυνιώτη, μετατρέπεται σε ένα αξιαγάπητο ροζέ. Το χρώμα του παίζει ανάμεσα στο τριανταφυλλί και το σομόν, ενώ στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα όπως πετροκέρασο και βύσσινο σε μαρμελάδα, αλλά και φρούτα του δάσους όπως το φραμπουάζ. Στο στόμα η φρεσκάδα συνδυάζεται αρμονικά με δύναμη, χάρη και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €13

Βιβλία Χώρα Ροζέ 2024
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Παγγαίο ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Βίβλια Χώρα
Η γαλλικής καταγωγής ερυθρή ποικιλία σταφυλιού Syrah στους αμπελώνες του Κτήματος Βιβλία Χώρα καλλιεργείται μόνο για την παραγωγή αυτού του ροζέ κρασιού. Φωτεινό, ρόδινο χρώμα, κρυστάλλινης καθαρότητας. Στη μύτη ξεχωρίζουν αρώματα που παραπέμπουν σε ώριμα μαύρα κεράσια, γλυκό βύσσινο και φράουλες, ενώ δεν λείπει μια νότα μαύρου πιπεριού. Μεσαίου και κάτι παραπάνω όγκου στο στόμα, ισορροπημένο, με λεπτές τανίνες, δροσιστική οξύτητα και μακρά, φρουτώδη επίγευση.
Τιμή: Περίπου €15

Άλφα Ροζέ «Σκαντζόχοιρος» 2024
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Αμύνταιο ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Άλφα
Το Κτήμα Άλφα υπογράφει μια αψεγάδιαστη ροζέ εκδοχή του Ξινόμαυρου από το αμπελοτόπι «Σκαντζόχοιρος», που βρίσκεται σε υψόμετρο 690 μέτρων, στη ζώνη του Αμυνταίου. Φωτεινό χρώμα, που θυμίζει τη σάρκα του σολομού, και εκφραστική μύτη, σε τόνους καραμέλας κεράσι, φραγκοστάφυλου, φράουλας και ντομάτας, με νύξεις πράσινης πιπεριάς. Όμορφα ισορροπημένο στο στόμα, με δύναμη, άφθονο φρούτο, διακριτικές τανίνες, δομή, οξύτητα που αντισταθμίζει την αλκοόλη και μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €21

Idylle d’Achinos 2024
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
Παραγωγός: La Tour Melas
Ο συνδυασμός των κοσμοπολίτικων ερυθρών ποικιλιών Grenache και Syrah με το Αγιωργίτικο, οι χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις του αμπελώνα και η γνώση των ανθρώπων του La Tour Melas δημιουργούν ένα υποδειγματικό ροζέ. Λαμπερό σομόν χρώμα, που θυμίζει τα ροζέ της Προβηγκίας, ζωηρή μύτη με περάσματαμύρτιλου, πράσινου φραγκοστάφυλου, φύλλων κασίς, κερασιού και γκρέιπφρουτ, στόμα που ισορροπεί μεταξύ κομψότητας και δύναμης, με τραγανή οξύτητα, υπόσταση, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €17

Thema Ροζέ 2024
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός Δράμα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Παυλίδης
Το Tempranillo, η βασική ερυθρή ποικιλία της Rioja, αλλά και άλλων περιοχών του ισπανικού Βορρά, μετανάστευσε εδώ και χρόνια στους αμπελώνες του Κτήματος Παυλίδη στη Δράμα. Η ροζέ εκδοχή της έρχεται στο ποτήρι μας με φωτεινό κερασί χρώμα και αρώματα άγριας φράουλας, κερασιού, φύλλων κασίς και περγαμόντου, με έναν απόηχο λευκών λουλουδιών. Ισορροπημένη δύναμη στο στόμα, με αισθητή οξύτητα, φρούτο, καλή δομή και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €15

Mademoiselle Haritatou 2024
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Πλαγιές Αίνου ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Χαριτάτου
Μια πολύ ξεχωριστή έκφραση της Μαυροδάφνης, από τις ελάχιστες αυτού του τύπου που κυκλοφορούν στην αγορά. Το Κτήμα Χαριτάτου από την Κεφαλονιά προτείνει μια ξηρή, φρέσκια εκδοχή της ποικιλίας, οινοποιημένη σε δεξαμενή, χωρίς πέρασμα από βαρέλι. Κόκκινο-ρουμπινί χρώμα, με ιώδεις αντανακλάσεις. Φρέσκα αρώματα κερασιού, βύσσινου, φραγκοστάφυλου, αλλά και γλυκόριζας, πικραμύγδαλου και δάφνης. Χαριτωμένο και ευλύγιστο στο στόμα, με νεύρο, φινετσάτες τανίνες, ζωηρό φρούτο και καλή διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €16

Hestia Mandilari 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Κρήτη ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Ιδαία
Ο Βασίλης Λαδερός και η Καλλιόπη Βολιτάκη καταφέρνουν να τιθασεύσουν το δύστροπο Μαντηλάρι, φέρνοντας στο ποτήρι μας ένα κρασί με βαθυκόκκινο, λαμπερό χρώμα και αρωματική σύνθεση που θυμίζει βιολέτα, ξερό δαμάσκηνο, φραμπουάζ και μαύρο κεράσι, σε φόντο μπαχαρικών και βανίλιας. Στο στόμα οι τανίνες και η οξύτητα της ποικιλίας διατηρούν τις αιχμές τους, μένοντας όμως εντός των ορίων της ευγένειας, με το φρούτο να βοηθάει σε αυτό.
Τιμή: Περίπου €18

Πετάλι 2022
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Κρήτη ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο Αφών Διαμαντάκη
Το Λιάτικο, η αρχαιότερη ποικιλία σταφυλιού της Κρήτης, παρότι είναι φυτεμένη σχεδόν σε ολόκληρο το νησί, μόλις πριν από μερικά χρόνια απέκτησε σοβαρούς εμφιαλωμένους εκπροσώπους. Το Πετάλι, από τις ανατολικές απολήξεις του Ψηλορείτη, συγκαταλέγεται σε αυτούς. Φωτεινό κόκκινο χρώμα με απαλές πορτοκαλί ανταύγειες. Αρώματα που θυμίζουν δαμάσκηνο, κεράσι σε αλκοόλ, γλυκά μπαχαρικά και καραμέλα. Μεσαίου –παρά κάτι– όγκου στο στόμα, με ήπιες τανίνες, λογισμένη οξύτητα, θέρμη και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €10,50

Ξινόμαυρο 2023
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Μακεδονία ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιείο ΟΊΝΩΨ
Ξινόμαυρο από τους αμπελώνες της Νάουσας και του Αμυνταίου, που οινοποιείται με αυτόχθονες ζύμες σε τσιμεντένιες δεξαμενές και μεγάλα δρύινα βαρέλια, με τη φροντίδα του Νίκου Καρατζά, ενώ ωριμάζει για περίπου 10 μήνες σε πήλινους αμφορείς και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Κόκκινο, μέσης πυκνότητας, χρώμα. Δαμάσκηνο, φύλλα ντομάτας, φραμπουάζ, βότανα και κανέλα στη μύτη. Μεσαίου όγκου στο στόμα, με καλοδουλεμένες τανίνες, λογισμένη οξύτητα και μακρύ, φρουτώδες τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €16

Nostos Alexandra’s 2019
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Παραγωγός: Οινοποιείο Μανουσάκη
Παντρεύοντας τρεις κλασικές ποικιλίες του γαλλικού Νότου, τις Syrah, Grenache και Mourvèdre, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη τιμά τον δικό της «νόστο». Το κρασί έρχεται αφιλτράριστο στο ποτήρι μας, με βαθύ κόκκινο, ελάχιστα εξελιγμένο, χρώμα και εκφραστική μύτη, όπου ξεχωρίζουν αρώματα βύσσινου, βοτάνων, φραγκοστάφυλου, ελιόπαστας, πιπεριού και μούρων, σε φόντο βανίλιας και δέρματος. Στο μεσαίου όγκου στόμα συνδυάζει ευγένεια και δύναμη, μαλακές τανίνες, ικανή οξύτητα, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €19

Άγιος Χρόνος 2023
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Εύβοια ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Αβαντις
Ο Απόστολος Μούντριχας συνδυάζει το κόκκινο Syrah με ένα μικρό ποσοστό (8%) λευκού Viognier, κατά τη συνταγή του βόρειου Ροδανού. Το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει με το σχεδόν συμπαγές, βαθύ πορφυροκόκκινο χρώμα του και την πληθωρική παρουσία στη μύτη, όπου ξεχωρίζουν ξερό δαμάσκηνο, μαρμελάδα φραμπουάζ, λεβάντα, γλυκόριζα, μαύρο πιπέρι, δέρμα, φρυγανισμένο ψωμί και μπαχαρικά. Γενναιόδωρο και θερμό στο στόμα, ισορροπημένο, με πλούσιο φρούτο, βάθος, πολυπλοκότητα, γλυκές τανίνες και μεγάλη διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €28

Λημνιώνα 2022
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Τύρναβος ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Ζαφειράκη
Χωρίς αμφιβολία, ο Χρήστος Ζαφειράκης έχει δουλέψει με –αλλά και για– τη Λημνιώνα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παραγωγό, εξερευνώντας τις δυνατότητες και τις πολλές εκφράσεις της. Η εκδοχή που διαλέγουμε ζύμωσε σε μεγάλες ξύλινες δεξαμενές και ωρίμασε σε μεγάλα βαρέλια, αποκτώντας φωτεινό ρουμπινί χρώμα και αρώματα φράουλας, κερασιού και βοτάνων, σε διακριτικό φόντο βανίλιας και μπαχαρικών. Κομψό και φινετσάτο στο στόμα, με λεπτές τανίνες, νεύρο, φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €26

Κτήμα Φουντή 2020
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Νάουσα ΠΟΠ
Παραγωγός: Οικογένεια Φουντή
Μια κλασική εκδοχή Ξινόμαυρου από τον αμπελώνα της οικογένειας Φουντή στη Στράντζα της Νάουσας, που παλαίωσε για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Χρώμα φωτεινό κόκκινο με αχνές κεραμιδί ανταύγειες, που δηλώνει εμφατικά την ποικιλιακή καταγωγή. Τυπική σύνθεση στη μύτη, με φύλλα ντομάτας, κράνα, φραγκοστάφυλα, βότανα και κανέλα να ξεχωρίζουν σε φόντο ξύλου. Μεσαίου όγκου στο στόμα, με εξευγενισμένες τανίνες, ευχάριστη οξύτητα, καλό φρούτο, ισορροπία και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €21

Κτήμα Σεμέλη 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: Σεμέλη Α.Ε.
Επιλέγοντας το καλύτερο φρούτο από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah, που καλλιεργούνται στο Κτήμα στο Κούτσι, η Σεμέλη δημιουργεί –μόνο στις εξαιρετικές, χρονιές– το εμβληματικό κρασί της. Πορφυροκόκκινο χρώμα, μέσης πυκνότητας. Ελκυστική σύνθεση αρωμάτων, σε τόνους φραμπουάζ, άγριας φράουλας και μαρμελάδας βύσσινο, σε λεπτό υπόστρωμα ξύλου και μόκας. Μεστό και ισορροπημένο στόμα, στρογγυλεμένες τανίνες, όγκος, πολυπλοκότητα, καλό φρούτο και μακρύ,θερμό και πικάντικο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €35

Maron Kikones 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
Παραγωγός: Μελίνα Τάσσου
Η οινολόγος Μελίνα Τάσσου φύτεψε, πριν από χρόνια, Sangiovese, τη δημοφιλή ποικιλία της Τοσκάνης, στη Μαρώνεια της Ροδόπης κι εμείς απολαμβάνουμε το αποτέλεσμα. Φωτεινό ρουμπινί χρώμα, ανεπαίσθητα θαμπό, καθώς εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, ύστερα από 12μηνη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στη μύτη παίζουν ξερό δαμάσκηνο, βιολέτα, βύσσινο γλυκό και μαύρο κεράσι, σε φόντο βανίλιας και μοσχοκάρυδου. Μεσαίου όγκου στόμα, ήπιες τανίνες, φινέτσα, καλό φρούτο, τονισμένηοξύτητα και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €21

Rossiu di Munte «Βλάχικο» 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Ιωάννινα ΠΓΕ
Παραγωγός: Κατώγι Αβέρωφ
Χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, μακρά εκχύλιση και υπερδωδεκάμηνη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια διαμορφώνουν τον χαρακτήρα αυτού του κρασιού, που αναδεικνύει μία από τις πολλές, ξεχασμένες, ποικιλίες του ηπειρώτικου αμπελώνα. Λαμπερό, κόκκινο- ρουμπινί χρώμα. Η παρουσία του μαύρου πιπεριού στη μύτη δίνει τον τόνο, για να ακολουθήσουν αρώματα
μαρμελάδας δαμάσκηνο, φρυγανισμένου ψωμιού και βανίλιας. Κομψό και φινετσάτο στο στόμα, με λεπτές τανίνες, χαρακτηριστική οξύτητα, καλό φρούτο και πιπεράτο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €36

MV 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Άβδηρα ΠΓΕ
Παραγωγός: Anatolikos Vineyards
Το θρακιώτικο Μαυρούδι συναντά το Cabernet Sauvignon και το Merlot (σε αναλογία 60-20- 20), σε ένα κρασί που παλαίωσε για 12 μήνες σε δρυ και εμφιαλώθηκε αφιλτράριστο. Πορφυροκόκκινο, αρκετά συμπαγές χρώμα. Αρώματα βιολέτας, κασίς, μαρμελάδας κεράσι, ξερού σύκου, πράσινης πιπεριάς, δέρματος, μπαχαρικών και φρυγανισμένου ψωμιού ξεχωρίζουν στη μύτη. Γεμάτο και θερμό στόμα, σφιχτές αλλά καλοδουλεμένες τανίνες, εξισορροπητική οξύτητα, πλούσιο φρούτο και μακρύ τελείωμα με νότες πικρής σοκολάτας.
Τιμή: Περίπου €18

Negoska Old Roots 2018
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Μακεδονία ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Τάτση
Κλήματα Νεγκόσκας, άνω των 70 ετών, βιοδυναμική καλλιέργεια, άγριες ζύμες, ήπιες οινοποιητικές παρεμβάσεις, 12μηνηπαλαίωση σε δρυ, απουσία φιλτραρίσματος και το πάθος των αδελφών Τάτση συνθέτουν μια σπάνια οινική εμπειρία. Χρώμα κόκκινο- κεραμιδί. Εξελιγμένη μύτη σε τόνους ξερών λουλουδιών, σταφίδας, μαρμελάδας δαμάσκηνο, πελτέ ντομάτας και κανέλας. Τανίνες αισθητές, ντυμένες με φρούτο στο στόμα, ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και την αλκοόλη, μια ακατέργαστη αλλά ενδιαφέρουσα αιχμή, πολυπλοκότητα και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €29

Syrah-Αγιωργίτικο 2021 Οινότρια Γη
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Αττική ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Από τους βιολογικούς αμπελώνες της Οινότριας Γης, που βλέπουν τη λίμνη του Μαραθώνα, έρχεται αυτό το εντυπωσιακό κρασί 24μηνης παλαίωσης σε νέα δρυ. Συμπαγές κοκκινόμαυρο χρώμα, με ελάχιστες ιώδεις ανταύγειες. Πολυεπίπεδη μύτη, με μνήμες βιολέτας, ξερού δαμάσκηνου, μαρμελάδας κεράσι, σύκου, πιπεριού, μελανιού, φρυγανισμένου ψωμιού, μπαχαρικών και μαύρης σοκολάτας. Πληθωρικό στόμα, με έξοχη συμπύκνωση και δομή, αριστοκρατικές τανίνες, ικανή οξύτητα και φρούτο, βάθος και τελείωμα μεγάλης διάρκειας.
Τιμή: Περίπου €48

Κτήμα Γαίας 2021
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Νεμέα ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Γαίας
Από τον προνομιακό αμπελώνα στο Κούτσι, με 12μηνη παραμονή σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια, το Κτήμα Γαία, η πρώτη Νεμέα μακράς παλαίωσης ξεχωρίζει για το πορφυροκόκκινο συμπαγές χρώμα του και το πολυσύνθετο μπουκέτο στη μύτη όπου ξεχωρίζουν coulis φράουλας, γλυκό κεράσι, νότες φρυγανισμένου ψωμιού, κέδρος, σάρκα, μπαχαρικά και βανίλια. Πλούσιο και αρμονικό στόμα, με καλοδουλεμένες, αλλά παρούσες τανίνες, άφθονο φρούτο, βάθος, ένταση και ιδιαίτερα μακρά επίγευση.
Τιμή: Περίπου €30

Δουλουφάκης Sparkling Brut Disgorging 4/2025
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Αφρώδης
Παραγωγός: Ν. Δουλουφάκης
Ο Νίκος Δουλουφάκης, εξερευνώντας τις δυνατότητες της ποικιλίας, δημιούργησε το πρώτο αφρώδες από Βιδιανό, με την παραδοσιακή μέθοδο, που παλιότερα ονόμαζαν μέθοδο της Σαμπάνιας. Λαμπερό λεμονοκίτρινο χρώμα και λεπτές φυσαλίδες, που σχηματίζουν ένα φίνο κορδόνι με διάρκεια. Δροσερή παρουσία στη μύτη, όπου ξεχωρίζουν αρώματα μήλου, αχλαδιού, εσπεριδοειδών και μελιού, σε φόντο μπριός. Η δροσερή αίσθηση κυριαρχεί και στο στόμα, τονίζοντας τον ντελικάτο χαρακτήρα του κρασιού.
Τιμή: Περίπου €20

Cuvée Spéciale 2023 Extra Brut
Οίνος Ερυθρός Ξηρός Αφρώδης
Παραγωγός: Λώρενς Χάρτμαν
Το Ξινόμαυρο από τον αμπελώνα του Αμυνταίου, μαζί με ένα μικρό ποσοστό, μόλις 10%, Ασύρτικου, μετατρέπεται σε ένα εξαιρετικά γοητευτικό αφρώδες κρασί με την παραδοσιακή μέθοδο, της δεύτερης ζύμωσης στη φιάλη. Αχυροκίτρινο λαμπερό χρώμα, με απαλές ρόδινες ανταύγειες και επίμονος αφρισμός με λεπτές φυσαλίδες. Φρέσκα αρώματα φράουλας, κερασιού και λεμονανθών, σε φόντο κανέλας και ψημένης ζύμης. Χαρακτηριστικά ξηρό στο στόμα, με τονισμένη οξύτητα, φινέτσα και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €19

Amalia Vintage 2022 Extra Brut
Αφρώδης Οίνος Λευκός Μαντίνεια ΠΟΠ
Παραγωγός: Τσέλεπος Οινοποιητική
Με την «κλασική»Amalia, ο Γιάννης Τσέλεπος παραμένει πρωτοπόρος στα ποιοτικά αφρώδη κρασιά από Μοσχοφίλερο με την παραδοσιακή μέθοδο. Με τη χρονολογημένη Extra Brut εκδοχή της, νομίζω ότι ανεβαίνει επίπεδο. Αχυροπράσινο χρώμα, με γκρίζες ανταύγειες και μικρές φυσαλίδες που σχηματίζουν πυκνό αφρό. Μνήμες από αγιόκλημα, ξύσμα λεμονιού, γλυκό πορτοκάλι, ψημένο σουσάμι, μαστίχα και ζύμη προκαλούν τη μύτη. Γεμάτο, αρμονικό και κρεμώδες στο στόμα, με φρούτο και διάρκεια.
Τιμή: Περίπου €24

Vinsanto 2016
Οίνος Φυσικώς Γλυκύς, Λιαστός Σαντορίνη ΠΟΠ
Παραγωγός: Κτήμα Αργυρού
Υπερώριμα λιαστά σταφύλια Ασύρτικου με λίγο Αθήρι και Αϊδάνι αποτελούν τη βάση αυτού του απολαυστικού Vinsanto, που παλαίωσε τρία χρόνια σε τσιμεντένιες δεξαμενές και τέσσερα σε παλιά βαρέλια. Βαθύ χρώμα, που θυμίζει παλιό χαλκό, με λίγες κεραμιδί ανταύγειες. Εξελιγμένη μύτη, με περάσματα σταφίδας, ξερού σύκου, μαρμελάδας βερίκοκο, κερήθρας και σοκολάτας γάλακτος. Παχύ και βελούδινο στόμα, με γλύκα που μετριάζεται από την οξύτητα, ώριμο φρούτο και απίστευτα μακρύ τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €42

Nectar 2018
Οίνος Φυσικώς Γλυκύς, Λιαστός ΠΟΠ
Παραγωγός: ΕΟΣ Σάμου
Το μικρόρωγο Μοσχάτο σταφύλι της Σάμου συμπυκνώνεται στον ήλιο και στη συνέχεια το κρασί παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα έρχεται στο ποτήρι με βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα και πυκνά αρώματα που θυμίζουν κυδωνόπαστο, σταφίδα, γλυκό πορτοκάλι, ψημένους ξηρούς καρπούς, μέλι και μόκα. Λιπαρό στο στόμα, με σχεδόν εθιστική γλύκα, συμπύκνωση, πολυπλοκότητα, οξύτητα που διατηρεί την ισορροπία και επίγευση μεγάλης διάρκειας, όπου επανέρχεται η μόκα.
Τιμή: Περίπου €21

Μαυροδάφνη Πατρών ΠΟΠ 2003 Réserve
Οίνος Ερυθρός Φυσικός Γλυκύς
Παραγωγός: Οικογένεια Παρπαρούση
Το μέτρο που χαρακτήριζε τον αείμνηστο Θανάση Παρπαρούση το βρίσκουμε και στη Μαυροδάφνη, που έχει την υπογραφή του. Από τη σοδειά του 2003 έμεινε 21 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, αποκτώντας σκούρο κόκκινο χρώμα με κεραμιδί ανταύγειες και πολυσύνθετο αρωματικό μπουκέτο, με παρουσία ξερού δαμάσκηνου, σταφίδας, μαρμελάδας φράουλας, σοκολάτας, κανέλας και μπαχαριού. Ισορροπημένο και αρμονικό στο στόμα, με λογισμένη γλύκα και οξύτητα, πλούτο, βάθος, γευστική ένταση και επίμονο τελείωμα.
Τιμή: Περίπου €27
Διαβάστε επίσης
12 σημαντικές ερωτήσεις για το κρασί