Συνήθως τα κλασικά κοκτέιλ δεν περιέχουν πολλά υλικά. Τρία, τέσσερα και είναι αρκετά. Και πάνω σε αυτό βασίζεται η επιτυχία τους αλλά και η διαχρονικότητα τους: ότι χωρίς να αναμειγνύονται πολλά στο ποτήρι, το αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε είναι μοναδικό και εξαιρετικό. Επίσης, τις περισσότερες φορές πίσω από την συνταγή τους κρύβονται πολλές ιστορίες, που τις περισσότερες φορές είναι αμφιλεγόμενες. Και τα δύο παραπάνω πράγματα ισχύουν και για το Sazerac, ένα κλασικό πότο που θεωρείται το αρχαιότερο στην κατηγορία του.

Το Sazerac φτιάχνεται με τρία υλικά: Cognac, bitters και ζάχαρη. Είναι ένα αρκετά στιβαρό ποτό με δυναμικό χαρακτήρα, γεμάτη γεύση και μια ισορροπία ανάμεσα στο γλυκό και το πικρό. Για το πως ξεκίνησε το εν λόγω κοκτέιλ υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη θέλει να ξεκινά το 1834, όταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud κάλεσε τους φίλους του μασόνους για να απολαύσουν ένα κονιάκ. Το είχε ετοιμάσει μαζί με νερό, λεμόνι, ζάχαρη και bitters που ο ίδιος είχε φτιάξει. Ανάμεσα στους καλεσμένους του ήταν και ο έμπορος ποτών Sewell T. Taylor, ο οποίος γοητεύτηκε από το ποτό που δοκίμασε και θέλησε να το βγάλει στην αγορά. Συμφώνησε με τον φαρμακοποιό λοιπόν, να κυκλοφορήσουν το κοκτέιλ στα μπαρ της Νέας Ορλεάνης με την αποκλειστική χρήση του κονιάκ Sazerac du Fauge et Fils (εξ ου και το όνομα), το οποίο ο Taylor εισήγαγε αποκλειστικά στην Αμερική.

Η δεύτερη εκδοχή σχετικά με την γέννηση του Sazerac θέλει το «σοβαρό» αυτό κοκτέιλ να δημιουργήθηκε το 1858 από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House ιδιοκτησίας του John B. Schiller στον οποίο άνηκε και μία γαλλική εταιρεία παραγωγής κονιάκ, Sazerac du forge et. Μάλιστα λέγεται ότι τα bitters που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη πρώιμη εκδοχή του Sazerac ήταν τα Peychaud, που πήραν το όνομα τους από τον φαρμακοποιό Antoine Peychaud. Όπως καταλαβαίνετε τα ονόματα και στις δύο εκδοχές είναι κοινά και το μόνο που αλλάξει είναι η πλοκή της ιστορίας.

Όπως όλα τα κλασικά κοκτέιλ, έτσι και το Sazerac πέρασαν από πολλές περιπέτειες και αλλαγές. Για παράδειγμα η καταστροφή του γαλλικού αμπελώνα το 1860 σε συνδυασμό με τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο οδήγησαν στην διαφοροποίηση της συνταγής του. Το κονιάκ αντικαταστάθηκε από bourbon ή rey whisky και στα υλικά προστέθηκε λίγο αψέντι. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η δεύτερη, κλασική και αυτή, εκδοχή του συγκεκριμένου κοκτέιλ.

Πώς φτιάχνεται

Υλικά
60 ml κονιάκ ή bourbon ή rey whisky
1 κύβος ζάχαρης
3 dash (στάλα) Peychaud´s bitters
4 dash αψέντι

Διαδικασία
Σε ένα mixing glass ρίχνουμε τη ζάχαρη με τα bitters και το αψέντι και ανακατεύουμε ενώ σιγά σιγά προσθέτουμε το κονιάκ. Στη συνέχεια βάζουμε λίγο πάγο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγο ακόμα ώστε να γίνει ένα ελαφρύ dilution. Σουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι old fashioned και γαρνίρουμε με μια φλούδα λεμονιού.