Αυγά και cocktails: Αγαπώ και τα δύο, ειλικρινά όμως, δεν μπορώ να τα φανταστώ, με ευκολία, το ένα να συναντά το άλλο. Και όμως, όχι απλά συναντιούνται, αλλά όπως αποδεικνύουν οι ιστορίες της μπάρας, κάνουν μεταξύ τους και πολύ καλό παρεάκι. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι τα αυγά που μπαίνουν μέσα στα cocktails είναι ωμά, άρα συνειρμικά αναρωτιέμαι κατά πόσο αυτή η μίξη είναι ασφαλής. Ευτυχώς υπάρχουν και οι mixologists που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους μπορούν να λύσουν κάθε πιθανή απορία σχετικά με το θέμα. Έτσι, λοιπόν, ρώτησα, έψαξα και έμαθα, τις «χρυσές» συμβουλές για το πώς μπορούμε να απολαμβάνουμε cocktails με αυγά χωρίς κανένα φόβο παρά μόνο με πολύ πάθος!

Προσοχή στους SOS κανόνες

  • Κατ’ αρχάς, ιδανικό θα ήταν τα αυγά που βάζουμε στα cocktails μας, να είναι παστεριωμένα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν παστεριωμένα αυγά που έχουν δεχτεί μία σειρά αυστηρών ελέγχων μέχρι να φτάσουν στα χέρια του καταναλωτή, άρα μας δίνουν και την εγγύηση ότι είναι απολύτως ασφαλή. Μπορεί να είναι κάπως πιο ακριβά από τα φρέσκα, αλλά αν δεν θέλουμε να πάρουμε το ρίσκο αξίζει να δώσουμε κάτι παραπάνω. Συν τοις άλλοις, αυτό που μαθαίνω και με χαροποιεί, είναι ότι η διαδικασία της παστερίωσης δεν επηρεάζει ούτε το χρώμα, ούτε τη γεύση, ούτε καν τη θρεπτική αξία των αυγών.
  • Εάν πάλι, δεν δηλώνουμε οπαδοί των παστεριωμένων αυγών και προτιμάμε τα φρέσκα, φροντίζουμε ώστε να αγοράζουμε βιολογικής γεωργίας αυγά ή έστω αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. Και πάλι όμως, εδώ πρέπει να δώσουμε προσοχή στην εμφάνισή τους: Να μην έχουν ρωγμές στο κέλυφός τους (η σαλμονέλα να ξέρετε ξεκινά πάντα από το κέλυφος), να φυλάσσονται σε δοχεία που είναι κλεισμένα αεροστεγώς, να αναγράφουν ημερομηνία λήξης και να φέρουν την ειδική σφραγίδα ελέγχου από επίσημο κρατικό φορέα που να πιστοποιεί ότι όντως αυτά τα αυγά επιθεωρήθηκαν.

  • Σε περίπτωση που προμηθευόμαστε τα αυγά μας από ψυγείο, εξακολουθούμε επιστρέφοντας σπίτι να τα συντηρούμε στο ψυγείο μας. Καλύτερα όμως, να τα αποθηκεύουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου, αποφεύγοντας τα ράφια της πόρτας, καθώς εκεί με το άνοιξε-κλείσε, επηρεάζεται σοβαρά η θερμοκρασία άρα και η σωστή συντήρησή τους. Όταν, πάλι, αγοράζουμε εκτός ψυγείου αυγά, απλά τα διατηρούμε έξω, σε μία σταθερή θερμοκρασία δωματίου, γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου.
  • Τέλος, αν δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για το κατά πόσο τα αυγά μας είναι φρέσκα, προχωράμε στο εξής, αδιάψευστο, τεστ: Τοποθετούμε το αυγό μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό.Αν καταλήξει στον πάτο του ποτηριού, τότο είναι φρέσκο. Αν το αυγό παραμείνει στην επιφάνεια, τότε είναι επικίνδυνο να το καταναλώσουμε και πρέπει να το αποσύρουμε.

Λαμβάνοντας λοιπόν, όλα τα παραπάνω υπόψιν μπαίνουμε πίσω από τη μπάρα και ετοιμάζουμε δύο πολύ απλά, εύκολα, γρήγορα και εμπνευσμένα cocktails με αυγά.

Brandy Milk Punch Cocktail

Υλικά
55 ml Brandy
30 ml ρούμι
110 ml γάλα
30 ml σιρόπι
1 ασπράδι αυγού (μεγάλο)
½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Τριμμένο μοσχοκάρυδο για γαρνίρισμα

Διαδικασία
Γεμίζουμε το σέικερ με πάγο και ρίχνουμε μέσα το Brandy, το ρούμι, το γάλα, το σιρόπι, το εκχύλισμα της βανίλιας και το ασπράδι του αυγού. Χτυπάμε δυνατά για 1΄. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι, είτε άδειο, είτε γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο. Γαρνίρουμε προαιρετικά με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Gin Fizz

Υλικά
55 ml Gin
20 ml χυμός lime
20 ml σιρόπι
1 ασπράδι αυγού (μικρό ή μεσαίο)
55 ml σόδα
Φλούδα λεμονιού (προαιρετικά για γαρνίρισμα)

Διαδικασία
Γεμίζουμε το σέικερ με το Gin, τον χυμό lime, το σιρόπι και το ασπράδι αυγού και χτυπάμε δυνατά. Προσθέτουμε πάγο και ξαναχτυπάμε έως ότου το μείγμα μας, παγώσει. Σερβίρουμε και προσθέτουμε στο ποτήρι την σόδα. Τέλος, γαρνίρουμε προαιρετικά με τη φλούδα του λεμονιού.