Κάθε περιοχή έχει τα δικά της πασχαλινά γλυκά, ωστόσο το τσουρέκι είναι το απόλυτο πασχαλινό αρτοσκεύασμα μιας και βρίσκει μια θέση σε όλα τα τραπέζια αυτές τις μέρες. Ψάξαμε λοιπόν και βρήκαμε τα 10 καλύτερα της Αθήνας, από φούρνους που εγγυώνται νοστιμιά και ποιότητα.

Αρτοποιητής ο Τάκης
Ο φούρνος που κάνει καθημερινά τα στενά στου Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, να μοσχοβολούν φρεσκοψημένο ψωμί και λοιπά γλυκά αρτοποιήματα έχει και πολύ νόστιμες τσουρεκένιες προτάσεις. Πέρα από το κλασικό τσουρέκι που γίνεται με την πολίτικη συνταγή λοιπόν, βρίσκουμε και τσουρέκι με κομμάτια μαύρης σοκολάτας, με πραλίνα και αγριοκέρασο ή πραλίνα και αμύγδαλα, αλλά και το ανεπανάληπτο τσουρέκι με σοκολάτα, πορτοκάλι, αμύγδαλο και σταφίδες. Δεν παραλείπουμε τα πασχαλινά κουλουράκια και τα πιτάκια με χαλβά και μήλο.
Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ. 210 9230052.

tsoureki_ΑΝ

Δήμητρα Γουναρίδη
Από αυτό το εργαστήριο φύλλου και ζαχαροπλαστικής με παράδοση από τη Μικρά Ασία, παίρνουμε τις περίφημες τριγωνικές πίτες ή ταψιού με διάφορες γεμίσεις, αλλά και φύλλα ζύμης για να δημιουργούμε τις δικές μας πίτες. Έχουν όμως και πολύ λαχταριστό τσουρέκι, που ζυμώνουν τα αδέρφια Γουναρίδη ακολουθώντας τη συνταγή της μητέρας τους Δήμητρας. Το τσουρέκι τους μοσχοβολάει μαστίχα, ενώ για τους λάτρεις της σοκολάτας φτιάχνουν και τσουρέκι ζυμωμένο με γκανάζ σοκολάτας.
Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, 210 2712548.

Divan
Το αγαπημένο πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου δεν θα μπορούσε να μην έχει αυτές τις μέρες και τσουρέκια, φτιαγμένα φυσικά με την αυθεντική πολίτικη συνταγή και μόνο. Εδώ  λοιπόν, δεν βρίσκουμε τσουρέκια με σοκολάτα ή γεμίσεις, αλλά μόνο το κλασικό αφράτο τσουρέκι που ευωδιάζει μαχλέπι και μαστίχα. Δίπλα του και άλλα παραδοσιακά γλυκά, όπως σμυρναίικα κουλουράκια, καθώς και μεγάλη ποικιλία σε νηστίσιμα γλυκά για τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως ισλί και ταχινόπιτες.
Ναϊάδων 53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821927.

tsoureki sokolata_188750072

Εύη
Για το τσουρέκι της Εύης έχει να λέει όλη η Αθήνα. Άλλωστε, από το 1971 που άνοιξε στο Κολωνάκι μέχρι σήμερα που έχει μεταφερθεί στην περιοχή των Ιλισίων, αποτελεί σταθερή αξία για τους φίλους των αφράτων τσουρεκιών. Η συνταγή τους είναι πολίτικη και για να είναι και η γεύση πραγματικά αυθεντική εισάγουν το μαχλέπι από την Κωνσταντινούπολη και η μαστίχα έρχεται τη Χίο. Εδώ βρίσκουμε επίσης σμυρναίικα κουλουράκια, ισλί και υπέροχα νηστίσιμα μηλοπιτάκια.
Ιλισίων 2 & Νυμφαίου 4, Ιλίσια, τηλ. 210 7241766.

Karaköy Güllüoğlu
Το ζαχαροπλαστείο του Güllüoğlu στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι σαν μνημείο, δεν γίνεται να μην το επισκεφτείς όταν βρεθείς στην Πόλη για να δοκιμάσεις τους θρυλικούς μπακλαβάδες του. Αλλά επειδή η Κωνσταντινούπολη είναι λίγο μακριά μπορείς να πας σε ένα από τα 2 καταστήματα της Αθήνας. Εκεί θα βρεις τα περίφημα γλυκά τους, αλλά και τσουρέκι που φτάνει αεροπορικώς απευθείας από την Κωνσταντινούπολη και υπάρχει σε 2 γεύσεις, κλασική ή με γέμιση σοκολάτας.
Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213959 & Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840733.

italiko tsoureki_185056262

Ρίζος
Ο φούρνος των αδερφών Ρίζου είναι διάσημος για τα ψωμιά του και ειδικά για το ψωμί που φτιάχνουν με γερμανικό αλεύρι dinkel και το οποίο είναι απλά υπέροχο. Τις μέρες του Πάσχα έχεις ακόμη ένα λόγο να περάσεις από το φούρνο στο Κουκάκι για τα επίσης εκπληκτικά τσουρέκια τους, φτιαγμένα με την πολίτικη συνταγή, που τα βρίσκεις και με γέμιση σοκολάτα ή κάστανο. Δίπλα τους και το αντίστοιχο ιταλικό πασχαλινό τσουρέκι, το κολόμπα πασκουάλε (colomba pasquale) με επικάλυψη λευκού γλάσου πικραμύγδαλου.
Ματρώζου 12, Κουκάκι, τηλ. 210 9249527.

Lido
Ο κόσμος σχηματίζει ουρές κάθε Πάσχα έξω από αυτό το κατάστημα του Παγκρατίου, που από το 1967 που δημιουργήθηκε είναι διάσημο για τα τσουρέκια του. Η τρίτη πλέον γενιά συνεχίζει την παράδοση, διατηρώντας τη συνταγή που τους καθιέρωσε, έχουν όμως προσθέσει στη γκάμα τους και 3 ακόμη γεύσεις: τσουρέκι με γέμιση σοκολάτας, με γέμιση κάστανο αλλά και νηστίσιμο τσουρέκι με ελαιόλαδο. Μεγάλη και η ποικιλία τους σε νηστίσιμα κουλουράκια, όπως λεμονιού, ταχινιού, μουστοκούλουρο και μουστοκούλουρο γεμιστό με καρύδια και σταφίδα.
Χρεμωνίδου 35, Παγκράτι, τηλ. 210 7516898.

pasxalina gluka_51507463

Rita’s cookies
Η γλυκύτατη κυρία Ρίτα Αμιραλιάν αγαπάει πολύ τα cookies και τα κουλουράκια, γι αυτό και τα ετοιμάζει καθημερινά με πολύ μεράκι και τα κάνει πεντανόστιμα. Μας αρέσουν πολύ τα cookies με φιστίκι Αιγίνης και σουσάμι, τα κουλουράκια πορτοκαλιού και οι κουραμπιέδες αμυγδάλου χωρίς επικάλυψη άχνης. Πολύ λαχταριστά όμως είναι και τα αφράτα τσουρέκια της, που τα φτιάχνει με γαλλική συνταγή και τα αρωματίζει με μαχλέπι και μαστίχα. Τα δοκιμάζουμε σκέτα, με κομματάκια σοκολάτας, με σοκολάτα και δαμάσκηνα ή με σοκολάτα και καρύδια.
Δομοκού 40, Παλιά Κοκκινιά, τηλ. 210 4912323.

Τερκενλής
Μια επίσκεψη στα ζαχαροπλαστεία που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με το τσουρέκι είναι βέβαιο ότι θα την κάνουμε αυτές τις μέρες. Άλλωστε, το τσουρέκι του Τερκενλή το τιμούμε όλο το χρόνο. Ένας λόγος παραπάνω λόγω Πάσχα λοιπόν να προμηθευτούμε τα περίφημα τσουρέκια του, όπως αυτά με γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας, με κάστανο και επικάλυψη λευκής σοκολάτας, καθώς και με γέμιση και επικάλυψη κρέμας λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Παπανικολή 100-102, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6840020 / The Mall Athens, Μαρούσι, τηλ. 210 6106535  / Golden Hall, Μαρούσι, τηλ. 210 6832370.

Φύσις
Φτιαγμένα αποκλειστικά με τις πιο αγνές πρώτες ύλες, τα γλυκά των 2 πλέον ζαχαροπλαστείων Φύσις ξεχωρίζουν για την ποιότητα και τη νοστιμιά τους. Όσο για το Πάσχα έχουν πολύ λαχταριστές, γλυκές προτάσεις. Το τσουρέκι τους με βιολογικό αλεύρι και φρέσκο βούτυρο είναι ανάλαφρο και μοσχοβολάει μαστίχα και μαχλέπι, ενώ το τσουρέκι σοκολάτας με γέμιση και επικάλυψη πραλίνας από καβουρδισμένα φουντούκια και φυστικοβούτυρο είναι απίστευτο. Στα Φύσις βρίσκουμε επίσ ης πασχαλινά κουλουράκια (διαθέσιμα και χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη) αλλά και υπέροχα σοκολατένια αβγά.
Λεωφ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090740 & Λεωφ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ. 211 4069267.