Αν πιστεύατε μέχρι σήμερα, όπως και εγώ, ότι όροι του τύπου «νερουλό», «νερωμένο», «νεροξέπλυμα», ή έστω «υδαρές» για τους πιο ευγενείς, αναφέρονται σε ελαττώματα του κρασιού, καλό είναι να αρχίσετε να αναθεωρείτε τις απόψεις σας.
Η καινούρια τάση που έρχεται, όπως είναι φυσικό, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, αλλά φαίνεται ότι βρίσκει πρόθυμους ακολούθους και στην Ελλάδα, προτρέπει τους καταναλωτές να προσθέτουν, χωρίς κανενός είδους ενδοιασμό ή αναστολή, παγάκια στο κρασί τους. Με ισχυρότατα, σχεδόν ακλόνητα, είναι η αλήθεια, επιστημονικά επιχειρήματα όπως «όταν πίνετε πολύ, ο οργανισμός χρειάζεται να ενυδατώνεται», που σε μετάφραση σημαίνει ότι επειδή μπορεί να γίνετε τόσο ντίρλα, ώστε να ξεχάσετε να πιείτε ένα ποτήρι νερό, βάλτε το νερό μέσα στο κρασί σας. Ή το άλλο, προσαρμοσμένο αυτό στις καθ’ ημάς καλοκαιρινές συνθήκες, «η θερμοκρασία του κρασιού ανεβαίνει γρήγορα και είναι δύσκολο να το διατηρήσεις δροσερό», οπότε, λογικά, αντί να βάλεις το μπουκάλι σε ένα δοχείο με παγάκια, βάζεις τα παγάκια μέσα στο ποτήρι και ξεμπερδεύεις. Και το ακόμα πιο δυνατό, «περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα», για το οποίο ομολογουμένως δεν υπάρχει αντεπιχείρημα, τουλάχιστον όχι εντός των ορίων της λογικής.
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή η καινούρια τάση με συγκινεί λίγο, καθώς με γυρίζει πίσω 35-40 χρόνια, όταν νεαροί ανακατεύαμε τις ανεκδιήγητες τοπικές ρετσίνες της εποχής, ή ακόμα χειρότερα το «νέκταρ» του κάθε μπαρμπα-Μήτσου, με σόδα, γκαζόζα ή cola. Όμως, τότε οι λόγοι ήταν προφανείς. Τώρα, οι υπέρμαχοι της νέας τάσης δεν μας εξηγούν γιατί θα πρέπει κάποιος να πληρώσει 15, 20 ή 40 ευρώ, σε ελληνικές τιμές, για να χαρεί ένα κρασί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αρώματα και γεύση και να καταλήξει, αυτοβούλως, να πίνει κάτι που λίγο θα διαφέρει από ελαφρά αρωματισμένο νερό της βρύσης.
Όχι, επιτρέψτε μου, αγαπητοί οπαδοί της αμερικανικής πρακτικότητας, ισοπέδωσης λέω εγώ, να παραμείνω στην παραδοσιακή πλευρά. Κι ας κινδυνεύω να με χαρακτηρίσετε «οινοφρουρό». Όταν θέλω ένα ποτήρι κρασί, θα πιω ένα ποτήρι κρασί. Και όταν θέλω νερό, θα πιω νερό.
Δείτε επίσης
Τελικά επιτρέπεται να βάζουμε παγάκια στο κρασί;
Η θερμοκρασία στο σερβίρισμα του κρασιού μετράει