Δεν ξέρω αν εκεί στα οικονομικά υπουργεία της κυβέρνησης έχουν σκεφτεί να προσθέσουν τις εστιατορικές τιμές των κρασιών στους οικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιούν, αλλά σίγουρα θα έβρισκαν ένα πολύτιμο εργαλείο για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι επιτέλους η ανάπτυξη μάς χτυπά την πόρτα.
Γιατί πώς αλλιώς να ερμηνεύσω αυτή την αίσθηση που αποκομίζω από τους χώρους εστίασης, πηγαίνοντας εν μέρει για λόγους επαγγελματικούς και εν μέρει για την ευχαρίστηση, ότι δηλαδή, μαζί με τη ζωή τραβάν την ανηφόρα και οι τιμές των μπουκαλιών; Και δεν αναφέρομαι γενικά στην εστίαση, αλλά στους χώρους που έχουν ή επιμένουν ότι έχουν ιδιαίτερη σχέση με το κρασί, συγκεντρώνουν τους πιο ευαισθητοποιημένους καταναλωτές και βέβαια διαμορφώνουν τάσεις.
Διευκρινίζω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Προφανώς δεν διαθέτω ακριβή στατιστικά στοιχεία. Εντύπωση είναι, που στηρίζεται σε μερικές απλές παρατηρήσεις. Για παράδειγμα, όλο και πιο σπάνια συναντώ επώνυμα και αναγνωρίσιμα κρασιά σε ποτήρι κάτω από τα 5 ευρώ, όταν πριν από μερικά χρόνια το ίδιο όριο ήταν στα 4 ευρώ. Θα μου πείτε, τι ψυχή έχει 1 ευρώ. Συμφωνώ, δεν έχει, εκτός του ότι αντιπροσωπεύει αύξηση 25%, μια αύξηση που φαντάζομαι πως, επισήμως τουλάχιστον, δεν γνώρισαν κανενός τα εισοδήματα τα τελευταία χρόνια. Ή παρακολουθώντας κάποια δημοφιλή κρασιά-δείκτες που πριν από την κρίση τα συναντούσαμε γύρω στα 32-33 ευρώ το μπουκάλι και στη συνέχεια έπεσαν στα 25, τώρα φλερτάρουν ξανά με τα 30 ευρώ στους καταλόγους των wine bars.
Δεν ξέρω αν οι παραγωγοί αύξησαν τις τιμές, αν οι επιχειρηματίες της εστίασης αποφάσισαν να βγάλουν τα σπασμένα, αν μετακυλίονται οι φορολογικές και οι ασφαλιστικές επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Πιστεύω όμως ότι, αφού αποδεχόμαστε τις αυξημένες τιμές, αφού μπορούμε να πληρώσουμε ένα ποτήρι κρασί, όσο περίπου κάνει το μπουκάλι στο σούπερ μάρκετ, είμαστε σε καλό δρόμο. Ασχετο αν σε λίγο καιρό θα γκρινιάζουμε πάλι για τις υψηλές χρεώσεις των κρασιών στα εστιατόρια.
Δείτε επίσης
Réserve, Cava ή Grand Cru; Αποκωδικοποιούμε τις ετικέτες των κρασιών