Το Πήλιο είναι ένας ιδανικός προορισμός για μια μικρή εξόρμηση το Σαββατοκύριακο μακριά από τον θόρυβο και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης, ενώ αποτελεί και έναν από τους top προορισμούς χειμώνα και καλοκαίρι -καθώς συνδυάζει τόσο αρμονικά βουνό και θάλασσα. Έπειτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τον Σεπτέμβριο, έχει καταφέρει να ανακάμψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στο ορεινό της κομμάτι.
Βρέθηκα στην Πορταριά, τη Μακρυνίτσα, τις Μηλιές, τη Βυζίτσα, τις Πινακάτες, την Τσαγκαράδα, τον Κισσό και τον Βόλο και πέρα από τα πανέμορφα τοπία, γεύτηκα υπέροχες γεύσεις με προϊόντα από την περιοχή. Κάστανα, άγρια χόρτα, μήλα, κυδώνια και άλλα καλούδια του Πηλίου μπαίνουν στις συνταγές και τις αναδεικνύουν.
Παρακάτω θα βρείτε κάποια μέρη που επισκέφθηκα και που ανυπομονώ να επιστρέψω με την πρώτη ευκαιρία.
Kritsa Gastronomy Hotel
Είναι το πρώτο project της οικογένειας Καραΐσκου, με ιστορία πάνω από 20 χρόνια. Η Ελένη μαζί με την αδερφή της Νίκη, αποφάσισαν να μαγειρεύουν όπως τόσο καλά ήξεραν, σπιτικά και νόστιμα, με υλικά που έβρισκαν από τον τόπο τους, το Πήλιο και τον Βόλο. Έτσι έφτιαξαν το Kritsa Gastronomy Hotel, που πέρα από εστιατόριο είναι και ξενώνας με πολύ νόστιμο σπιτικό πρωινό. «Σας φιλεύουμε Ελλάδα», γράφουν στην πρώτη σελίδα του κατάλογού τους. Στο μενού δίνεται έμφαση στις παραδοσιακές πηλιορείτικες συνταγές, όπως τα αυγά με τσιγαριαστά χόρτα ή το σπεντζοφάι και μάλιστα με υλικά που προέρχονται από τη Φάρμα Καραΐσκου. Απλές συνταγές, απλά υλικά, μαγειρεμένες με μεράκι και νοστιμιά, αυτό είναι το μυστικό που κρατά πάντα γεμάτο το εστιατόριο. Μας καλωσόρισε η Ελένη Καραΐσκου, αλλά τα πιάτα μάς παρουσίασε ο Μελέτης Μανδρινός, ο ανιψιός της και γιος της Νίκης.
Τι ξεχώρισα σε αυτά που δοκιμάσαμε; Σίγουρα μην παραλείψετε να φάτε το… signature πιάτο τους, τα αυγά με τα τσιγαριαστά χόρια. Όσο και αν σας ξενίζει, αν δεν είστε συνηθισμένοι σε έναν τέτοιο συνδυασμό, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Άλλωστε όλα τα υλικά εδώ έχουν διανύσει και ελάχιστα τροφο-χιλιόμετρα καθώς τα χόρτα είναι από το χωράφι και τα αυγά από τις κότες της φάρμας. Και φυσικά τις πίτες τους, με χειροποίητο φύλλο και υλικά είτε από τη φάρμα είτε από ντόπιους παραγωγούς. Στα must η πιπερόπιτα. Από τα πιάτα ημέρας, ήταν πολύ νόστιμοι οι γίγαντες με τα κάστανα αλλά και το ζυγούρι με ψητές πατάτες. Στις σαλάτες, λάτρεψα τα τσιτσίραβλα. Είναι οι κορφές από την ντόπια αγριοφιστικιά, που τις μαζεύουν όταν είναι ακόμη πολύ χλωρές (την άνοιξη) και τις κάνουν τουρσί. Το σερβίρουν με αλάτι, σκόρδο και λαδάκι και αποτελεί τον τέλειο τσιπουρομεζέ.
Όσο για τα γλυκά, φοβερό το ραβανί και η καρυδόπιτα, αλλά και το γλυκό του κουταλιού δαμάσκηνο, ενώ η γαλατόπιτα ήταν το τέλειο γλυκό τελείωμα για το γεύμα μας. Όσο για τη λίστα των κρασιών, υπάρχει μια καλή ποικιλία μόνο από τον ελληνικό αμπελώνα, με έμφαση πάντοτε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
To Kritsa είναι ξακουστό και για το πρωινό του, που είναι βασισμένο σε τοπικά προιόντα. Εδώ, πέρα από τις πίτες με χειροποίητο φύλλο, θα βρείτε, μεταξύ άλλων, γαλοτύρι, ρυζόγαλο, κερύθρα, ελιόψωμο, τυρόψωμο, στραπατσάδα, σιμιγδαλένιο χαλβά, μηλόπιτα, τα οποία τον χειμώνα τα συνοδεύουν με αφεψήματα από τοπικά βότανα (όπως φλισκούνι ή τσάι του βουνού) και ελληνικό καφέ, φτιαγμένο με τον παραδοσιακό τρόπο.
Κεντρική Πλατεία Πορταριάς, Πήλιο
Μαθήματα μαγειρικής στη Φάρμα Καραΐσκου
Η Φάρμα, λίγο έξω από την Πορταριά είναι ένα project που ξεκίνησαν ο Στέφανος και ο Φίλιππος Καραΐσκος, από την αγάπη τους για τη φύση, την εντοπιότητα αλλά και για να έχουν δικά τους φρέσκα προϊόντα να τροφοδοτούν το εστιατόριο στην Πορταριά. Είναι μια πιστοποιημένη Αγροτουριστική Φάρμα, επισκέψιμη ενώ εδώ γίνονται πλέον και τα Μαθήματα Μαγειρικής καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα λειτουργεί και ως μικρό ξενοδοχείο, καθώς μπορεί να στεγάσει μόλις μια παρέα, αλλά τα σχέδια επέκτασης είναι ήδη στα σκαριά. Στόχος είναι να είναι ανοικτή και επισκέψιμη όλον τον χρόνο και όχι μόνο με αφορμή τα μαθήματα μαγειρικής που χρησιμοποιούν τον χώρο της.
Πέρα από τα προιόντα της γης, στον χώρο υπάρχουν και ζωάκια. Θα λατρέψετε τα ελαφάκια αλλά μπορεί να τρομάξετε λιγάκι από τις πανέμορφες πλην όμως φασαριόζικες χήνες.
Από όταν δημιουργήθηκε η Φάρμα αποτέλεσε τον χώρο που φιλοξένησε τα μαθήματα μαγειρικής, που τα είχε ξεκινήσει η Ελένη Καραΐσκου στον Kritsa Gastronomy Hotel. Στόχος των μαθημάτων ήταν ουσιαστικά να μυήσουν κυρίως τους ξένους στα μυστικά γνωστών παραδοσιακών συνταγών της ελληνικής κουζίνας. Ωστόσο, τα μαθήματα απευθύνονται και στους Έλληνες, ενώ είναι μια διαδικασία που σίγουρα θα απολαύσετε.
Ένα από τα μαθήματα είναι η παρασκευή χορτόπιτας με χειροποίητο φύλλο και υλικά που κόβουμε από τη φάρμα. To farm to table στην πράξη. Ο Μελέτης, ο Φίλιππος και τα κορίτσια στην κουζίνα μοιράστηκαν μαζί μας πολλά μυστικά ενώ το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας ήταν πολύ νόστιμο και μυρωδάτο. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη χορτόπιτα που φτιάξαμε.
Να σημειώσουμε ότι η Φάρμα τροφοδοτεί σε ένα καλό ποσοστό τις συνταγές που θα γευτείτε στο Kritsa Gastronomy Hotel ή στο Agora-1955.
2ο χλμ. Πορταριάς – Ζαγοράς, Πήλιο
Για λουκουμάδες στο Agora- 1955
Ένα deli-καφέ-wine bar στην καρδιά της Πορταριάς. Είναι το πιο πρόσφατο project της οικογένειας Καραΐσκου που δεν από ό,τι φαίνεται αναζητά συνεχώς να εξελίσσεται, διατηρώντας όμως την ποιότητα σε όσα προσφέρει αλλά και την αυστηρή στήριξη στα ντόπια προϊόντα. Εδώ θα βρείτε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα deli, σε έναν καλαίσθητο χώρο με τζάκι, που είναι ιδανικός και για πρωινό ή brunch αλλά και για ένα χαλαρό καφέ μέσα στη μέρα. «Η εντοπιότητα είναι το Νο1 ζητούμενο», όπως μου τόνισε ο Φίλιππος Καραΐσκος. Στα highlights του χώρου οι λουκουμάδες. Τόσο οι κλασικοί με ζάχαρη και κανέλα, όσο και εκείνοι με τη σοκολάτα, αλλά και εκείνοι με τη λευκή σοκολάτα. Εδώ δοκίμασα επίσης και μια πολύ νόστιμη και αρωματική μηλόπιτα.
Το βράδυ ο χώρος λειτουργεί και ως wine bar ενώ στον κάτω χώρο του είναι το κελάρι, με κρασιά από τον τοπικό αμπελώνα και μόνο. Αν έχει καλό καιρό πάντως αξίζει να καθίσετε και στον εξωτερικό χώρο.
Κεντρική Πλατεία Πορταριάς, Πήλιο
Για ιδιαίτερα αφεψήματα και σπιτικά γλυκά στη Σύναξη των θεών στη Μακρυνίτσα
Ένα καφέ που το έχει μια οικογένεια στη Μακρυνίτσα, εδώ και κάμποσα χρόνια και όπου μπορείτε να κάτσετε είτε μέσα στον εσωτερικό χώρο του με το τζάκι, είτε έξω στο μπαλκόνι του, ενώ στον κάτω χώρο λειτουργεί και μαγαζί με τοπικά προϊόντα αλλά και προϊόντα του brand Ψυχή των Βοτάνων. Το συγκεκριμένο brand το έχει ξεκινήσει ο Αλέξανδρος Μπαϊράμης, που φυτεύει βότανα σε υψόμετρο 1000 μ., στον Προφήτη Ηλία, κοντά στη Μακρυνίτσα. Πέρα από αφεψήματα με φλισκούνι, τσάι του βουνού, τσάι με κανέλα και πορτοκάλι, φτιάχνει αιθέρια έλαια με αρωματικά βότανα. Επίσης έχει ένα ιδανικό «γιατρικό» με ρίγανη, που είναι ιδανικό να το μυρίσετε αν είστε κρυωμένοι.
Πέρα από τα αφεψήματα, στον χώρο μπορείτε να απολαύσετε και σπιτικά γλυκά που τα φτιάχνει η μητέρα του Αλέξανδρου. Δοκίμασα πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα αλλά έμαθα ότι ο κόσμος σπεύδει εκεί για το γαλακτομπούρεκό της που το αφήνω για το επόμενό μου ταξίδι στο Πήλιο.
Στον κάτω όροφο του μαγαζιού υπάρχει χώρος όπου πωλούνται όχι μόνο τα προϊόντα του brand του Αλέξανδρου αλλά και άλλα τοπικά καλούδια.
Μακρυνίτσα, Πήλιο
Για καφέ με θέα και εναλλακτικό τουρισμό στο 12 στην Τσαγκαράδα
Χτισμένο μέσα στις καστανιές, το 12months luxury resort αποτελεί μια πολύ ωραία επιλογή για καφέ την ώρα του ηλιοβασιλέματος, καθώς έχει πολύ όμορφη θέα, ειδικά αν πάτε μια βόλτα προς τον χώρο του τέννις. Αποτελεί και μια καλή επιλογή για εταιρικές εκδηλώσεις, καθώς ο χώρος που χρησιμοποιούν είναι σε ένα μεγάλο του βαθμό με τζαμαρία, έχει αρκετή άπλα και αισθάνεσαι ότι είσαι εντελώς μέσα στη φύση! Στα highlights του ξενοδοχείου: υπάρχει ένα κρυφό vintage μπαρ, που μπορείτε να κλείσετε για εντελώς privé εκδηλώσεις!
Αυτό που αξίζει πάρα πολύ εδώ είναι να περιηγηθείτε στον γύρω χώρο του ξενοδοχείου, ανεξαρτήτως αν επιλέξετε ή όχι να μείνετε σε αυτό. Εδώ θα συναντήσετε τον Νικόλαο Μελή, που είναι εμψυχωτής υπαίθριων δραστηριοτήτων και συνεργάζεται με το 12months. Τι σημαίνει αυτό; Από πιο απλά, όπως είναι οι -οργανωμένες- διαδρομές στα μονοπάτια του Πηλίου μέχρι κατάβαση σε φαράγγια (με ειδικό εξοπλισμό) αλλά και κανό. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να μιλήσετε αν έχετε αποφασίσει να στραφείτε στον εναλλακτικό τουρισμό. Ο ίδιος μάλιστα μπορεί να σας ενημερώσει και για το ποια μονοπάτια έχουν υποστεί φθορές στις καταγεγραμμένες και γνωστές διαδρομές του Πηλίου. Θα τον βρείτε και στο www.hikeaway.gr.
12months Luxury Resort, Τσαγαράδα, Πήλιο
Γλυκό φιρίκι από τον Σύλλογο «Εσπερίδες» στη Βυζίτσα
Με αφορμή τη Γιορτή του Φιρικιού, οι γυναίκες του συλλόγου Εσπερίδες στη Βυζίτσα, παρασκεύασαν μεγάλες ποσότητες από γλυκό φιρίκι, που φύεται στην περιοχή. Πέρα από το φιρίκι, στον σύλλογο θα βρείτε και άλλες παρασκευές των γυναικών, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα του Πηλίου, όπως ζυμαρικά ή μέλια.
Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών «Εσπερίδες», Βυζίτσα, Πήλιο
Για ελληνικό με θέα στην πλατεία στη Βυζίτσα
Στην κεντρική πλατεία της Βυζίτσας είναι πολύ ωραίο να κάτσει κάποιος για καφέ, είτε μόνος είτε με παρέα καθώς η θέα είναι μοναδική, όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία. Εδώ ήπιαμε ελληνικό καφέ. Για κέρασμα στον καφέ φέρνουν κάτι μπισκοτάκια πολύ αρωματικά, που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε. Σε εμφάνιση μοιάζουν λίγο με παξιμαδάκια αλλά η γεύση τους είναι υπέροχη!
Για φαγητό στο Συμπόσιο στις Μηλιές
Στην πλατεία του γραφικού χωριού βρίσκεται το Συμπόσιο, μια κλασική παραδοσιακή ταβέρνα, που σερβίρει κυρίως ντόπια πιάτα, μαγειρεμένα απλά και κλασικά, σε καλές ποσότητες. Η γίδα βραστή είναι ό,τι πρέπει τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει να χειμωνιάζει. Τα κεφτεδάκια με σάλτσα και πατάτες τηγανητές είναι μια πολύ καλή επιλογή σε τίμια εκτέλεση, ενώ αρκετά νόστιμο ήταν και το χοιρινό πρασοσέλινο. Η μηλόπιτα που μας προσέφεραν στο τέλος ήταν ένα γλυκό τελείωμα, τόσο όσο χρειαζόμασταν.
Συμπόσιο, Πλατεία Μηλιών, Πήλιο
2 στάσεις στον Βόλο
Μπορεί το ταξίδι μας να ήταν εστιασμένο στο Πήλιο, αλλά τη δεύτερη μέρα βρεθήκαμε στον Βόλο, από όπου και πήραμε τον δρομο της αναχώρησης.
Για τσίπουρα και μεζέδες στο 25άρι
Ένα κλασικό τσιπουράδικο στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου στον Βόλο, σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια από το κέντρο. Το 25άρι, ιδιοκτησία του Θανάση Καρακατσιάνου, είναι ένα κλασικό τσιπουράδικο, όπου επιλέγεις με ή χωρίς και στη συνέχεια έρχονται οι μεζέδες. Από παστά ψάρια και πατατοσαλάτα, μέχρι ψητές σαρδέλες, τηγανητά κολοκυθάκια και τηγανητές πατάτες, σε ποσότητες που πολλαπλασιάζονται όσο περισσότερο τσίπουρο παραγγέλνετε.
Άγιος Κωνσταντίνος, Βόλος
Για καφέ, τσίπουρα και… συμπάθεια στο Valis Hotel
Στην Αγριά Βόλου, λίγο έξω από το κέντρο δηλαδή της πόλης, βρίσκεται ένα ξενοδοχείο πάνω στη θάλασσα, το οποίο μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν οι ντόπιοι ήταν ανοικτό όλο το διάστημα που έπλητταν την περιοχή οι πλημμύρες και περιέθαλπτε κόσμο. Εδώ μας υποδέχτηκε ο Γιώργος Μποτσιβάλης. Δυστυχώς δεν είχαμε πολύ χρόνο για να περιπλανηθούμε στον χώρο. Το σίγουρο είναι πάντως πως αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για έναν οικογενειακό καφέ, ειδικά την Κυριακή μετά το φαγητό. Είναι δίπλα στη θάλασσα και είναι ωραίο να το πετύχετε καθώς σουρουπώνει, το ηλιοβασίλεμα. Όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος, το ξενοδοχείο έχει και το δικό του τσιπουράδικο -με τραπέζια και πάνω στη θάλασσα, όταν το επιτρέπει ο καιρός. Το αφήσαμε για την επόμενη φορά!
Valis Resort and Spa, Σταθμός, Αγχιά, Βόλος
Αντί επιλόγου
Τι μένει από όλο το ταξίδι; Γεύσεις και αρώματα από το Πήλιο -που έτσι κι αλλιώς αγαπώ-όμορφα και γραφικά τοπία, λίγη βροχή και το πρώτο κρύο του φετινού φθινοπώρου που έκανε την ατμόσφαιρα να μυρίζει τζάκι και να μας ανοίγει γλυκά τον δρόμο για τον χειμώνα!…
Ευχαριστούμε το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ειδικά στη Θέκλα Καμμένου αλλά και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη. Ένα ξεχωριστό «ευχαριστώ» στους οδηγούς-ξεναγούς- φωτογράφους μας Αντώνη και Παναγιώτη Αλτίνη.