Ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin chef, Μάσιμο Μποτούρα, μιλάει για το γαστρονομικό πείραμα της «Gucci Osteria», που όπως φαίνεται πέτυχε αφού έχει ήδη κερδίσει ένα αστέρι.
Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Στο τραπέζι του σεφ» του Netflix ξεκινά με τον πολυβραβευμένο Ιταλό σεφ Μάσιμο Μποτούρα – στην κατάταξη των πενήντα καλύτερων εστιατορίων του κόσμου το 2016 αναδείχθηκε ως ο καλύτερος σεφ στον κόσμο. Απηυδισμένος από τις γαστρονομικές συνήθειες των τουριστών που έρχονταν στη Φλωρεντία για να πιουν καπουτσίνο και να φάνε πίτσα, θέλησε να φέρει κάτι καινούριο -και σχετικά προσιτό- στην εστίαση, ανοίγοντας ένα εστιατόριο 30 θέσεων σε συνεργασία με τον παιδικό του φίλο Μάρκο Μπιτσάρι, διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου Gucci. Μόνο Ιταλοί εξάλλου θα μπορούσαν να συνδυάσουν με τέτοια επιτυχία την αγάπη για το φαγητό με τη high-end μόδα. Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν μοναδικό branded χώρο με το όνομα «Gucci Garden». Φυσικά, δεν πρόκειται για πραγματικό κήπο, αλλά για ένα σύνολο θεματικών δωματίων μέσα στο Palazzo della Mercanzia όπου στεγαζόταν και εξακολουθεί να στεγάζεται το Gucci Museo, που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων των υπολοίπων. Το concept συνέλαβε ο δημιουργικός διευθυντής του οίκου Αλεσάντρο Μικέλε, ενώ την επιμέλεια των «εκθεσιακών δωματίων» του διάσημου fashion brand υπογράφει η fashion curator, κριτικός Τέχνης και ακαδημαϊκός Μαρία-Λουίζα Φρίζα.
Έτσι, με μια περιήγηση στον «κήπο» της Gucci έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις την ιστορία της, να θαυμάσεις art installations και ρετρό εμβληματικά κομμάτια του brand, αλλά και να δειπνήσεις αλά ιταλικά στο «Gucci Osteria da Massimo Bottura». Για όσους γνωρίζουν λίγο τη γαστρονομική ιστορία του ευφυούς σεφ, το «Gucci Osteria» δεν επιχειρεί να αντιγράψει την «Osteria Francescana» (Νο 1 εστιατόριο στον κόσμο για το 2018) στη Μοντένα με την οποία ο 58χρονος Ιταλός σεφ και επιχειρηματίας κέρδισε τρία αστέρια Michelin, αλλά να δημιουργήσει έναν νέο γαστρονομικό προορισμό. Και όπως φαίνεται τα κατάφερε, αφού το εστιατόριο έχει ήδη τιμηθεί με ένα αστέρι Michelin. Έχοντας επιστρατεύσει ως chef de cuisine τη Μεξικανή Καρίμ Λόπεζ, με σημαντική θητεία σε κορυφαία πολυβραβευμένα εστιατόρια, όπως το «Noma» στη Δανία, το «Mugaritz» στην Ισπανία, το «Central» στο Περού και το «Pujol» στο Μεξικό, ο Μποτούρα αυτή τη φορά προτείνει ένα μενού που εμπνέεται από τη διεθνή καριέρα και τα γαστρονομικά ταξίδια του, το οποίο προκαλεί την «παραδοσιακή αντίληψη της ιταλικής κουζίνας με δημιουργικές διασκευές κλασικών πιάτων». Με την τιμή των κυρίως πιάτων να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 ευρώ, δεν μπορείς να πεις ότι ένα δείπνο στο «Gucci Osteria» είναι οικονομικό, αλλά ποιο προϊόν της Gucci είναι άλλωστε; Το κρεμώδες ριζότο με μανιτάρια, αλλά και τα τορτελίνι «Parmigiano Reggiano» αποτελούν για ακόμη μια φορά τους πρωταγωνιστές. Παράλληλα, σερβίρονται «πειραγμένα» hot-dogs, αλλά και υπέροχα, «εξευγενισμένα» burgers.
Για το διάσημο τορτελίνι του με παρμεζάνα ωρίμανσης 36 μηνών ο διάσημος σεφ έχει αναφέρει σε συνέντευξή του: «Το μυστικό μου; Δημιουργώ σάλτσα με παρμεζάνα και νερό. Μόνο νερό. Αλήθεια λέω. Αν χρησιμοποιήσω βούτυρο ή κρέμα χάνεται η πραγματική γεύση του προϊόντος. Είναι μια γεύση που έχει κλειδωθεί στη μνήμη μου από τότε που ήμουν παιδί και ήθελα να την αναπαράγω εδώ. Αν θέλεις να προωθήσεις φαγητό που να είναι καλό και υγιεινό θα πρέπει να προσέξεις πάρα πολύ τα λιπαρά που χρησιμοποιείς». Το αποτέλεσμα γοητεύει τόσο τους ανήσυχους foodies όσο και τους λάτρεις της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας, με την οποία η γεμάτη γεύση της παρμεζάνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Μιλώντας για το μενού της «Gucci Osteria», ο Μποτούρα δήλωσε σε ξένο περιοδικό: «Το πιο σημαντικό στο φαγητό είναι η ισορροπία. Τα ψωμάκια μπαν με χοιρινά εντόσθια είναι μια ιδέα του sous-chef Τάκα Κόντο. Είναι προετοιμασμένα με τον κινέζικο τρόπο, αλλά μόλις το δοκιμάσετε σας κάνει περισσότερο για γιαπωνέζικο πιάτο». Τα ορεκτικά είναι όλα σύλληψη της βραβευμένης σεφ Καρίμ Λόπεζ, ενώ το επιδόρπιο σοκολάτας Βενεζουέλας πάνω σε παγωτό που θυμίζει τιραμισού είναι εμπνευσμένο από τον γιο του Μποτούρα. «Ως Ιταλός είμαι φύσει νοσταλγικός, μου αρέσει να ρίχνω ματιές στο παρελθόν στη μαγειρική μας παράδοση. Αλλά ξέρω πως μπορώ να ασκώ πάνω σε αυτήν μια κριτική ματιά ώστε να την ανανεώνω και να δημιουργώ με τη σειρά μου καινούριες παραδόσεις. Εδώ, στην “Gucci Osteria”, θέλουμε να προσφέρουμε μια πραγματική γαστρονομική εμπειρία χρησιμοποιώντας ντόπια υλικά, αν και η έμπνευση προέρχεται από ολόκληρο τον κόσμο», καταλήγει.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δείτε επίσης
Massimo Bottura: O «νοβελίστας» της ιταλικής κουζίνας