Ως πού θα έφτανε κανείς για να ανακαλύψει τα τοπία της κινηματογραφικής Μέσης Γης; Μα φυσικά ως την άκρη -την πραγματική άκρη- της Γης. Αλλά όχι μόνο γι’ αυτό.

«Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο; Οι άνθρωποι». Η θυμοσοφία των αυτοχθόνων Μαορί της Νέας Ζηλανδία έχει μια αταλάντευτα ορθολογική βάση. Οι άνθρωποι είναι ό,τι πιο σπάνιο στα δύο μεγαλύτερα – βόρειο και νότιο – και στα απειράριθμα μικρότερα νησιά της χώρας στις εσχατιές του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, γι’ αυτό και σταθερός στόχος των κυβερνήσεων είναι η ποσοστιαία αύξηση 1% των κατοίκων ετησίως. Μόλις το 5% των ζώντων οργανισμών ανήκει στο ανθρώπινο είδος. Η παντοκρατορία της πανίδας και της χλωρίδας είναι αδιαμφισβήτητη. Τα θηλαστικά, τα πτηνά, τα έντομα, τα ερπετά και τα ψάρια, τα δέντρα, τα φυτά και τα λουλούδια της χώρα είναι στην πραγματικότητα το πλέον πολύτιμο, το ύψιστο αγαθό όχι μόνο για τους Νεοζηλανδούς αλλά και για τους κατοίκους ολόκληρου του πλανήτη.


Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ επέλεξαν το Wharekauhau Lodge για τη διαμονή τους

Η χώρα εποικήθηκε για πρώτη φορά πριν από 800 χρόνια ενώ η παρουσία των Ευρωπαίων στην περιοχή μετρά μόλις μισή χιλιετία. Αυτή ακριβώς η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο κάνει τη φύση της Νέας Ζηλανδίας μοναδική. Υπολογίζεται ότι το 80% των ειδών της δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο. Το φυσικό κάλλος της χώρας, εκτός από κινητήριος μοχλός της τουριστικής βιομηχανίας της, δημιουργεί τις τελευταίες δεκαετίες μια ακαταμάχητη έλξη και στους κινηματογραφικούς δημιουργούς. Κι εντάξει, μπορεί ο Πίτερ Τζάκσον να είναι γέννημα θρέμμα της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον, ωστόσο πουθενά αλλού στον κόσμο δεν θα έβρισκε ιδανικότερο φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και του «Χόμπιτ». Την περίοδο της κινηματογράφησης, μάλιστα, η κυβέρνηση όρισε ειδικό υπουργό Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ώστε τα 200 εκατ. δολάρια των εσόδων στο κρατικό ταμείο να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο. Οι συμπατριώτες του σκηνοθέτη φρόντισαν ακόμα να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των σκηνικών που κατασκευάστηκαν για τις ταινίες, δημιουργώντας έναν ακόμα πόλο έλξης για τους επισκέπτες της χώρας, οι οποίοι στην περίπτωση που ξεκινήσουν το μακρύ αεροπορικό ταξίδι τους από την Αθήνα θα χρειαστούν στην καλύτερη περίπτωση τρεις πτήσεις και 22 ώρες και 12 λεπτά από τη ζωή τους. Ποιος δεν θα ήθελε να βρεθεί στο από κάθε άποψη ειδυλλιακό Σάιρ, την πατρίδα του Φρόντο Μπάγκινς, ή να πάρει περιδεής τον μακρύ δρόμο για τη Μόρντορ στο βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας;


Η Μπλε Λίμνη διαθέτει το καθαρότερο νερό στον κόσμο

Ακόμα και αν το βιωματικό ταξίδι στο σύμπαν της επικής φαντασίας και του Τόλκιν δεν είναι ακριβώς αυτό που αναζητά κανείς από τον επόμενο προορισμό του, το δέλεαρ για την επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία παραμένει μεγάλο. Άλλωστε κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι οι Άγγλοι γαλαζοαίματοι περιλαμβάνουν σταθερά τη χώρα στους σταθμούς των περιοδειών τους στην Ωκεανία. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον το 2014, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ το φθινόπωρο του 2018, αλλά και ο πρίγκιπας Κάρολος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς πριν από μερικούς μήνες κατέφτασαν στο νησί όχι μόνο για να ανανεώσουν τους δεσμούς της χώρας με τη Βρετανική Κοινοπολιτεία, αλλά και για να θαυμάσουν το απαράμιλλο κάλλος της. Ο Ζακ Ιβ Κουστό υποστήριζε πως η Νέα Ζηλανδία διαθέτει το πιο εντυπωσιακό και πιο πλούσιο υποθαλάσσιο ανάγλυφο, για τους λάτρεις της αδρεναλίνης θα είναι πάντα η Μέκκα των Extreme Sports, αφού από εκεί ξεκίνησε το bungee jumping, για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι ένας προορισμός-μικρογραφία του πλανήτη: έχει παγετώνες εφάμιλλους της Παταγονίας, περισσότερα είδη πιγκουίνων απ’ όσα μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμα και στην πατρίδα τους, την Ανταρκτική, αμπελώνες που συναγωνίζονται στα ίσια εκείνους της Τοσκάνης -η χώρα φημίζεται για το Sauvignon Blanc της-, θερμές πηγές βγαλμένες από τη μεγαλύτερη ισλανδική φαντασίωση, παραλίες προδιαγραφών Καραϊβικής, λίμνες που θα φθονούσε ακόμα κι ο Καναδάς: η Μπλε Λίμνη στο Εθνικό Πάρκο Νέλσον, στο νότιο νησί, θεωρείται ότι έχει το καθαρότερο νερό στον κόσμο.


Το Huka Lodge είναι ο επί γης παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και της πολυτέλειας

Σε άλλα νέα, στα εδάφη της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχουν φίδια, ενδημεί όμως η μεγαλύτερη κατσαρίδα στον πλανήτη, ενώ ένα στα τρία νοικοκυριά έχει το δικό του σκάφος, πράγμα απολύτως λογικό μια και καμία περιοχή της χώρας δεν απέχει περισσότερο από 128 χιλιόμετρα από τις ακτές. Αν κάνετε φίλους ντόπιους, μπορεί να σας πάνε βόλτα με το μικρότερο είδος δελφινιών στον κόσμο. Ακόμη όμως κι αν δεν κάνετε, όλο και κάποιο οργανωμένο tour θα ανακαλύψετε. Η Νέα Ζηλανδία, παρότι πριν από μια δεκαετία πέρασε μια περίοδο άναρχης τουριστικής ανάπτυξης, πλέον έχει πάρει τον βιώσιμο δρόμο με τον σεβασμό στη φύση να είναι μπούσουλας για το ταξιδιωτικό προϊόν που έχει να προσφέρει.


Στο ξενοδοχείο QT στο Ουέλινγκτον όλα είναι τέχνη

Οι πιθανότητες λένε ότι οι επισκέπτες στο νησί θα επιλέξουν ως ορμητήριο είτε την πρωτεύουσα Ουέλινγκτον είτε το Όκλαντ, το πρώτο στον Νότο, το δεύτερο στον Βορρά του βόρειου νησιού. Στο Ουέλινγκτον τα ιδανικά μέρη για να καταλύσει κανείς είναι είτε το QT Museum με το arty-farty άλλοθι -χάρη στα έργα ντόπιων καλλιτεχνών που αναβαθμίζουν αισθητικά τα δωμάτια αλλά και τα καλούδια που συνοδεύουν το απογευματινό τσάι, τα οποία αν και βρώσιμα αποτελούν προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας-, είτε το Wharekauhau Lodge. Στο τελευταίο κατέλυσαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο νησί πριν από έξι χρόνια – ναι, βρίσκεται καταμεσής της φύσης, ναι, μοιάζει με αρχέτυπο κατοικίας στην αγγλική εξοχή, ναι, τα δωμάτια έχουν ιδιωτικό μίνι spa.


Το παλαιότερο ξενοδοχείο του Όκλαντ διατηρεί αλώβητη την παλιά αίγλη του

Όσο για το Όκλαντ, το παλαιότερο ξενοδοχείο της πόλης ονόματι «Hotel DeBrett» παραμένει ένα από τα πλέον κραταιά, κυρίως εξαιτίας του θαλερού vibe του αλλά και του αισθητικού κράματος στον διάκοσμό του – από art deco μέχρι glam 50s. Τους επισκέπτες του εν λόγω ξενοδοχείου πιθανότατα θα συναναστραφεί κανείς και στο εστιατόριο «Euro», ή αλλιώς τον ομφαλό της γης για τους επιδραστικούς, τους σημαντικούς και τους έχοντες του Όκλαντ – αλλά και για τα στίφη των θαυμαστών/ θηρευτών τους. Στην πρωτεύουσα, πάλι, το «Bellamy’s» δεν είναι μόνο ένα εξαίσιο fine dining εστιατόριο, αλλά και σημείο συνάντησης της πολιτικής ελίτ του νησιού χάρη και στη γεωγραφική θέση του, μια και στεγάζεται ενός του νεοζηλανδικού κοινοβουλίου. Και αν κορεστείτε από την πολλή συνάφεια των αραιοκατοικημένων, είναι η αλήθεια, πόλεων, θα έχετε πάντα τη λίμνη Ροτορούα να επισκεφτείτε. Έναν επί γης παράδεισο όπου λειτουργεί το περίφημο «Polynesian Spa», ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν χρόνια από τη ζωή τους και να κερδίσουν καντάρια ευζωίας.


Απάτητες αμμουδιές, δαντελωτά ακρογιάλια, ατέλειωτοι αμπελώνες. Όλα δύο βήματα από το Όκλαντ, στη νήσο Γουαϊχέκε

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Φωτογραφίες: 123RF.com, AFP/VISUALHELLAS.gr