Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα και το λιμάνι της Ραφήνας, η Άνδρος είναι το ιδανικό κοσμοπολίτικο νησί για όσους αγαπούν τη φύση, τις κρυμμένες ομορφιές που δημιουργεί το ίδιο το περιβάλλον, το πράσινο στοιχείο, την κυκλαδίτικη αύρα και φυσικά το καλό φαγητό. Στο βορειότερο και δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, η γαστρονομική βεντάλια καλύπτει όλα τα γούστα. Όπως ακριβώς και οι θάλασσες του. Με τη φημισμένη φρουτάλια – την παραδοσιακή ομελέτα της Άνδρου – να κατέχει εξέχουσα θέση στα μενού των περισσότερων γαστρονομικών προορισμών του νησιού, στο καταπράσινο νησί των Κυκλάδων εντοπίζουμε εύγευστα παντρέματα μεσογειακής, παραδοσιακής και σύγχρονης κουζίνας, με τις γευστικές μας επιλογές να απλώνονται σε όλη την έκταση του.

Ό,τι καλό
Έχει το όνομα, έχει και τη χάρη. Δίπλα στη θάλασσα και με πανοραμική θέα τον γραφικό κόλπο στο Μπατσί, το «Ό,τι Καλό» σερβίρει φρέσκα θαλασσινά, κάθε λογής ψάρι, φρεσκομαγειρεμένα φαγητά, ιδιαίτερες σαλάτες συνοδευμένα με τοπικά προϊόντα του νησιού, όπως το μαλακό τυρί Άνδρου. Σε ένα χώρο υψηλής αισθητικής, μίνιμαλ αρχιτεκτονικής και με ιδιαίτερη έμφαση στη διακοσμητική λεπτομέρεια, η μεσογειακή κουζίνα αφουγκράζεται το fine dining πρόσωπο της σε value for money τιμές, αναλογιζόμενοι το υψηλό επίπεδο των πρώτων υλών και το έμπειρο πάντρεμα τους. Από το μενού ξεχωρίζουν το μεστό κριθαρότο με γαρίδες, οι ολόφρεσκες και μυρωδάτες μακαρονάδες με θαλασσινά ημέρας, το θρεπτικό λαβράκι σοτέ με πουρέ σελινόριζας και σαλάτα κινόα, τα πιάτα ημέρας με τους πρωτοποριακούς συνδυασμούς των υλικών. Μην κατηφορίσετε προς την παραλιακή οδό χωρίς να έχετε αφήσει τον ουρανίσκο σας να χαθεί ανάμεσα στις πλούσιες στρώσεις κρέμας ενός μιλφέιγ υψηλής ζαχαροπλαστικής ενορχήστρωσης ή εντός ενός ποτηριού γεμάτου από βραβευμένες ποικιλίες κρασιού.
Μπατσί Κέντρο, τηλ. 6939844603

Το μπαλκόνι του Αιγαίου
Μία στάση ιδανική για όσους αγαπούν να κακομαθαίνουν τις αισθήσεις τους. Γεύση, όσφρηση και όραση συναντιούνται στον ίδιο προορισμό. Εκείνο ενός μπαλκονιού με θέα το επιβλητικό ηλιοβασίλεμα, αλλά και μικρές βραχονησίδες του Αιγαίου. Αφού κάνετε εγκαίρως την κράτηση σας και καθίσετε στο καλύτερο τραπέζι, ετοιμαστείτε για σαλάτες με φρεσκοκομμένα λαχανικά και υλικά που μόλις αποκτήθηκαν από το διπλανό περιβόλι. Το «Μπαλκόνι του Αιγαίου» φημίζεται για τα κρεατικά του. Κόκορας κρασάτος με σπιτικά ζυμαρικά, ψητό γουρουνόπουλο μελωμένο και πεντανόστιμο, καλοψημένα της ώρας, συνοδευμένα με φρέσκιες πατάτες, παστό με άφθονη ρίγανη και μυρωδικά και φημισμένοι γίγαντες με ελαιόλαδο και ξύδι. Τα γαλακτοκομικά είναι όλα δικής τους παραγωγής. Μην παραλείψετε να ζητήσετε ένα ακόμα κουβέρ, καθώς το ψωμί ζυμώνεται σε καθημερινή βάση από την αεικίνητη γιαγιά Μαρία, η οποία έχει μοιραστεί τη συνταγή της με ελάχιστα άτομα – μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φυσικά, το «Μπαλκόνι του Αιγαίου» είναι το καλύτερο σημείο για να δοκιμάσετε την πιο νόστιμη φρουτάλια, το ξακουστό πιάτο του νησιού των Καπεταναίων.
Άνω Απρόβατο, τηλ. 2282042064

Κόσσης
Μία στάση που σίγουρα θα καταλήξει σε στέκι σας κάθε χρονιά που είστε επιβάτης σε ένα από τα πλοία από τη Ραφήνα, τα οποία προσεγγίζουν το Γαύριο. Και αυτό, διότι η ταβέρνα του Κόσση βρίσκεται σχετικά κοντά στο λιμάνι του νησιού, όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο να την βρεις. Καλύτερα να ρωτήσετε για τη διαδρομή κάποιον από τους ντόπιους, τον οποίο μην σας κάνει εντύπωση αν το ίδιο βράδυ συναντήσετε στην εν λόγω ταβέρνα. Βασισμένη στη λογική From Farm To Table, στο ευρύχωρο κτήμα του Κόσση όλοι έχουν θέση. Ακόμα και μία πληθωρική φάρμα εκτροφής με μικρά ζωάκια, τα οποία μπορείτε να χαζέψετε με ασφάλεια. Στο κέντρο του κτήματος, το τραπέζι που σας περιμένει. Περιμετρικά της καλοφροντισμένης χλωρίδας και πανίδας. Στα του table, στην Ταβέρνα του Κόσση τα κρεατικά είναι φρέσκα, τα πιάτα του λακωνικού – αλλά όσο πρέπει για να μην κουράζει και μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις – μενού ημέρας και το σερβίρισμα υψηλής ταχύτητας και άριστης φροντίδας. Από τα πιάτα ξεχωρίζουν το κατσικάκι αρνάκι στη λαδόκολλα, η χωριάτικη σαλάτα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μαλακό τυρί Άνδρου, τα χοιρινά παϊδάκια και το συκώτι – το οποίο δεν μαγειρεύεται τόσο καλά συχνά. Το γεύμα ολοκληρώνεται με δροσιστικό γιαούρτι και σπιτικό γλυκό του κουταλιού, όσο τα άλογα απολαμβάνουν τη φύση και κάνουν βόλτα σχεδόν δίπλα σας.
Άνω – Κάτω Φελλός, τηλ. 6972002975

Του Ζοζέφ
Η Κατερίνα Ρεμούνδου, η εμπνευστής πίσω από το μαγαζί που οι καλοφαγάδες αγαπούν στον Πιτροφό, είναι μία γυναίκα μορφωμένη και κοσμοπολίτισσα. Μία γυναίκα που αγαπά τις πρώτες ύλες της Άνδρου, επιμελείται με μαμαδίστικη ευρεσιτεχνία τα πιάτα που σερβίρει, ενορχηστρώνει με μαεστρία μεσογειακή και τοπική κουζίνα. Μία γυναίκα που αγαπά το παιχνίδι των γεύσεων και της επικοινωνίας. Κάτι που αντιλαμβάνεται κανείς από την πρώτη στιγμή που θα κάτσει στο τραπέζι του και θα σαρώσει το μενού. Ιδιαίτερα λαχανικά συναντούν συνηθισμένα θαλασσινά και σπάνια ψαρικά παντρεύονται με συνήθεις – αλλά μαγειρεμένες διαφορετικά – γαρνιτούρες. Οι διάφορες σπανακοτυρόπιτες – με κοπανιστή Άνδρου – και χειροποίητο φύλλο είναι η πρώτη επιλογή ανάμεσα στα ποικίλα ορεκτικά. Όλα σε μία πολύχρωμη μικρή κουζίνα, η οποία, όμως, αφήνει χώρο για φαντασία, δημιουργικότητα και μαγειρική έμπνευση. Και γεύσεις που δημιουργούν δυνατές αναμνήσεις. Πριν φύγετε, απολαύστε ένα ποτήρι από το περιορισμένης εμφιάλωσης Ανδριώτικο κρασί.
Πιτροφός, τηλ. 2282051050

Ενδοχώρα
Μία στάση στην ιστορική χώρα της Άνδρου είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Μετά την πολιτιστική βόλτα σε Αρχαιολογικό και Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Μουσείο, η Ενδοχώρα μας περιμένει. Στον κεντρικό πεζόδρομο, στο επίκεντρο – όπως φανερώνει και το όνομα της. Από το μενού ξεχωρίζουν το χειροποίητο παστίτσιο, ένα πιάτο μαμαδίστικης φροντίδας, αλλά και τα αλλιώτικα μεσογειακά πιάτα, όπως το ριζότο με μπριάμ και ελαφρώς ξινό τυρί από το νησί και η βουνίσια σπαγγέτι φτιαγμένη με τοπικά προϊόντα. Στις κλασικές επιλογές, η Ενδοχώρα προσφέρει ζουμερή ταλιάτα, αρνίσιο κότσι που λιώνει στο στόμα και καλοψημένο χταποδάκι. Το δείπνο ολοκληρώνεται με το σωστό φίλεμα που περιλαμβάνει σφηνάκια μαστίχας ή σουμάδα.
Χώρα Άνδρου, τηλ. 2282023027