Σίφνος, ένα νησί με αγνή ομορφιά που έχει το δικό του φανατικό κοινό. Η απόσταση από τον Πειραιά είναι περίπου στις 3 ώρες και άρα συνιστά έναν από τους ιδανικούς προορισμούς ακόμη και για το Σαββατοκύριακο. Καθώς πλησιάζει, λοιπόν, και το Φεστιβάλ γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» πιστεύουμε πως είναι μία καλή αφορμή να δούμε μερικές από τις γευστικές προτάσεις του νησιού. Οι παρακάτω ταβέρνες/μεζεδοπωλεία θα κάνουν την παραμονή σας στο νησί ακόμη ωραιότερη.
Χερρόνησος Ψαροταβέρνα
Στα βόρειο μέρος της Σίφνου, στη Χερρόνησο, βρίσκεται από το 1973 η ομώνυμη και γραφική ψαροταβέρνα του Αντώνη Φύσσα και είναι μια από τις παλαιότερες του νησιού. Τη μέρα η τράτα φέρνει τα ψάρια και τα θαλασσινά από τη θάλασσα της Σίφνου. Απλώνονται πάνω στην προβλήτα και καλούν τους επισκέπτες να επιλέξουν τι προτιμούν. Το τηγάνι του μαγαζιού είναι επίσης ιδιαίτερα ελαφρύ, καθώς αλλάζουν λάδι συχνά και δε δουλεύουν με φριτέζες αλλά τηγανάκια, που το καθένα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένο φαγητό. Πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά το μενού περιλαμβάνει ολόφρεσκες σαλάτες και λαχανικά, ελληνικά τυριά και ορεκτικά. Χωριάτικη σαλάτα με φρέσκια μυζήθρα Σίφνου, τηγανιτά κολοκυθάκια, ρεβυθοκεφτέδες, σπανακόπιτα, ντολμαδάκια, εξαιρετικές αλοιφές και ανεπανάληπτη αστακομακαρονάδα είναι μερικά μόνο από τα πεντανόστιμα. Μια μικρή λίστα από κρασιά, ούζα και τσίπουρα συνοδεύουν όμορφα το γεύμα.
Χερρόνησος Ψαροταβέρνα, Χερρόνησος, Σίφνος, τηλ. 22840 33119
Μαργαρίτα Ουζερί και Μεζεδοπωλείο
Στην πλατεία του γραφικού Αρτεμώνα, συναντάμε το ουζερί και μεζεδοπωλείο Μαργαρίτα του Κώστα Χρύσου, το οποίο πρωτάνοιξαν το 1990 οι γονείς του. Η κουζίνα του Μαργαρίτα είναι καθαρά ελληνική και βασίζεται σε ποιοτικές, ντόπιες κυρίως, πρώτες ύλες. Το μενού περιλαμβάνει δροσερές σαλάτες, καλομαγειρεμένα ορεκτικά, μαγειρευτά και ψητά εδέσματα με θαλασσινά, ψάρια και κρέας καθώς και πιάτα ημέρας. Πολλά τα άκρως νόστιμα πιάτα του μαγαζιού και ανάμεσά τους η μελιτζάνα φούρνου με φέτα και τομάτα, οι φλογέρες με ανθότυρο και σουτζούκι, το παραδοσιακό μαστέλο Σίφνου, καθώς και η πληθωρική γαριδομακαρονάδα αλλά και η εξαίσια παραδοσιακή ρεβυθάδα Σίφνου, η οποία, διατηρώντας το έθιμο του νησιού, προσφέρεται κάθε Κυριακή και ψήνεται σε ειδικό πήλινο, το τσικάλι, στον ξυλόφουρνο, αποκτώντας έτσι ένα ιδιαίτερο άρωμα από τον συνδυασμό πήλινου και ξύλου ενώ τα κρεμμύδια προσθέτουν γλυκές νότες.
Μαργαρίτα Ουζερί και Μεζεδοπωλείο, Αρτεμώνας, Σίφνος, τηλ. 22840 31058
FASOLú
Μια ανάσα από τον Φάρο, βρίσκεται η γραφική παραλία της Φασολού. Δίπλα της στέκεται η ομώνυμη ταβέρνα του Μιχάλη Χαϊτίδη. Το μενού απαρτίζεται από καλομαγειρεμένα ορεκτικά, φρέσκες σαλάτες, ζουμερά μαγειρευτά, και εξαίσια τηγανιτά και ψητά πιάτα. Χειροποίητες αλοιφές, σιφνέικη φάβα, ρεβυθοκεφτέδες και κολοκυθοκεφτέδες, μυζηθροπιτάκια που σερβίρονται με μέλι, κρητικός ντάκος με φρέσκια ντομάτα, μυρωδικά, βαλσάμικο και φέτα ή μυζήθρα Σίφνου, φασόλια μαυρομάτικα με σπανάκι, ελαιόλαδο και λεμόνι, ξυδάτο χταπόδι, αρνίσια παϊδάκια γάλακτος και πληθωρική γαριδομακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι μερικά από τα νόστιμα εδέσματα που φιγουράρουν στον κατάλογο του μαγαζιού. Χύμα κρασί, ούζα και τσίπουρα συνοδεύουν το γεύμα. Η FASOLú είναι ένας καλός προορισμός για φαγητό και χαλάρωση στη Σίφνο.
FASOLú, Παραλία Φασολού, Σίφνος, τηλ. 694 561 1540
Χρυσοπηγή
Η τελευταία διασταύρωση του δρόμου προς τον Πλατύ Γιαλό, οδηγεί στο γραφικό κόλπο της Χρυσοπηγής και την ομώνυμη ταβέρνα του Γιώργου Λεμπέση. Ο Γιώργος άνοιξε την Χρυσοπηγή το 1993 και, μέχρι σήμερα, διαχειρίζεται ο ίδιος το μαγαζί και την κουζίνα. Η κουζίνα προσφέρει γευστικές συγκινήσεις με τις ποιοτικές και καλομαγειρεμένες λιχουδιές της. Το μενού περιλαμβάνει εξαίσια παραδοσιακά φαγητά της Σίφνου, μαγειρευτά και πιάτα της ώρας με κρέας. Μαστέλο (αρνάκι με άνηθο ψημένο στο φούρνο, που έχει πάρει το όνομα του από το πήλινο σκεύος μέσα στο οποίο ψήνεται), αρνάκι με θυμάρι μαγειρεμένο σε πήλινο σκεύος, ρεβυθοκεφτέδες, καπαροσαλάτα, μπουρεκάκια μελιτζάνας, στριφτή πίτα με λιαστή ντομάτα, ελιές και φέτα, χανούμ (αρνί ή μοσχάρι με μελιτζάνα κι άλλα λαχανικά και τυριά σε πήλινο), εξοχικό, καλαμάρια στα κάρβουνα, ιδιαίτερα ζουμερό κατσικάκι λεμονάτο που σερβίρεται με φρέσκιες τηγανιτές πατάτες και παραδοσιακή σιφνέικη ρεβυθάδα από τον ξυλόφουρνο είναι μερικά μόνο από τα εκπληκτικά φαγητά του μενού. Μπύρες, βαρελίσιο κρασί, τσίπουρα και ούζα συνοδεύουν το γεύμα.
Χρυσοπηγή, Χρυσοπηγή, Σίφνος, τηλ. 22840 71295