Ούτε 2 ώρες από την Αθήνα, η πιο αρχόντισσα τέως πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η παραμυθένια βόλτα της Κυριακής, ένας προορισμός από μόνο του, ιδιαίτερα αν είσαι γονιός με μικρά παιδιά.
Από τους Ιωάννα Σταμούλου – Ελένη Ψυχούλη
1. Βόλτα στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας
Παλαμίδι ή Μπούρτζι; Και τα δύο! Αν δεν ανεβείτε τα 999 σκαλιά του, πηγαίνετε με αυτοκίνητο και μετά τη βόλτα σας τα κατεβαίνετε. Για το Μπούρτζι πάντως θα πάρετε το σκάφος να σας περάσει απέναντι. Το αξίζει!
2. Για βόλτα και περαντζάδα
Μετά από πολλή περπάτημα στα στενά της παλιάς πόλης και στην Αρβανιτιά, μια στάση στην πλατεία Συντάγματος για καφέ ή φαγητό επιβάλλεται.
3. Αυτό το μουσείο θα σας ενθουσιάσει
Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία, όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά και της χώρας μας, ενώ το 1981 πήρε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της Χρονιάς!
Σοφρώνη & Βασ. Αλεξάνδρου 1, τηλ. 27520 28379, 28947, www.pli.gr
4. Για ιταλικό παγωτό
Antica Gelateria di Roma: Χειροποίητο ιταλικό παγωτό σε πολλές γεύσεις αλλά και σορμπέ σε διάφορες γεύσεις φρούτων αλλά και σοκολάτας με γκράπα και τσίλι! Φαρμακοπούλου 3, τηλ. 27520 23520
5. Για ψαροφαγία
Σαβούρας: Φημίζεται για το ντόπιο ψάρι του. Εξαιρετική θράκα, καλό τηγάνι, υπέροχη ψαρόσουπα και φημισμένη αστακομακαρονάδα. Μπουμπουλίνας 79, λιμάνι Ναυπλίου, τηλ. 27520 27704
6. Για ελληνική κουζίνα
*«Ελλάς»: Φέρει τον βαρύ τίτλο του πρώτου εστιατορίου του ελεύθερου ελληνικού κράτους και είναι ζωντανό κομμάτι ιστορίας. Πλ. Συντάγματος, τηλ. 27520 27278
*Καραμαλής: Μεγάλη ποικιλία σε παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και γουρουνοπούλα. Μπουμπουλίνας & Συγγρού, παραλία Ναυπλίου, τηλ. 27520 97999
7. Για ντόπια κηπευτικά και προϊόντα
*Παραδοσιακό Μπακάλικο: Ένα μαγαζάκι με όλα τα καλούδια της περιοχής. Σταϊκοπούλου 2, τηλ. 27520 24759
*Εκλεκτοπωλείο: Δυο νέα παιδιά, ο Λυκούργος και η Ευγενία, έχουν συγκεντρώσει προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Σιδηράς Μεραρχίας 27, τηλ. 27523 06767
*Λαϊκή: Τετάρτη και Σάββατο κάτω από το Παλαμίδι.
8.Κάτι γλυκό;
Xenon Cafe: Σημείο αναφοράς για τέλειους λουκουμάδες με σοκολάτα και παγωτό. Πλ. Συντάγματος, τηλ. 27520 29333
9. Για κρασί και αποστάγματα
Karonis Wine Shop: Με τεράστια εμπειρία στο κρασί και τα αποστάγματα, ο Δημήτρης Καρώνης στην κάβα του διοργανώνει γευσιγνωσίες με παρουσίαση ελληνικού αμπελώνα αλλά και ποικιλίες ούζου και τσίπουρου. Αμαλίας 5, τηλ. 27520 24446
10. Για ψωμί & αρτοποιήματα
Φούρνος Κατσούλης: Φούρνος από τους παλιούς με 3 καταστήματα. Άργους 69, τηλ. 27250 96374
Γεύση από Φουγάρο
Τα οράματα είναι για τους ανθρώπους, όμως λίγοι είναι αυτοί που επενδύουν όλη την ύπαρξή τους σε ένα όραμα που γίνεται στόχος ζωής. Η Φλωρίκα Κυριακοπούλου σπούδασε οικονομικά, πολιτικές επιστήμες και φιλοσοφία, είναι εικαστικός, συλλέκτρια, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, κυρίως, όμως, έζησε μια πλούσια, πολυταξιδεμένη ζωή. Όλα αυτά μέχρι να ανακαλύψει το κτίριο της ιστορικής κονσερβοποιίας Ανθός, που την επέστρεψε στο Ναύπλιο της νεανικής της ηλικίας. Κάπως έτσι, τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της, χτίζει καθημερινά ζωή εδώ μέσα στη θέση της ερημιάς και της εγκατάλειψης, επενδύει αγάπη και κόπο, φυτεύει καρπούς που γιγαντώνονται σε δέντρα, φυτεύει σπιτάκια που μεταμορφώνονται σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, τα ερείπια μεταμορφώνονται σε μια υπέροχη δανειστική βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, μια γκαλερί που φιλοξενεί διεθνείς καλλιτέχνες, ένα καφέ-εστιατόριο, ένα κατάστημα με αντικείμενα τέχνης, χώρους για παιδικά πάρτι και αθλοπαιδιές, χώρους για φεστιβάλ και ζωντανές μουσικές, ένα διάσημο χριστουγεννιάτικο μπαζαάρ και έπεται… σφοδρή συνέχεια. Work in progress ή αλλιώς, ένα θαύμα εν εξελίξει, το Φουγάρο που το 2013 βραβεύτηκε με ειδική μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής, δίνει μια άλλη διάσταση στα περίχωρα του Ναυπλίου και μια δικαιολογία για το ταξίδι.
Εμείς το επισκεφτήκαμε γιατί φέτος εγκαινίασε το πρώτο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων, που ευελπιστεί να γίνει ετήσιος θεσμός. Στα κομψά, ξύλινα περίπτερα που διδάσκουν αισθητική-για-μια-γαστρονομική-έκθεση, δοκιμάσαμε τα καλύτερα της αργολικής γης: τα περίφημα ρόδια της σε σιρόπι, την αλόη της σε χυμούς, τα φρούτα της μέσα σε πολύχρωμες συσκευασίες χυμών, το πιο αγνό της γάλα, τα κρασιά και την μπίρα, τον τραχανά, τις ελιές, το μέλι, τις μαρμελάδες, τα τυριά και το βούτυρο, γνωριστήκαμε με τους παραγωγούς που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα για να δημιουργήσουν ένα φρέσκο, καινοτόμο προϊόν με όλη τη γεύση μιας παράδοσης που έχει, θαρρείς, τη γεύση του ήλιου. Στο καφέ ήπιαμε ελληνικό ψημένο στη χόβολη, στο εστιατόριο χαρήκαμε ωραία μπουρεκάκια με κατσικίσιο τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και τσάτνεϊ σύκου, ψαρονέφρι γεμιστό με σπανάκι και φέτα, φαγκρί με χτένια και γαρίδες σε μια χρυσή σος από σαφράν.
Κυρίως, όμως, απολαύσαμε το πάθος της Φλωρίκας, όταν προσπαθεί να σου περιγράψει το μέλλον μιας αθλητικής εγκατάστασης μέσα σε ένα ερειπωμένο οικόπεδο. Γιατί ό,τι νοστιμότερο στις μέρες που ζούμε είναι να ακούς τους ήχους της μελλοντικής χαράς εκεί που τώρα κυριαρχεί η θλίψη της σιωπής. Εσείς, τι θα κάνετε το επόμενο σαββατοκύριακο;
Ασκληπιού 98, Ναύπλιο, τηλ. 27520 47300, www.fougaro.gr