Η εποχή του τέλους του πλαστικού πλησιάζει και διαρκώς επινοούνται εναλλακτικοί τρόποι αντικατάστασής του, φιλικοί προς το περιβάλλον. Ανακαλύψαμε έναν ακόμα.
Πρόκειται για συσκευή που φτιάχνει βιοπλαστικά ποτηράκια από φλούδες στυμμένων πορτοκαλιών σε τρισδιάστατο εκτυπωτή για την απόλαυση του φρέσκου χυμού. Οι φλούδες των στυμμένων πορτοκαλιών γίνονται σκόνη που στη συνέχεια αναμιγνύεται με βιοδιασπάσιμο και βιοδραστικό θερμοπλαστικό αλειφατικό πολυεστέρα που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (PLA) και παράγεται βιοπλαστικό υλικό. Η ιδέα στηρίζεται στη φιλοσοφία της ενίσχυσης της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με την οποία πρέπει όλα να αξιοποιούνται με σκοπό τη μείωση των απορριμάτων.
Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η ιδέα του μπαρ-αποχυμωτή πορτοκαλιών του Carlo Ratti, ιδρυτή του Carlo Ratti Associati και διευθυντή του Senseable City Lab στο MIT, που κατασκευάστηκε πειραματικά για λογαριασμό της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Eni. Το ύψους 3.10 μέτρων bar έχει στηθεί κάτω από έναν κυκλικό θόλο από 1500 πορτοκάλια. Όταν κάποιος παραγγέλνει χυμό, τα πορτοκάλια κόβονται στη μέση, στίβονται και στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία παραγωγής του ποτηριού από βιοπλαστικό που μετά την κατανάλωση του χυμού ανακυκλώνεται. Ο Carlo Ratti αναφέρει σχετικά: «Εργαζόμενοι με την Eni, προσπαθήσαμε να δείξουμε ότι η κυκλικότητα είναι εφαρμόσιμη και εξελίξαμε μια μηχανή που μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι τα πορτοκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πέραν του χυμού τους. Οι επόμενες εκδοχές του project μπορεί να περιλαμβάνουν καινούργιες λειτουργίες, όπως την εκτύπωση από τις φλούδες των πορτοκαλιών υφάσματος για ρούχα» προσθέτει. Το bar θα εγκατασταθεί στο Singularity University Summit, στο Μιλάνο, όπου θα παραμείνει το διήμερο 8 και 9 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, θα γυρίσει όλη την Ιταλία, για να γνωρίσει το κοινό έναν από τους τρόπους υιοθέτησης της κυκλικότητας στην καθημερινότητά του.