Ο σκοπός των food trends, ειδικά στις μεγάλες πρωτεύουσες, όπως στο multi-culti Λονδίνο, είναι να κάνουν πάταγο και τον κόσμο να τα λατρέψει. Μερικές τάσεις το έχουν καταφέρει. Αλλά πού και πού έχει κάνει την εμφάνισή της και κάποια -χωρίς λόγο ύπαρξης- μοντερνιά, που περιμένουμε διακαώς να σβηστεί από τον γαστρονομικό χάρτη με την ίδια ταχύτητα που εισέβαλε στη ζωή μας.
Αυτές είναι οι 7 χειρότερες τάσεις, που είδαμε ποτέ στο φαγητό:
1. Freak-shake!
Αυτές οι απαίσιες δημιουργίες που προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να μιλήσουν στο γούστο των Λονδρέζων κατέφθασαν στην αγγλική πρωτεύουσα από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας! Η ιδέα πίσω αυτό το freak-shake είναι οι υπερβολικά πολλές στρώσεις από κάθε είδους γλυκό πάνω από ένα κανονικό milkshake! Φανταστείτε, λοιπόν, ένα milkshake σοκολάτα που από πάνω του έχει κρέμα, σαντιγί, λιωμένη σοκολάτα, λίγο brownie, κανένα μακαρόν, καμιά φετούλα κέικ. Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο που αγγίζει τα όρια της αηδίας. Ένα καλοφτιαγμένο κέικ ή brownie φτάνει και περισσεύει.
2. Σνακ-ουράνιο τόξο
Φωνάζει «βαρετό» με την πρώτη μπουκιά. Η ιδέα προσγειώθηκε στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη, όπου και πρωτοξεκίνησε η τρέλα με τα χρωματιστά bagels. Ο κόσμος τα τίμησε δεόντως από την αρχή παρόλο που στη γεύση δεν είχαν καμία διαφορά με τα απλά bagels. Μιλάμε για απλό χρώμα που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Μήπως να βρούμε άλλο τρόπο να βάλουμε λίγο χρώμα στη ζωής μας;
3. Ναι στο BBQ, αλλά ποιο BBQ;
Μόνο σε εκείνο που ξέρουν πώς να το φτιάχνουν σωστά! Υπάρχουν μερικά φανταστικά εστιατόρια στο Λονδίνο όπου τρως υπέροχο BBQ και γλείφεις τα δάχτυλά σου. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια μέρη που πετάνε ένα κομμάτι κρέας στη σχάρα και στο φέρνουν άψητο ή βαφτίζουν την παραψημένη σόλα που μπαίνει στο πιάτο σου BBQ της προκοπής. Και κάθε εκκολαπτόμενος μάγειρας του Λονδίνου νομίζει ότι «το ’χει»! Και πού να ξέρε πώς ο συγκεκριμένος τρόπος ψησίματος θέλει τέχνη και μαεστρία για να δώσει το τέλειο αποτέλεσμα. Δεν είναι όλες οι τεχνικές ψησίματος για όλους. Έκαστος στο είδος του…
4. Brunch σε στοίβα
Ναι, ένα καλό brunch πάντα σου φτιάχνει τη διάθεση και το στομάχι, πώς να το κάνουμε. Αλλά αυτή η τάση που θέλει το ένα υλικό πάνω στο άλλο και καταλήγει σε έναν πύργο αηδίας στο πιάτο είναι το λιγότερο τραγική! Και το κερασάκι στην τούρτα; Ένα αβγό ποσέ από πάνω να ολοκληρώνει το υπερφορτωμένο σύνολο που έχουν και την απαίτηση να σου ανοίγει την όρεξη όταν το πρωτοαντικρύσεις! «Less is more»: αυτός ο κανόνας αποδεικνύεται χρυσός ακόμα και στο φαγητό.
5. Εστιατόρια clean eating
Καμία σχέση με καθαρό φαγητό ή περιβάλλον! Τι είναι το clean eating; Ένα κίνημα που πάνω-κάτω βασίζεται στην πεποίθηση ότι καλό είναι να απέχουμε από τις τροφές που είναι επεξεργασμένες. Όσο περισσότερο επεξεργασμένη είναι μια τροφή σε τόσο μεγαλύτερη απώλεια θρεπτικών συστατικών οδηγεί, άρα δεν μας προσφέρει κάτι, αντιθέτως μας βλάπτει. Και μάλιστα έχει γίνει τέτοια μόδα που έχουν ξεφυτρώσει παντού όχι μόνο εστιατόρια αλλά και cafés και delis που σερβίρουν τρόφιμα και ροφήματα ή πιάτα αποκλειστικά φτιαγμένα με μηδέν επεξεργασμένα υλικά. Οπότε όσοι λαχταρούν κι ένα γλυκάκι στο τέλος του γεύματος θα φάνε… πόρτα, αφού η ζάχαρη ως επεξεργασμένη τροφή έχει προ πολλού εξοστρακιστεί σε αυτά τα μέρη. Εμείς ψηφίζουμε υπέρ της απόλαυσης φαγητού με μέτρο και χωρίς ενοχές, μια πολύ υγιεινή στάση ζωής δηλαδή.
6. Αχ, αυτή η βιομηχανική διακόσμηση
Είναι μοντέρνα, είναι χίπστερ, αλλά αυτή η διακόσμηση σε αρκετά cafes στο Λονδίνο μας φέρνει πονοκέφαλο. Το κρύο, βιομηχανικό, γκρι χρώμα δεν μας τρελαίνει. Παντού το ίδιο μοτίβο… Τραπέζια από τσιμέντο, γλόμποι με ανεπαρκή φωτισμό να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου, όλα κομματάκι κουραστικά και ενοχλητικά. Μας αρέσουν πολύ οι cozy «φωλίτσες», που μπορείς να καθίσεις και να πεις δυο κουβέντες με τους φίλους σου και να απολαύσεις το ρόφημά σου χυμένος σε μια άνετη πολυθρόνα ή καναπέ. Δεν είμαστε και στο Αλκατράζ!
7. Εστιατόρια χωρίς κράτηση
Έχουν και τα καλά τους, δεν αντιλέγουμε, αφού είναι κι εκείνες οι στιγμές που θες να βγεις και να φας όπου σε βγάλει ο δρόμος. Αλλά υπάρχει αναμονή, πολλή αναμονή! Οι πάντες περιμένουν στην ουρά έχει δεν έχει κρύο, βρέχει δεν βρέχει! Ή στην καλύτερη, παίρνουν την απάντηση «σας σημειώνω στη λίστα, ελάτε 2-3 ώρες αργότερα»! Νισάφι… Αυτό το δεχόμαστε στωικά όταν πηγαίνουμε στην τράπεζα, όχι όμως και στο φαγητό! Γι’ αυτό καλή είναι και η παλιά καλή τηλεφωνική κράτηση.