Σοκολάτα στο ψητό λουκάνικο; Ή μήπως τσουκνίδα; Ένα κρεοπωλείο στη Βαυαρία καταφέρνει να επιβιώσει διαθέτοντας μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων λουκάνικων και μπαίνοντας στο βιβλίο Γκίνες.

Λουκάνικο με σπαγγέτι, λουκάνικο με τζιν τόνικ, λουκάνικο με τρούφα, λουκάνικο με αγριολούλουδα, λουκάνικο με βατόμουρο. Σύμφωνα με άρθρο της DW, η προθήκη του κρεοπωλείου Φρόιντ στo Ζάιλαουφ της Φρανκονίας είναι ασφυκτικά γεμάτη με δεκάδες είδη λουκάνικων: «Διαθέτουμε στους πελάτες μας καθημερινά εκατό διαφορετικά λουκάνικα», εξηγεί ο κρεοπώλης Ματίας Φρόιντ, ο οποίος το 2018 μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, μιας και προσφέρει πλέον στο κατάστημά του σχεδόν 200 είδη λουκάνικων, μερικά από τα οποία περιέχουν ακόμα και σοκολάτα ή και φιστίκια.

Το όνομα των λουκάνικων αποκαλύπτει συνήθως τι περιέχουν. Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένα που προκαλούν απορία στους πελάτες. Όπως πχ. το λουκάνικο Ευρώπη, στο οποίο συνυπάρχουν με το κρέας μπλε φύκια και τυρί σε αστεροειδή μορφή. Ή το ψητό λουκάνικο Βιάγκρα.

«Εμπνεύστηκα αυτό το λουκάνικο ακούγοντας μια ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία η τσουκνίδα χαρακτηρίζονταν πράσινο βιάγκρα », εξηγεί ο Ματίας Φρόιντ.

Τα πρωτότυπα είδη λουκάνικων έκαναν γνωστό το μικρό κρεοπωλείο της βόρειας Βαυαρίας ακόμα και στο εξωτερικό. Με δημιουργικό τρόπο το κρεοπωλείο του Ματίας Φρόιντ απαντά σε μια τάση στη Γερμανία που θέλει ιδίως τα μικρά κρεοπωλεία να κλείνουν, επειδή οι πελάτες προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα κρέατος φθηνότερα στο σουπερμάρκετ ή επειδή οι νέοι επιλέγουν διαφορετικά επαγγέλματα από εκείνο του κρεοπώλη. «Η πανδημία του κορωνοϊού μας δίνει ωστόσο ελπίδα», λέει ο Στέφαν Ούλμπριχτ, εκπρόσωπος τύπου του Συνδέσμου Κρέατος Βαυαρίας.

Το «δημιουργικό κρεοπωλείο», όπως ονομάζει την επιχείρησή του ο Ματίας Φρόιντ, δίνει βάρος στην πρωτοτυπία και φυσικά στην ποικιλία. Δέχεται ακόμα και προτάσεις από πελάτες, όπως είναι η ευαγγελική εκκλησία, η οποία του ζήτησε, βάσει μιας παλιάς παραδοσιακής συνταγής, να φτιάξει ένα ευαγγελικό λουκάνικο. «Η συνταγή ήταν πολύ απλή, αλλά το λουκάνικο είναι εξαιρετικά εύγευστο», δηλώνει ο βαυαρός κρεοπώλης αποκαλύπτοντας ότι περιέχει μόνο κρέας, πιπέρι, αλάτι, μοσχοκάρυδο και μαντζουράνα. Όπως διηγείται ο Ματίας Φρόιντ, λίγο αργότερα πήρε τη θέση του στην προθήκη του καταστήματος και το καθολικό λουκάνικο, το οποίο γίνεται, μεταξύ άλλων, και με κρασί.

Ο «δημιουργικός κρεοπώλης» δεν ανησυχεί ότι κάποτε θα ξεμείνει από ιδέες. «Για παράδειγμα», λέει, «δεν έχω ακόμα φτιάξει ένα λουκάνικο για τη γιορτή της μπίρας κάθε Οκτώβριο στο Μόναχο. Πιστεύω ωστόσο ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει σίγουρα λίγο μπύρα, καθώς και γλυκιά μουστάρδα και να είναι οπωσδήποτε πικάντικο».

Διαβάστε επίσης:
Αυτά τα ιαπωνικά πιάτα είναι πραγματικά εντυπωσιακά!

Σπιτικό κοκτέιλ με… προζύμι!

Το μεγαλύτερο σιντριβάνι σοκολάτας, που αλλού, στην Ελβετία!