Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο της προσπάθειας εύρεσης εναλλακτικών τρόπων παραγωγής τροφής και μορφών ενέργειας, παρουσιάζει ανά διαστήματα ευρηματικές ιδέες που στο άμεσο μέλλον μπορεί να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μία από τις πιο πρόσφατες, αξιοποιεί τους κόκκους καφέ και για να «καλλιεργεί» μανιτάρια κατ’ οίκον…

Ο καφές τα τελευταία χρόνια, δεν προορίζεται μόνο για ρόφημα αλλά χρησιμοποιείται σε διάφορες χώρες με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους: από οικολογικό καύσιμο και φυτοφάρμακο, μέχρι σαμπουάν, σαπούνι κ.ά. Μια νέα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη λοιπόν είναι μια καφετιέρα που ο ρόλος της είναι διττός: φτιάχνει καφέ αξιοποιώντας επίσης τα υπολείμματα ως λίπασμα για να παράγει… μανιτάρια. Σε πρώτη φάση ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι αφού οι κόκκοι καφέ έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε κήπους ως οικολογικό λίπασμα καθώς περιέχουν άζωτο, μαγνήσιο και κάλιο.

Adrian-Perez-HIFA-coffee-mushroom-06-1020x610

Η καφετιέρα Hifa λοιπόν, όπως οι δημιουργοί της την ονόμασαν, είναι προϊόν των σχεδιαστών Adrian Perez και Mauricio Carvajal, φτιάχνει σε πρώτη φάση έναν κλασικό γαλλικό καφέ, στη συνέχεια τα υπολείματα μεταφέρονται σε ειδικό ξεχωριστό τμήμα της συσκευής και στο τελικό στάδιο προστίθεται μυκήλιο (το φυτικό μέρος ενός μύκητα, που αποτελείται από μια διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή) και νερό και σχετικά σύντομα φυτρώνουν τα πρώτα μανιτάρια.

shroomcoffee

Δεδομένου ότι το 2016, σύμφωνα με έρευνες, η προβλεπόμενη κατανάλωση καφέ αναμένεται να αυξηθεί αλλά ουσιαστικά λιγότερο από το ¼ κάθε κόκκου καφέ θα χρησιμοποιηθεί, οι προσπάθειες περαιτέρω αξιοποίησης των υπολειμμάτων καφέ έχουν ενταθεί. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις- πέραν της καφετιέρας- είναι μια εταιρεία στο Ταϊβάν, που χρησιμοποιεί τους κόκκους καφέ για την παραγωγή ρούχων και μια καλλιτέχνης στο Λονδίνο που φτιάχνει κοσμήματα με πρώτη ύλη κόκκους καφέ, χρυσό και ασήμι.

Μην περιμένετε βέβαια τα μανιτάρια να έχουν ιδιότητες υβριδικών τροφίμων- δηλαδή στην περίπτωσή μας να έχουν γεύση καφέ και να περιέχουν καφεΐνη- γιατί θα απογοητευτείτε…