Όχι, δεν έχει κόκκαλα αυτός ο καφές και αργεί να γίνει, απλά για να τον απολαύσετε θα πρέπει να περιμένετε περίπου 12 ώρες! Οπως, άλλωστε λέει και το γνωμικό «το καλό πράγμα αργεί να γίνει».

Ως cold brew, χαρακτηρίζεται η παρασκευή ενός είδους παγωμένου καφέ φίλτρου, η οποία δεν ολοκληρώνεται εντός 5 λεπτών, όπως γίνεται συνήθως με την καφετιέρα, αλλά μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.

Και αν αυτό σας φαίνεται υπερβολή, μόλις δοκιμάσετε αυτόν τον γευστικό, αρωματικό καφέ, θα καταλάβετε ότι η αναμονή άξιζε. Επιπλέον, λόγω του πολύωρου μουλιάσματος των κόκκων σε νερό που βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ο συγκεκριμένος καφές έχει χαμηλή οξύτητα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα φιλικός προς το στομάχι.

shutterstock_102149923

Αυτός ο τρόπος παρασκευής καφέ, είναι τόσο δημοφιλής, ώστε κάποιες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικές συσκευές. Ωστόσο, μπορείτε να ετοιμάσετε τον παγωμένο καφέ φίλτρου και χωρίς αυτές.

Για την ακρίβεια, όχι μόνο δεν θα χρειαστείτε κάποια συσκευή, αλλά ούτε καν τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία είναι πραγματικά απλή. Θα χρειαστείτε μόνο ένα βάζο (το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από το πόσο καφέ θέλετε να ετοιμάσετε) ή μία κανάτα καφετιέρας φίλτρου, ένα ψιλό σουρωτήρι, ένα λεπτό πανί, όπως τουλπάνι ή γάζα, φυσικά καφέ, νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και πάνω από όλα υπομονή!

Αρχικά, υπολογίζετε την αναλογία καφέ – νερού, η οποία είναι περίπου 1 μέρος καφέ για 4,5 μέρη νερού. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ετοιμάσετε 8 φλιτζάνια έτοιμου καφέ, θα χρειαστείτε 1 ½ κούπα χοντροκομμένους κόκκους καφέ. Σημειώνεται, ότι οι κόκκοι του καφέ πρέπει να είναι χοντροκομμένοι για να αφαιρεθούν πιο εύκολα κατά το φιλτράρισμα και να μη μείνει κατακάθι.

Μέσα σε ένα βάζο ή μία κανάτα καφετιέρας, λοιπόν, βάζετε το νερό και τους κόκκους, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μίγμα στην άκρη για τις επόμενες 10 – 12 ώρες. Μετά από 12 ώρες, χρησιμοποιώντας το ψιλό σουρωτήρι, αδειάζετε το μίγμα του καφέ σε ένα άλλο βάζο. Πετάτε τους κόκκους που έχουν μείνει στο σουρωτήρι και το πρώτο βάζο και επαναλαμβάνετε το φιλτράρισμα, αυτή τη φορά περνώντας τον καφέ από το τουλπάνι και ο καφές είναι έτοιμος προς κατανάλωση.

Μπορείτε να τον σερβίρετε με παγάκια, να τον αραιώσετεε με νερό εάν σας αρέσει πιο ελαφρύς και να προσθέσετε γάλα, κρέμα γάλακτος, ή παγωτό. Ο καφές φυλάσετε στο ψυγείο, όπου διατηρείται για έως και δύο εβδομάδες. Καλή απόλαυση!