Πώς την προτιμάτε; Μπλε, πράσινη, ροζ ή κόκκινη; Σας φαίνεται περίεργο, αλλά ναι, για μπίρα μιλάμε!
Σε μια παραδοσιακή ζυθοκατάνυξη ξέρετε περίπου τι θα πάρετε. Αν είστε κλασικός τύπος πιθανόν να καταλήξετε σε ξανθιά, αν έχετε πιο ιδιαίτερα γούστα θα αναζητήσετε μια καστανή, εάν δε είστε πιο extreme, μπορεί να δοκιμάσετε μια μπλε ή μια πράσινη και δεν εννοούμε το χρώμα της ετικέτας ή του μπουκαλιού…
Οι χρωματιστές μπίρες υπάρχουν και κερδίζουν σιγά σιγά έδαφος σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ιαπωνία και η Αμερική. Πιθανόν να τις έχετε δοκιμάσει και στην Ελλάδα μιας και γνωστή ζυθοποιεία το καλοκαίρι που μας πέρασε έβαψε μπλε την μπίρα που παράγει για μία και μόνο βραδιά προς τιμήν ποδοσφαιρικής ομάδας της οποίας είναι χορηγός.
Παραμένοντας σε ελληνικό έδαφος, στην Εύβοια, εντοπίσαμε μπίρα χρώματος κόκκινου, που παράγεται με βάση μια αγγλική συνταγή σε μικροζυθοποιείο στην Εύβοια.
Όσον αφορά στις πράσινες μπίρες, αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ιρλανδία, όπου την ημέρα του Αγίου Πατρικίου βάφουν με εδώδιμα χρώματα την μπίρα τους πράσινη!
Ακόμα και στην Ιαπωνία παίζουν με τα χρώματα. Εκεί εντοπίσαμε την Shiretoko Draft, μια ντελικάτη πράσινη στα χρώματα της φύσης, αλλά και μια ακόμα μπλε, την Okhotsk Blue Draft, που ενθουσίασε το κοινό και πρόσφατα άνοιξε τα φτερά της προς την αγορά της Αμερικής.
Φυσικά από τη λίστα της πολυχρωμίας δεν θα μπορούσε να λείπει το ροζ με την Jyaga Draft, που παράγεται επίσης στην Ιαπωνία να συμπληρώνει το χρωματικό καρέ.
Πρόκειται για μια ακόμα τάση; Το μέλλον της μπίρας θα δείξει.