Γαστρονομική ιστοσελίδα είμαστε και όπως μπορείς να φανταστείς οι ορίζοντές μας είναι αρκετά διευρυμένοι όσον αφορά την πειραματική κουζίνα. Θεωρούμε τους εαυτούς μας αρκετά ανοιχτόμυαλους και έτοιμους να δοκιμάσουμε οτιδήποτε γκουρμέ και εξεζητημένο. Μέχρι και εμείς όμως αποκλείεται να δοκιμάζαμε ένα από τα παρακάτω πιάτα!
Τυφλοπόντικας γεμιστός
Έχουμε ακούσει για γεμιστό κοτόπουλο και για γεμιστές ντομάτες. Για γεμιστό τυφλοπόντικα, ποτέ! Οι Ρωμαίοι εξέθρεφαν τα ζώα το χειμώνα μέσα σε πήλινα δοχεία, σε σκοτεινό περιβάλλον, με σκοπό την αδρανοποίηση και κατ’ επέκταση την πάχυνσή τους. Όταν το βάρος τους κρινόταν ικανοποιητικό, έμπαιναν στο φούρνο παραγεμισμένα με μπαχαρικά, μέλι και καρπούς. Η εκτροφή τους αργότερα απαγορεύτηκε, αλλά μέχρι και σήμερα σε κάποια μέρη τής Σλοβενίας ο γεμιστός τυφλοπόντικας θεωρείται εκλεκτός μεζές.
Σάντουιτς με σάντουιτς
Το σάντουιτς εφευρέθηκε από το Βρετανό Κόμη Σάντουιτς, ο οποίος ως οπαδός τής χαρτοπαιξίας, έψαχνε έναν πρακτικό τρόπο να τρώει ενώ παράλληλα έπαιζε χαρτάκι. Μπορεί εσύ να αγαπάς μέχρι και σήμερα την ιδέα του αυτή, αλλά βάζουμε στοίχημα πως στο σάντουίτς σου βάζεις τυρί, ζαμπόν, άντε και καμιά ρόκα αν είσαι πιο γκουρμέ. Το ήξερες όμως ότι το 1861 στο βιβλίο συνταγών τής Μις Μπετόν με τίτλο “Book of Household Management”, υπήρχε συνταγή για σάντουιτς με σάντουιτς; Επρόκειτο για μια βουτυρωμένη φέτα ψωμιού με αλατοπίπερο, τοποθετημένη ανάμεσα σε δύο άλλες φέτες ψωμιού. Φουλ του υδατάνθρακα δηλαδή, όχι αστεία!
Ζελέ σαλάτας
Τη δεκαετία του ’50, ό, τι μπορούσε να γίνει σε μορφή ζελέ, γνώριζε τεράστια επιτυχία. Δώσε στον κόσμο ζελατίνη και παρ’ του τη ζωή! Έτσι πολλά περιοδικά μαγειρικής, άρχισαν να πειραματίζονται, προτείνοντας πληθώρα συνταγών για ζελέ σαλάτας, συχνά μάλιστα με την προσθήκη κρέατος και θαλασσινών.
Σο
Πρόκειται για ένα ιαπωνικό πιάτο, το οποίο έφτιαχναν τον 8ο-14ο αι. προκειμένου να διατηρήσουν για όσο το δυνατό περισσότερο το γάλα. Το έβραζαν τόσο πολύ ώστε να πάρει τη μορφή πάστας και στη συνέχεια δημιουργούσαν ένα τετράγωνο κομμάτι στέρεου γάλακτος. Θεωρούταν εξαίσιο έδεσμα, το οποίο συνήθως απολάμβαναν οι ευγενείς, καθώς μαρτυρούσε το κύρος τους.
Ζελέ από την ουροδόχο κύστη ψαριών
Εάν αυτό το επιδόρπιο τώρα δεν σε κάνει να κατουρηθείς από το φόβο σου, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί πραγματικά να σε τρομάξει! Πρόκειται για έμπνευση των κατοίκων της Βικτοριανής Αγγλίας, οι οποίοι έβραζαν την ουροδόχο κύστη των ψαριών και στη συνέχεια προσέθεταν νερό, φρούτα, ζάχαρη και χυμό λεμονιού και περίμεναν μέχρι το γλυκό να πήξει για να το… απολαύσουν!