Στην κινηματογραφική μεταφορά της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου, ο πλοίαρχος και διοικητής σχολής, Λεωνίδας Πετρόχειλος, ζει με τους τρεις ζωηρούς γιους σε ένα σπίτι που επικρατεί χάος! Η κ. Μαιρούλα, όμως, που προσλαμβάνει ως οικονόμο βάζει σε τάξη όλη την οικογένεια και γίνεται αμέσως απαραίτητη και αγαπητή σε όλους. Αλλά όταν αποκαλύπτεται η απάτη που έπαιξε η κ. Μαιρούλα στον ατυχήσαντα κ. Πετρόχειλο με τη βοήθεια του φίλου του Ξενοφώντα, ο αυστηρός διοικητής δεν μαλακώνει και δεν καλοπιάνεται ούτε όταν του φέρνει στο τραπέζι τα εκπληκτικά σουτζουκάκια της…
Για να καλοπιάσετε κι εσείς τους αγαπημένους σας, σας έχουμε υπέροχα σουτζουκάκια σμυρναίικα που είναι αδύνατον να μη λατρέψουν όλοι, ακόμα και οι πιο δύστροποι της παρέας!
Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 φρυγανιές
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
6 σκελίδες σκόρδου
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 φλιτζάνι ελιές πράσινες, τσακιστές
600γρ. ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πολτοποιείτε το σκόρδο μαζί με το κύμινο. Ζεματάτε για 3-4 λεπτά τις ελιές σε νερό που βράζει και τις σουρώνετε. Μουσκεύετε τις φρυγανιές στο κρασί και τις στύβετε καλά με τα χέρια σας.
Ζυμώνετε τον κιμά με το μίγμα του σκόρδου, τις φρυγανιές, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε σε ελαιόλαδο τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σε μια κατσαρόλα βράζετε για 10 λεπτά τις ντομάτες, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τις ελιές, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τέσσερις κουταλιές σούπας φρέσκο ελαιόλαδο.
Ρίχνετε τα μισοτηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ακόμη. Συνοδεύετε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ και γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Ρίξτε μια ματιά σε μερικά στιγμιότυπα της ταινίας:
Δείτε και το βίντεο με την ατυχήσασα και τον Κύριο Πετροχείλο!