Οι ξηροί καρποί αποτελούν σταθερό συνοδευτικό στην εστίαση, από μπαρ που σερβίρουν μικρά μπολάκια με συσκευασμένους πλέον ξηρούς καρπούς, μέχρι μεζεδοπωλεία που προτείνουν καβουρδισμένα αμύγδαλα για «μεζέ». Η εικόνα μοιάζει αθώα, ακόμη και οικεία. Πίσω όμως από το υποτιθέμενα αθώο μπολάκι, μπορεί να κρύβεται ένα μικροβιολογικό και χημικό μωσαϊκό κινδύνων, που δύσκολα αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής. Οι μη συσκευασμένοι ξηροί καρποί μπορούν να επιμολυνθούν εύκολα από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως οι Salmonella spp. και Escherichia coli, ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις, προκαλώντας σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Μικροβιολογικοί κίνδυνοι: Όταν οι «τραγανοί» ξηροί καρποί μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι

Σε αντίθεση με τα συσκευασμένα προϊόντα, οι ξηροί καρποί που παραμένουν εκτεθειμένοι σε μπολ, σκεύη ή ανοιχτές βιτρίνες έρχονται σε άμεση επαφή με τον αέρα, την σκόνη, τα χέρια του προσωπικού ή ακόμη χειρότερα, των πελατών. Αυτή η επαφή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες μικροβιακής επιμόλυνσης, η οποία δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι. Η Salmonella, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει για εβδομάδες σε ξηρά τρόφιμα, ενώ τα E. coli δεν χρειάζονται παρά ελάχιστο χρόνο για να πολλαπλασιαστούν. Παράλληλα, όταν ο χώρος δεν τηρεί αυστηρά προγράμματα καθαρισμού και ορθών πρακτικών χειρισμού τροφίμων, όπως σε μέρη εστίασης, όπου η κίνηση είναι μεγάλη και ο χρόνος πιεστικός, συνήθως τα πρώτα που «θυσιάζονται» λόγω της έλλειψης χρόνου και προσωπικού, είναι οι σωστοί χειρισμοί των τροφίμων ξηράς αποθήκης. Φαινόμενο δυστυχώς αρκετά συχνό και δυνητικά επικίνδυνο.

Οι αφλατοξίνες: Το αθέατο, χημικό ρίσκο

Πέρα από τα μικρόβια, ένας ακόμη σημαντικός κίνδυνος κρύβεται στο χημικό προφίλ των ξηρών καρπών. Οι αφλατοξίνες, τοξίνες που παράγονται από μύκητες, κυρίως σε φιστίκια, κάσιους και άλλους ξηρούς καρπούς, αποτελούν κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για την υγεία. Η κατάποσή τους συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα καρκινογένεσης, ενώ οι υψηλές συγκεντρώσεις απαγορεύονται αυστηρά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έλλειψη ελέγχου και ακατάλληλη αποθήκευση, ευνοούν την ανάπτυξη των μυκητών και άρα την πιθανότητα παραγωγής αυτών των τοξινών, κάτι που καθιστά τους μη συσκευασμένους ξηρούς καρπούς ακόμη πιο ευάλωτους.

Η υγρασία και η θερμοκρασία είναι καταλυτικοί παράγοντες για τη δημιουργία αφλατοξινών. Αν ο καρπός εκτεθεί σε αέρα ή θερμό περιβάλλον, η πιθανότητα ανάπτυξης μούχλας αυξάνεται σημαντικά. Και μιας και η μούχλα δεν είναι πάντα ορατή, ο κίνδυνος περνά απαρατήρητος μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Η αλλοίωση που δεν φαίνεται πάντα: Οξείδωση, ταγγισμένες γεύσεις και κρυμμένες απειλές

Ένας ακόμη παράγοντας που συχνά αγνοείται είναι η οξείδωση. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά και όταν εκτεθούν στο οξυγόνο, τα λιπίδια τους οξειδώνονται, δημιουργώντας εκείνο το χαρακτηριστικό «ταγγισμένο» άρωμα και γεύση. Αλλοιώσεις όπως σκουρόχρωμες ή ωχρές κηλίδες, απώλεια τραγανότητας, πικρή γεύση ή ύποπτες μυρωδιές, αποτελούν ενδείξεις οξείδωσης και πιθανής ανάπτυξης μικροοργανισμών, ενώ η παρουσία μούχλας, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, αποτελεί ξεκάθαρο λόγο απόρριψης του προϊόντος

Η αλλοίωση μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίς, ιδιαίτερα όταν ο καρπός παραμένει σε ανοιχτά μπολ εκτεθειμένος στο φως, στη θερμοκρασία δωματίου και στη φυσική υγρασία του χώρου. Ωστόσο, ο πελάτης δύσκολα αναγνωρίζει πάντα τα σημάδια, ειδικά όταν η παρουσίαση καλύπτει την ποιότητα ή όταν ο καρπός σερβίρεται ήδη αλατισμένος ή καβουρδισμένος.

Ξηροί καρποί: Τι πρέπει να κάνουν τα καταστήματα εστίασης

Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ είναι σαφείς, οι ξηροί καρποί πρέπει να αποθηκεύονται και να διατίθενται σε συνθήκες που εξασφαλίζουν προστασία από υγρασία, έντομα, σκόνη και επιμολύνσεις. Η επαφή με το έδαφος απαγορεύεται, ενώ οι χώροι αποθήκευσης πρέπει να διαθέτουν λείες, μη απορροφητικές επιφάνειες, επαρκή εξαερισμό και ελεγχόμενη υγρασία, όλα αυτά για να αποφεύγεται η ανάπτυξη μούχλας και άλλων μικροοργανισμών.

Παράλληλα, οι ξηροί καρποί δεν πρέπει να εκτίθενται ποτέ χωρίς κάλυψη. Οι ανοιχτές θήκες πάνω στον πάγκο, αποτελούν πρακτική που έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές υγιεινής. Η EFSA επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού της έκθεσης σε αφλατοξίνες, μέσω συσκευασίας και ελεγχόμενων συνθηκών περιβάλλοντος, κάτι που ως πρακτική μειώνει δραστικά τους χημικούς και μικροβιολογικούς κινδύνους.

Αλλεργιογόνα: Ένας ακόμη αόρατος κίνδυνος

Οι ξηροί καρποί αποτελούν από τα συχνότερα αλλεργιογόνα. Όταν καταστήματα εστίασης σερβίρουν μη συσκευασμένους καρπούς χωρίς σήμανση, ή χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς την προέλευσή τους, τότε η πιθανότητα έκθεσης σε αλλεργιογόνα αυξάνει σημαντικά. Η έλλειψη παρακολούθησης και ενημέρωσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε άτομα με αλλεργίες, ακόμη και από ίχνη άλλων ξηρών καρπών ή σπόρων.

Ξηροί καρποί: Τι πρέπει να ελέγχει ο καταναλωτής

Αν και η κύρια ευθύνη ανήκει στα καταστήματα, ο καταναλωτής μπορεί να αναγνωρίσει ορισμένα σημάδια ποιότητας πριν αγγίξει το μπολ. Οι πελάτες καλό είναι να προτιμούν ξηρούς καρπούς, που προσφέρονται συσκευασμένοι ή σε καλά κλειστές θήκες και να αποφεύγουν προϊόντα με υγρασία, περίεργη οσμή, γεύση ή εμφανή αλλοίωση. Η καθαριότητα του χώρου, η προστασία της βιτρίνας και η σωστή ενημέρωση για πιθανές αλλεργίες, αποτελούν βασικές ενδείξεις αξιοπιστίας ενός καταστήματος. Μικρές λεπτομέρειες, όπως η ύπαρξη καλύμματος, ο τρόπος που το προσωπικό χειρίζεται τους καρπούς ή το εάν τα δοχεία είναι καθαρά και καλά συντηρημένα, μπορεί να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, την ασφάλεια του προϊόντος που τελικά καταναλώνεται.

Συσκευασμένοι ή μη συσκευασμένοι;

Παρότι πολλοί θεωρούν ότι οι μη συσκευασμένοι ξηροί καρποί είναι πιο «φρέσκοι», ή πιο αυθεντικοί, η πραγματικότητα των επιστημονικών δεδομένων δείχνει το αντίθετο. Οι συσκευασμένοι καρποί, όχι μόνο προστατεύονται από την επιμόλυνση, αλλά φέρουν και σαφή σήμανση για αλλεργιογόνα, ημερομηνία παραγωγής, παρτίδα και συνθήκες αποθήκευσης. Για τον χώρο της εστίασης, η επιλογή συσκευασμένων προϊόντων ή προϊόντων που ανοίγονται μπροστά στον πελάτη από κλειστή, ελεγχόμενη συσκευασία αποτελεί μονόδρομο για την ασφάλεια.

Το μπολάκι στο τραπέζι

Σε έναν κόσμο όπου η υγιεινή τροφίμων και η ασφάλεια βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, ακόμη και ένα μικρό μπολ με ξηρούς καρπούς μπορεί να κρύβει μεγαλύτερη ιστορία από ό,τι φαίνεται. Από μικροβιολογικούς κινδύνους, μέχρι αφλατοξίνες και αλλεργιογόνα, οι μη συσκευασμένοι ξηροί καρποί στην εστίαση απαιτούν προσοχή, επίβλεψη και συμμόρφωση με τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων. Κι ίσως, την επόμενη φορά που θα φτάσει στο τραπέζι ένα μπολ, να το κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά. Αυτή η προσοχή είναι συχνά το πρώτο βήμα για να προστατέψουμε τη δική μας υγεία, αλλά και για να επιβραβεύσουμε τις επιχειρήσεις που σέβονται πραγματικά τον πελάτη.

Δείτε επίσης

Φτιάχνουμε καραμελωμένα κάσιους με μέλι και δενδρολίβανο σε 15′

Οι πιο νόστιμοι πικάντικοι ξηροί καρποί, έτοιμοι σε 15′