Καθώς το καλοκαίρι έφτασε, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις αναφορικά με τη συντήρηση των τροφίμων μας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο, καθώς πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να περνάμε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Ποιες είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, για να εξασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμά μας θα παραμείνουν ασφαλή και γευστικά τους καλοκαιρινούς μήνες;
Συμβουλές για σωστή συντήρηση τροφίμων
Ρύθμιση και παρακολούθηση της θερμοκρασίας του ψυγείου
Η καρδιά της σωστής συντήρησης των τροφίμων το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα το ψυγείο μας. Δεν πρέπει να διαταράσσεται η λεγόμενη «αλυσίδα ψυξης» των τροφίμων. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι σημαντικό να διατηρούμε τη θερμοκρασία του ψυγείου κάτω από τους 5°C και της κατάψυξη κάτω από τους -18°C. Η χρήση ενός απλού θερμομέτρου ψυγείου θα μας βοηθήσει να παρακολουθούμε συνεχώς τις θερμοκρασίες, ώστε να αποφεύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Παράλληλα, η υπερφόρτωση του ψυγείου δεν επιτρέπει στον ψυχρό αέρα να κυκλοφορεί αποτελεσματικά. Έτσι, τα τρόφιμα δεν διατηρούνται στις κατάλληλες συνθήκες, κάτι που επιταχύνει την αλλοίωση και αυξάνει τον κίνδυνο τροφιμογενών λοιμώξεων. Πολύ σημαντική είναι και η σωστή τοποθέτηση των τροφίμων μέσα στο ψυγείο. Τα ωμά κρέατα και θαλασσινά πρέπει πάντα να βρίσκονται στα χαμηλότερα ράφια, χωριστά από τα φρούτα και λαχανικά, ώστε να ψύχονται σωστά, αλλά και να μην εκθέτουν τα υπόλοιπα τρόφιμα στον κίνδυνο της διασταυρούμενης επιμόλυνσης.
Καθαρισμός του ψυγείου και έλεγχος στεγανότητας
Το ψυγείο πρέπει να καθαρίζεται τακτικά με ειδικό καθαριστικό κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα. Επιπλέον, η σωστή στεγανοποίηση της πόρτας είναι υψίστης σημασίας, καθώς η διαρροή ψυχρού αέρα μειώνει την αποτελεσματικότητα του ψυγείου, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας και επιταχύνοντας τις μικροβιακές αλλοιώσεις των τροφίμων.
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και τη ζέστη
Μια απλή αλλά συχνά «παραμελημένη» προτροπή, είναι να προστατεύουμε τα τρόφιμα από την άμεση έκθεσή τους στον ήλιο ή τη ζέστη, τόσο κατά τη μεταφορά τους, αλλά και όταν η προετοιμασία γευμάτων γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν θεαματικά την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Σωστό μαγείρεμα και άμεση ψύξη των μαγειρεμένων φαγητών
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είναι ζωτικής σημασίας να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα στις κατάλληλες θερμοκρασίες, ιδανικά πάνω από τους 70°C, στην καρδιά τους. Ένα θερμόμετρο τροφίμων μας βοηθά να βεβαιωθούμε ότι το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα θαλασσινά έχουν μαγειρευτεί σωστά, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ασφάλεια.
Η ταχύτητα στην ψύξη των μαγειρεμένων τροφίμων είναι καθοριστικής σημασίας. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Η άμεση ψύξη μειώνει τις πιθανότητες αλλοίωσης και καθυστερεί την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών. Σημαντικό είναι και το θέμα της αναθέρμανσης (ξαναζέσταμα), καθώς τα τρόφιμα πρέπει να «κάψουν» προτού καταναλωθούν.
Προσεκτικός έλεγχος ημερομηνιών και ποιότητας
Ένας εξίσου σημαντικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται τακτικά είναι στις ημερομηνίες λήξης, ώστε να απορρίπτουμε όσα τρόφιμα εμφανίζουν αλλοιώσεις στην οσμή, το χρώμα ή την υφή τους. Οι αισθήσεις μας είναι πολύτιμο εργαλείο για να εντοπίσουμε εγκαίρως τυχόν αλλοιώσεις.
Αεροστεγή δοχεία για μεγαλύτερη ασφάλεια
Η χρήση αεροστεγών δοχείων βοηθά στη συντήρηση των τροφίμων και στη διατήρησή τους, περιορίζει τις οσμές και αποτρέπει τη διασταυρούμενη επιμόλυνση. Τα δοχεία αυτά είναι ιδανικά για την αποθήκευση μαγειρεμένων ή ευαίσθητων τροφίμων.
Σωστή υγιεινή και καθαριότητα: Η βάση της ασφάλειας
Απαραίτητη κίνηση, όπως επισημαίνει και ο ΕΦΕΤ, είναι να διατηρούμε καθαρά τα χέρια, τις επιφάνειες και τα σκεύη μας, πριν και μετά τον χειρισμό των τροφίμων. Με αυτήν την πρακτική μειώνουμε δραστικά τον κίνδυνο επιμόλυνσης και ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών που ευδοκιμούν εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ασφαλές νερό και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τέλος, είναι απαραίτητο να διασφαλίζουμε ότι χρησιμοποιούμε καθαρό νερό και ποιοτικές πρώτες ύλες, καθώς κάτι τέτοιο είναι το πρώτο βήμα για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές και αποτελεσματικές συμβουλές, μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι χωρίς άγχος για την ασφάλεια των τροφίμων μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.
Διαβάστε επίσης:
Φρούτα και λαχανικά που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο
Λιωμένο παγωτό: Ξαναμπαίνει στην κατάψυξη;