Γνωρίζουμε πως το πορτοκάλι δεν είναι μόνο πλούσιο σε βιταμίνη C. Όλα τα εσπεριδοειδή αλλά παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και άλλα ωφέλιμα στοιχεία. Πλέον, σύμφωνα με νέα έρευνα του Harvard, η κατανάλωση πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης έως και 20%. Το μυστικό κρύβεται στη σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο, καθώς τα εσπεριδοειδή ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Πρόκειται για μία ακόμα περίπτωση που επιβεβαιώνει πως η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχος της ψυχικής υγείας και πως ακόμα και ένα πορτοκάλι την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Πώς ένα πορτοκάλι μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση
Μια πρόσφατη μελέτη του Harvard T.H. Chan School of Public Health, που δημοσιεύθηκε στην Harvard Gazette, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πορτοκαλιών, μανταρινιών, λεμονιών και γκρέιπφρουτ μπορεί να έχει θετική επίδραση στη διάθεση, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από τη μεγάλης κλίμακας μελέτη «Nurses’ Health Study II», η οποία παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989, καταγράφοντας τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την υγεία τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που κατανάλωναν τακτικά εσπεριδοειδή είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καταθλιπτικών συμπτωμάτων, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν ελάχιστα ή καθόλου.
Πώς τα εσπεριδοειδή βελτιώνουν τη διάθεση;
Η θετική επίδραση των εσπεριδοειδών στη διάθεση φαίνεται να σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πορτοκαλιών και άλλων εσπεριδοειδών συμβάλλει στην ανάπτυξη του βακτηρίου Faecalibacterium prausnitzii, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό το βακτήριο παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, των νευροδιαβιβαστών που συνδέονται με τη διάθεση, την ευεξία και τη μείωση του άγχους. Με απλά λόγια, όταν το έντερο είναι υγιές, ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σωστά σήματα για να λειτουργεί πιο ομαλά και ισορροπημένα.
Γιατί τα εσπεριδοειδή ξεχωρίζουν;
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Raaj Mehta, επισημαίνει ότι αυτό το ευεργετικό αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε άλλα φρούτα ή λαχανικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μοναδικό προφίλ των φλαβονοειδών, της βιταμίνης C και των φυτικών ινών που περιέχουν τα εσπεριδοειδή, προσφέροντας έναν συνδυασμό που ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει τη φλεγμονή και επηρεάζει άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου.
Εκτός από τη διάθεση, τα εσπεριδοειδή έχουν και άλλα σημαντικά οφέλη καθώς, αποδεδειγμένα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, προστατεύουν το δέρμα και καθυστερούν τη γήρανση.
Πόσα εσπεριδοειδή πρέπει να καταναλώνουμε;
Η έρευνα δείχνει ότι ένα έως δύο πορτοκάλια ή άλλα εσπεριδοειδή την ημέρα είναι αρκετά για να προσφέρουν αυτά τα οφέλη. Αυτό μπορεί να σημαίνει:
- Ένα πορτοκάλι ή ένα γκρέιπφρουτ ως σνακ
- Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού το πρωί
- Φέτες λεμονιού ή λάιμ στο νερό ή σε σαλάτες
- Mocktail με εσπεριδοειδή και βότανα
- Εσπεριδοειδή σε συνταγές γλυκών ή αλμυρών πιάτων
Διαβάστε επίσης
Τι είναι η όρεξη; Μια συναρπαστική επιστημονική ανάλυση
Το άρθρο της εβδομάδας
