Το κολωνακιώτικο μαγαζί Zurbaran βρίσκεται μόνιμα στην ατζέντα των Αθηναίων για την κοσμοπολίτικη comfort fine κουζίνα, με την υπογραφή της διάστερης σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και την party style ατμόσφαιρα του πανέμορφου χώρου.
Είχαμε αρκετό καιρό να καθίσουμε στα τραπέζια του εστιατορίου. Είναι πάντα τόσο καλό το φαγητό, τόσο fancy η ατμόσφαιρα, με λίγα λόγια ένα «σιγουράκι» πως εδώ θα περάσεις τέλεια, που μας κάνει να περνάμε απ’ έξω και να προσπερνάμε, γνέφοντας όπως σε έναν καλό φίλο. Αδίκως, διότι το μενού που έστησε η διάστερη σεφ το 2021 και με το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα το μαγαζί, σφραγίζεται με την χαρακτηριστική κομψότητα, τη φινέτσα και τη δημιουργικότητα του χεριού της.
Υφές, αρώματα, εντάσεις, με κοινό παρονομαστή τη νοστιμιά, χρωματίζουν τα πιάτα που αλλάζουν λίγο, μετεξελίσσονται κάπως και φτιάχνουν σε κάθε επίσκεψη ένα διαφορετικό γευστικό σενάριο. Περνώντας στη μοντέρνα σάλα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, μας θαμπώνει για άλλη μια φορά η υπέροχη φωτισμένη «βιτρίνα» με τα άπειρα φυτά στο βάθος. Πράσινο μάρμαρο Τήνου, μέταλλο, ανοιχτόχρωμο ξύλο, υπέροχα φωτιστικά και μελετημένος φωτισμός, βάζουν τον επισκέπτη αυτομάτως σε cool διάθεση.
Εκσυγχρονισμένες μεσογειακές γεύσεις με αναγνωρίσιμες ελληνικές αναφορές, το βαθιά κλασικό δίπλα σε μοντέρνες αποδόσεις, φτάνουν στο τραπέζι σε απολαυστική εκτέλεση από τον head chef Βασίλη Αμπατζίδη και τον σεφ Γιώργο Μανιάτη, ενώ ο ταλαντούχος pastry chef Γιώργος Λίλης δημιουργεί λεπταίσθητα, ανάλαφρα επιδόρπια.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από το ειδικό section με maki rolls, ξεκινάμε με θαυμάσια ρολάκια από καψαλισμένο τρυφερό φιλέτο σολομού (salmon teriyaki) «γεμιστού» με τραγανή ζουμερή γαρίδα tempura και μαγιονέζα teriyaki. Στα πολλά εξαιρετικά ασιατικά εδέσματα δεν συμμετέχει η σεφ, αλλά ετοιμάζονται από Ασιάτες τεχνικούς τεχνικούς.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο τόνος ταρτάρ που ακολουθεί, έρχεται σε εντυπωσιακή «συσκευασία», μέσα σε μία μεγάλη αέρινη φούσκα από λεπτότατο φύλλο γκιόζα. Ο τόνος αρτύζεται, ανάμεσα σε άλλα, με μαγιονέζα wasabi, φρέσκο κόλιανδρο και ξύσμα λάιμ που δροσίζει το σύνολο. Ο σερβιτόρος σπάει το φύλο και τα τραγανά θραύσματα ανακατεύονται ορεκτικά με το ταρτάρ.
Ντελικάτο, ιδιαίτερο πιάτο, τα τρυφερά gluten free νιόκι περασμένα από το φούρνο ώστε να αποκτήσουν μια λεπτούτσικη ορεκτική κρούστα. Αναπαύονται πάνω σε πεντανόστιμη κρέμα παρμεζάνας αρωματισμένη με λάιμ και λάδι τρούφας και γαρνίρονται με φετούλες φρέσκιας τρούφας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τα ζυμαρικά, δοκιμάσαμε την σφυρίδα με λιγκουίνι και ντοματίνια κονφί. Τα πιπεράτα αρώματα από τα εσπεριδοειδή και κυρίως το αψύ άρωμα του lemongrass (λεμονόχορτο) δίνουν τον τόνο στο σοφιστικέ πιάτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η αντίθεση των υφών ανάμεσα στην αφράτη flaky σάρκα του φρέσκου άγριου μπακαλιάρου και του καβουρδισμένου panko που τον καλύπτει είναι ένα από τα ατού του πιάτου. Το άλλο είναι η κρέμα λεμονιού και τα μικρούτσικα νόστιμα νιοκέτι που το συνοδεύουν.
Διακόπτουμε το σερί των πιάτων, με ένα σούπερ tailor made κοκτέιλ, που παραγγείλαμε εκτός λίστας, πικρό και καυτερό -τεκίλα, aperol, τσίλι και κάτι μυστικό-, μας αφήνει να ρίξουμε μια ματιά στους γύρω. Δίπλα μας μια νεαρή ξένη νύφη με τις φίλες της, με το πέπλο της, την τιάρα της και …fishnet πέδιλα, κάνει το bachelorette της ανάμεσα σε selfies και κοκτέιλς παραγγέλνοντας τον μισό κατάλογο.
Μια οικογένεια με τα μωρά της και τη γιαγιά που τρώει σούσι, κάποιοι που παραγγέλνουν τσάι, άλλοι καφέ, στην μπάρα οι after office με casual chic αμφίεση πίνουν τα ποτά τους. Ένας κύριος με ντύσιμο του στιλ «μόλις βγήκα από τα Harrods» οδηγείται στο τραπέζι του. Κοσμοπολίτικο περιβάλλον με διεθνές προφίλ, με τον καθένα να χαλαρώνει με τον τρόπο του και κοινό στοιχείο τη happy ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικές γεύσεις.
Άλλο ένα πικρό και καυτερό tailor made κοκτέιλ εκτός λίστας που παραγγείλαμε ήλθε ακριβώς όπως μας άρεσε. Παλαιωμένο mescal, καφές και πάλι κάτι μυστικό. Οι άνθρωποι εδώ ξέρουν να κάνουν ευτυχισμένους τους επισκέπτες. Πολύ ευγενικοί, πολύ χαριτωμένοι, πολύ επαγγελματίες, ταχείς, χωρίς αγχώδεις εξάρσεις, με καλή διάθεση. Αν και είναι ακόμα μόλις 20:30, το μαγαζί είναι γεμάτο όπως το θυμόμαστε απ’ την πρώτη μέρα που άνοιξε. Δεν θα προλάβουμε τη διάσημη night life-party forever πλευρά του, όπου συνήθως γίνεται το «έλα να δεις», αλλά δεν πειράζει. Υπάρχει πάντα και η επόμενη φορά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επιστροφή στη γαστρονομική μεριά με ένα μεγάλο πιάτο. Χταπόδι στον ξυλόφουρνο γλασαρισμένο με γλάσο από σέρι, πάνω σε κριθάρι μαγειρεμένο στο ζωμό του χταποδιού, με πέστο μυρωδικών, μαγιονέζα με μελάνι σουπιάς, κρέμα παρμεζάνας, λάδι τρούφας και, έκπληξη, μπέικον. Νοστιμιά στην νιοστή, υφές απίστευτες. Μαστιχωτό το χταπόδι, μαστιχωτό το χοϊκό κριθάρι, δυο στιβαρές γεύσεις που διαμεσολαβούνται με τη γλυκύτητα του γλάσου και την αλμυρότητα του μπέικον που εκτινάσσουν το πιάτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πριν συνέλθουμε, δεύτερη επίθεση βαθιάς νοστιμιάς από το αρνί γιουβέτσι, κι αυτό στον ξυλόφουρνο. Πέρα από το αρνί που είναι «μυαλό», το γιουβέτσι με ελάχιστη φρέσκια ντοματούλα σε συνδυασμό με το λεμονίζον αδρό άρωμα του λεμονόχορτου και τον umami αφρό της παρμεζάνας, μας αφοπλίζει με την ευρηματική ελληνικότητά του.
Σε αντίστιξη με το βαρύ πυροβολικό του ξυλόφουρνου με το χταπόδι και το αρνί, έρχεται το εξαγνιστικό επιδόρπιο της εξωτικής πάβλοβα, πλήρης τροπικών αρωμάτων. Μια πολύ λεπτή, πανάλαφρη μαρέγκα σε σχήμα μισού κυπέλλου, γεμάτη με σορμπέ μάνγκο και passion fruit, από πάνω ένα βουναλάκι πυκνής κρέμας από καρύδα και τέλος ένα λουλουδάκι από τζελ passion fruit αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης.
Έκπληξη, συνοδευτική της πάβλοβα, το πολύ αρωματικό κοκτέιλ sakura που παίρνει το όνομά του από τα άνθη άγριας κερασιάς, εμβληματικό δέντρο της Ιαπωνίας, που έφτιαξε για εμάς ο Kevin Nicola, bartender για εκείνη την ημέρα.
Wine list με 100 plus ετικέτες ισομοιρασμένες στον ελληνικό και στον ευρωπαϊκό αμπελώνα με μεγαλύτερη αγάπη προς τη Γαλλία, συν επιλογές από την Ιταλία και τις Νέες Χώρες. Ξεχωριστή λίστα με καμιά δεκαπενταριά κοκτέιλ από το διάσημο bartender Χρήστο Κιοσέ.
Info
Πατριάρχου Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, 2107238334
Διαβάστε επίσης
Τhe Ζillers Roof Garden: Αστέρι Michelin στην ελληνική πατριδογευσία
Θάμα Μεζέ: Η εμπειρία του αυθεντικού μεζεδοπωλείου στον Χολαργό που αξίζει να ζήσεις έστω μία φορά