Ξεπέρασε φέτος τα δέκα χρόνια ζωής το πολύ όμορφο all day εστιατόριο, ένα από τα πρώτα vegan/plant based εστιατόρια της χώρας και πορεύεται με παντιέρα του το σεβασμό στη «μάνα Γη» προς τη δεύτερη δεκαετία της ύπαρξής του. Απλόχωρο, ανοιχτόκαρδο, με ψυχή του τη γοητευτική θερμή παρουσία της σεφ, της κ. Άννας Χοχλάκη (ιδιοκτήτρια η Γεωργία Μαρίνου). Το πολύ χαμηλό προφίλ της σεφ κρύβει ένα μεγάλο ταλέντο στο χώρο της vegan γαστρονομίας που αποκαλύπτεται απολαυστικά σε όσους καθίσουν στα τραπέζια του μαγαζιού.
Η εμμονή της σεφ περί της αυθεντικότητας και της ποιότητας των πρώτων υλών έχει ως αποτέλεσμα τα πάντα να φτιάχνονται στην κουζίνα από την αρχή και τίποτα δεν έρχεται απ΄έξω. «Βούτυρα» και «γάλα» από από ξηρούς καρπούς, από αμύγδαλο, από βρώμη, από κάσιους κλπ, αλλά και αλεύρια, ας πούμε ρεβιθάλευρο, αλεύρι βρώμης, αλεύρι από αμύγδαλο. Exclusive ο τομέας των γλυκών. Θα πηγαίναμε πάλι μόνο και μόνο για αυτά τα λουσάτα γλυκά.
Μια φορά το χρόνο, η σεφ προσθαφαιρεί 3 -4 πιάτα για να συμβαδίζει με την εποχή και, κάτι που μας άρεσε ιδιαιτέρως: παίρνει κλασικές ελληνικές συνταγές είτε με κρέας είτε με ψάρι και τις μετατρέπει σε plant based πιάτα. Όσοι έχουν διατροφικές ευαισθησίες, εδώ θα ανακαλύψουν the place to be: όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι χωρίς ζάχαρη, λακτόζη και γλουτένη.
Πολύ χαρούμενο μαγαζί, σαν είσαι στην εξοχή, σε ένα πάρκο. Τεράστιες τζαμαρίες τριγύρω κάτι απίστευτες λουλουδάτες χρωματιστές ταπετσαρίες στις καρέκλες, Υπέροχα βαριά ξύλινα τραπέζια, ξύλο στην οροφή, φως άπλετο, στρατηγικά τοποθετημένα πανέμορφα καταπράσινα φυτά, ξύλινα λαμπερά πατώματα. Πάνω στη Γρηγορίου Λαμπράκη μεν χωρίς ακούγεται ο θόρυβος δε. Τραπεζάκια έξω κάτω από μεγάλες ομπρέλες για τις ηλιόλουστες αλλά κα τις βροχερές ημέρες.
Σε fine comfort ύφος το μεγάλο μενού περιέχει στις σελίδες του τις γεύσεις ολόκληρου του κόσμου μπερδεύοντας αρμονικά την Κρήτη, την Ασία, τη Μεσόγειο.
*Γεμιστά ξερά σύκα με κρέμα «τυριού» από κάσιους και αμύγδαλο και διακριτικό άρωμα από λάδι μαύρης τρούφας. Ένα ντελικατέσεν τρυφερό και αρωματικό με την υφή του σύκου να βασιλεύει, που θα το βλέπαμε και στο τελείωμα του γεύματος μαζί με κάποιο απόσταγμα ή και κάποιο γλυκό κρασί. Χορταστικό και γευστικό το Χανιώτικο μπουρέκι με γλυκοπατάτα, κολοκύθια και «ανθότυρο» από κάσιους και αμύγδαλο. Δεν είναι φτιαγμένο με φύλλο αλλά με ένα ορεκτικό τραγανό μείγμα με ελκυστική ευωδιά από gluten free φρυγανιά, σουσάμι και ξηρούς καρπούς.
Ένα από τα ωραιότερα πιάτα, το «λαδοτύρι» από αμύγδαλο και κάσιους σε ελαιόλαδο με σκόρδο και άνηθο μαζί με ψωμί από μήλο και αμύγδαλο και ψωμί από ηλιόσπορους και chia. Θυμίζει έντονα το Μεσανατολίτικο spread Labneh, είναι άκρως αρωματικό και τα ψωμιά που το συνοδεύουν είναι θεϊκά. Όσο ενδιαφέρουσα και νόστιμη είναι η γέμιση της κρέπας Salerosa με πράσινα λαχανικά, πατέ «τόνου» από φύκια nori, carrot locks (καρότα μαριναρισμένα, αρτυμένα και ψημένα έτσι που θυμίζουν… σολομό), άλλο τόσο ενδιαφέρουσα είναι η ζύμη της κρέπας που φτιάχνεται από ρεβιθάλευρο, αλεύρι ταπιόκας και διατροφική μαγιά. Συνοδεύεται από μαγιονέζα με μουστάρδα. Ένα ανάλαφρο και δροσερό έδεσμα με το carrot locks να κλέβει τις εντυπώσεις.
Άλλο ένα έδεσμα που μας εντυπωσίασε ήταν η σαλάτα «Νισουάζ». Πλούσια, βοτανική, δροσερή, πολύ νόστιμη, με απολύτως fancy στοιχείο το αυγό: ασπράδι από «βούτυρο» ξηρών καρπών και κρόκο από καρότο, αυτό το απολύτως vegan αυγό, αρτύζεται ονειρεμένα με μαύρο αλάτι και ξεγελάει πειστικά και πεντανόστιμα. Η σαλάτα περιέχει ακόμα πράσινα λαχανικά, πράσινα φασολάκια τουρσί και πατέ «τόνου» από φύκια, νόρι και ηλιόσπορους. Καταπληκτικό πιάτο, που τη βαθμολογούμε με 10 Άριστα, είναι τα φασόλια ελέφαντες Καστοριάς καπνιστά, με καπνιστή μελιτζάνα, ψητή πιπεριά Φλωρίνης καραμελωμένα κρεμμύδι, ντομάτα και «φέτα» από ξηρούς καρπούς. Είναι σπουδαία η κ. Χοχλάκη. Εξίσου θαυμάσιο έδεσμα, είναι το πιάτο Harvest με καραμελωμένα ρεβίθια, λαχανάκια Βρυξελλών, κόκκινες γλυκοπατάτες και σπαράγγια σοτέ, σπανάκι a la creme και σπιτική μαγιονέζα.
Ένα ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο είναι τα γλυκά. Υποστηρίζουμε πως vegan και μη vegan, αξίζει να βρεθούν στη Yi για να απολαύσουν αυτά τα υπέροχα γλυκά, υγιεινά, ευρηματικά, κάποια από αυτά ολόκληρο γεύση, μαζί με ένα καφέ, ένα τσάι, μια σοκολάτα. Κρέπα με παγωτό παρφέ σοκολάτα. Η ζύμη φτιάχνεται από αφυδατωμένο μήλο (στον αφυγραντήρα) με λίγο λιναρόσπορο, το παγωτό φτιάχνεται με ξηρούς καρπούς και χειροποίητη σοκολάτα. Τσιζκέικ με γλυκό κυδώνι και τυρί από ξηρούς καρπούς και γλυκαίνεται με χουρμάδες και σφένδαμο. Το αγαπημένο μας. Σοκολάτα με βάση από χουρμάδες, αμύγδαλο και κακάο και επικάλυψη με υπέροχη γκανάζ κρασιού.
Καθώς δοκιμάζουμε όλα τα παραπάνω εξαίσια γλυκά και πίνουμε ένα πολύ καλό espresso, ρωτάμε την κ. Χοχλάκη ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στην plant based και τη vegan γαστρονομία. «Στα plant based πιάτα χρησιμοποιούνται ανεπεξέργαστα προϊόντα ή όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται υλικά που περιέχουν γλουτένη. Στο σύστημα της raw – vegan διατροφής αυτό δεν είναι κάτι που παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Ενδιαφέρει κυρίως να μην είναι τα υλικά ζωικής προέλευσης». To όνομα του εστιατορίου Yi προφέρεται Γη.
info
Yi, Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, τηλ: 210 9648512