Όση ώρα απολαμβάναμε τους αφράτους λαχανοντολμάδες, τους σωστά τηγανισμένους κολοκυθοκεφτέδες κι εκείνα τα ρεβίθια με σπανάκι στη γάστρα, με την όμορφα χυλωμένη ντοματένια τους σάλτσα, σκεφτόμουν πως η εμμονή της εποχής μας να «προσπερνάμε» όσα μαγαζιά θεωρούμε δεδομένα, αναζητώντας συνεχώς μόνο καινούρια, έχει καταντήσει σχεδόν διαστροφική. Γιατί να νοσταλγούμε τα παραδοσιακά μας φαγητά, ενώ ακόμα υπάρχουν μέρη όπου έχουμε την ευκαιρία να τα γευτούμε στην αρχική τους εκδοχή;
Ένα τέτοιο είναι και η ταβέρνα του Βυρίνη. Βρίσκεται εδώ και 80 τόσα χρόνια στην ίδια θέση, στο Mετς, πίσω από το Καλλιμάρμαρο, λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία Βαρνάβα. Σήμερα έχει περάσει πια στα χέρια της τρίτης
γενιάς της οικογένειας, στον Κωνσταντίνο Βυρίνη, που φρόντισε να τη φρεσκάρει, χωρίς να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της – ούτε από διακοσμητικής άποψης ούτε από μαγειρικής. Μπαίνοντας από την παλιά είσοδο της οδού Αρχιμήδους βλέπεις ακόμα τα μεγάλα βαρέλια να δεσπόζουν στον μικροσκοπικό χώρο δημιουργώντας την εντύπωση πως ο χρόνος σταμάτησε. Αντίθετα, η μεγαλύτερη πίσω αίθουσα που βλέπει στην αυλή –από την είσοδο της οδού Αράτου– είναι πολύ πιο σύγχρονη, φωτεινή καιανοιχτόκαρδη, χωρίς να είναι παράταιρη.
Με τον ίδιο διακριτικό τρόπο, έχουν εντάξει και κάποια πιο νεωτεριστικά πιάτα στον κατάλογό τους (την καροτόσουπα με τζίντζερ, το τζατζίκι με άνηθο και καρότο και το σουβλάκι αγριόχοιρου βιολογικής εκτροφής), δίπλα στα κλασικά της ελληνικής ταβέρνας (τα κεφτεδάκια, μπουκιές χοιρινού κρασάτες στην κατσαρόλα κ.ά). Δοκιμάσαμε πολλά. Κάποια που ήδη ανέφερα ήταν εξαιρετικά, κάποια άλλα, απλώς καλά. Μοναδική μου ένσταση τα κάπως ψωμένια και άνευρα μπιφτέκια σχάρας, που παρά τις καλοτηγανισμένες πατάτες που τα συνόδευαν
δεν κατάφεραν να μου πουν κάτι.
Στο διά ταύτα, όμως, φάγαμε καλά κι ελληνικά. Και εκτιμήσαμε το εξυπηρετικό προσωπικό και το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα ταβέρνες που σέβονται τον πελάτη τους αποφεύγοντας τον εντυπωσιασμό και το δήθεν. Καλό είναι να ανακαλύπτεις νέα μέρη, αλλά κι ο παλιός είναι αλλιώς.
info
Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, τηλ. 210 7012153
Aνοιχτά: Kαθημερινά και μεσημέρι
Tιμές: €20-€25/άτομο