Οταν ένα εστιατόριο τόσο ιστορικό μετακομίζει, η αντίδραση των φανατικών πελατών που διάβαιναν το κατώφλι του επί δεκαετίες δεν μπορεί παρά να είναι μουδιασμένη. Αυτό το συναίσθημα μουδιάσματος ήταν που ένιωθε κάποιος όταν σηκωνόταν από το τραπέζι του νέου Βασίλαινα την πρώτη περίοδο λειτουργίας του εμβληματικού εστιατορίου, που μετά από 100 χρόνια βρέθηκε από το πόστο-μνημείο της Αιτωλικού του Πειραιά στην περιοχή του «Χίλτον», στο πιο καυτό πόστο της γαστρονομικής Αθήνας. Και γι’ αυτό δεν έφταιγε το περιβάλλον ή το σέρβις, αφού και ο χώρος -παρά το μεγάλο μέγεθος- σου δημιουργεί την οικεία αίσθηση που νιώθεις σε ένα μαγαζί που έχεις επισκεφτεί πολλές φορές και το προσωπικό με την ευγένεια και την αποτελεσματικότητά του ενισχύει αυτή τη ζεστασιά.

restaurant-vassilenas-01

Ηταν το φαγητό αυτό το οποίο δημιουργούσε μια αμηχανία, ένας τομέας στον οποίο ο Βασίλαινας πάντα εντυπωσίαζε και τον οποίο έχουν υπηρετήσει πανάξιοι σεφ -εκτός βέβαια από τον μεγάλο Γιώργο Βασίλαινα- όπως ο Μανώλης Ασλάνογλου και ο Ρενάτο Μεκόλι. Γιατί υπήρχε μια βαριά και μπερδεμένη αίσθηση στους πρώτους μήνες λειτουργίας του, απόρροια μάλλον της ύπαρξης τριών σεφ στην κουζίνα. Μια συνταγή που η γαστρονομική ιστορία έχει αποδείξει ότι σπανίως δουλεύει, δικαιώνοντας τη σοφή λαϊκή ρήση «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει».

20476633_1485819558123392_6052286540470727224_n

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, ο Μανώλης Γαρνέλης είναι ο μόνος κόκορας και ο ήλιος μετά το ξημέρωμα λαμπρότατος! Ηλιος που φωτίζει κάθε γωνιά των θεωρητικά πολυφορτωμένων πιάτων, καθιστώντας καθένα από τα υλικά τους απολύτως αντιληπτό. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν θα οδηγούσε στην επιτυχία αν την ίδια στιγμή δεν διασφαλιζόταν η ισορροπία του τελικού αποτελέσματος και εδώ ο συγκερασμός των επιμέρους στοιχείων καταφέρνει να κρατά το τρένο σταθερό πάνω στις ράγες. Φυσικά με πιάτα όπως το Μπαρμπούνι Σαβόρο με Πίκλες Σταφίδας, το Μελωμένο Αυγό με Τρούφα και Απάκι, το Ψητό Καλαμάρι με Φασόλια Πρεσπών και Chorizo ή το Αρνάκι με Χειροποίητες Παπαρδέλες γίνεται φανερό ότι η κουζίνα του Γαρνέλη είναι μεστή, πληθωρική και νόστιμη, όμως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται βαριά ή αφινέτσωτη.

Μια παράδοση σχεδόν 100 χρόνων θέλει τον Βασίλαινα να προσφέρει νόστιμη ελληνική κουζίνα απαιτήσεων και η νέα σελίδα της ιστορίας του δεν προδίδει πλέον καμιά από τις παραπάνω λέξεις. Με σεβασμό απέναντι σε μια βαριά κληρονομιά -που πλέον είναι περισσότερο προσβάσιμη στους φίλους της υψηλής γαστρονομίας- προσφέρει ένα εξαιρετικό πακέτο γευστικής κουζίνας, ανάδειξης των τοπικών πρώτων υλών, σεβασμού στο κρασί και σικάτου περιβάλλοντος, το τίμημα του οποίου μάλιστα δεν θα ξεπεράσει τα 45€ ανά άτομο. Και αν μετά από όλα αυτά η μόνη ανησυχία που έχει απομείνει είναι αν υπάρχει και εδώ η μυθική ταραμοσαλάτα, ε ναι, υπάρχει!

info
Βρασίδα 13, Περιοχή HILTON, τηλ. 210 7210501. Tιμές: μέχρι 40-45 ευρώ/άτομο. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 13.00 – 01.00.