Το YPSELI είναι μια νέα πρόταση στην οδό Réaumur, μόλις λίγα βήματα από τη Montorgueil. Στεγασμένο σε ένα ιστορικό κτίριο, το YPSELI ανοίγει τις πόρτες του για να συστήσει στο παριζιάνικο κοινό τη σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής ταβέρνας, όπου η γαστρονομία συνυπάρχει αρμονικά με την απλότητα, την ποιότητα και την αγάπη για την παράδοση.

Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ένα δίκτυο μικρών παραγωγών, τοπικών οινοποιών και μαγείρων που συνεργάζονται με φροντίδα για να μεταφέρουν στο τραπέζι το αυθεντικό γαστρονομικό αποτύπωμα της Ελλάδας. Το YPSELI είναι η σύμπραξη τριών προσώπων που συνδυάζουν ελληνικές ρίζες και γαλλική εμπειρία: του σεφ Συμεών Καμσιζόγλου από τη Βόρεια Ελλάδα, της Delphine Pique, Παριζιάνας με ελληνική καταγωγή από τη γιαγιά της, και του Φραγκίσκου Δανδουλάκη, ο οποίος έχει αναλάβει την κουζίνα ως head chef. Μαζί, δημιούργησαν έναν χώρο αυθεντικό και ταυτόχρονα φρέσκο.

Το πρωί, το YPSELI προτείνει μαγειρευτά πιάτα σε προσιτές τιμές, ιδανικά για ένα καθημερινό γεύμα. Το βράδυ, το μενού περιλαμβάνει πιάτα όπως το αρνί à la crétoise με τραγανές πατάτες τηγανισμένες σε ε.π. ελαιόλαδο, το χταπόδι κονφί με μελιτζάνα και τα σιγομαγειρεμένα επί επτά ώρες ρεβίθια. Για όσους, πάντως, δεν έχουν χρόνο να καθίσουν, το delicatessen του καταστήματος προσφέρει takeaway επιλογές, από έτοιμα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά έως χειροποίητα ελληνικά σάντουιτς.

Το όνομα YPSELI αντλεί την έμπνευσή του από την αρχαιοελληνική λέξη «κυψέλη» αλλά και από το πήλινο αγγείο που διατηρούσε το μέλι – σύμβολα συλλογικότητας, κοινότητας και γλυκύτητας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Delphine Pique: «Θέλαμε έναν χώρο ζεστό και αυθεντικό, που να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Σαν μια σύγχρονη κυψέλη».

Από την πλευρά του, ο Συμεών Καμσιζόγλου αναφέρει ότι η μητέρα του λάτρευε να χρησιμοποιεί τα τοπικά υλικά, και το YPSELI είναι ο δικός του τρόπος να αποτίσει φόρο τιμής στη μητέρα του, αλλά και σε όλες τις μαμάδες».

Ο χώρος, διακοσμημένος σε γήινες αποχρώσεις, αποπνέει μια αίσθηση ζεστασιάς και κομψότητας. Ο εσωτερικός σχεδιασμός αντλεί την έμπνευσή του από τη φιλοξενία της ελληνικής παράδοσης, ενώ η επιβλητική οροφή ύψους πέντε μέτρων με vintage γύψινες λεπτομέρειες και ο ξεχωριστός χώρος του delicatessen δημιουργούν ένα περιβάλλον που ενώνει το παλιό με το νέο με ξεχωριστή αισθητική.

Δείτε επίσης

3 καφέ σε μουσεία στο Παρίσι που συνδυάζουν τέχνη και γαστρονομία

3+1 διευθύνσεις για νόστιμα μακαρόν στο Παρίσι