Οκτώ ετερόκλητοι ως προς το προφίλ, το περιβάλλον αλλά και την κουζίνα που υπηρετούν χώροι με ένα κοινό γευστικό σημείο αναφοράς. Το συκώτι. Σε ανοιχτές φωτιές, σε παραστιές και θράκες, στον φούρνο αλλά και τυλιγμένο σε μπόλια σαν άλλο φρυγαδέλι, αυτά τα συκώτια αντανακλούν το ωμό καρνιβορικό μας ένστικτο και μας γοητεύουν γευστικά κάθε φορά που τα δοκιμάζουμε.

Όταν το συκώτι γίνεται πρωταγωνιστής

Mαύρος Γάτος

Εξήντα δύο χρόνια λειτουργίας στην ίδια τοποθεσία μιλούν εμφατικά για την ταυτότητα ενός εμβληματικού προορισμού. Μιας αυθεντικής Ελληνικής ταβέρνας με ποιοτικά κρέατα και σπιτικό φαγητό. Ηπειρώτικες πίτες, λαχανοντολμάδες, λεμονάτα μοσχαράκια, μουσακάδες, ξακουστά παϊδάκια και μπριζόλες αλλά και αυτό το μοσχαρίσιο συκώτι τυλιγμένο σε μπόλια και κομμένο ταλιάτα με λαδολέμονο να είναι σκέτο γλύκισμα.
info
Πολέμωνος 4 , Παγκράτι, τηλ: 210 7236903

Ricks

Στο κοσμικό Γαλλο-Νεουρκέζικο στέκι των βορείων προάστειων, αναμεσά σε steak tartare – γαρίδες κοκτέιλ και στρείδια ροκφέλερ, εκεί που ο Frank Sinatra συναντιέται με την Amy Winehouse και ο γαλλικός γαστρονομικός κλασικισμός συνάντα στοιχεία της κρεατοφαγικής αντίληψης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχει ένα ψητό μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος με τσίλι, λεμονοθύμαρο και σχοινόπρασο που σε κάνει να αναρωτηθείς. Τι κάνει αυτό το πιάτο σε αυτό τον κατάλογο; Αρκεί να το παραγγείλεις για να διαπιστώσεις την ιδιαίτερη νοστιμιά του.
info
Πεντέλης 1 Κηφισιά, τηλ: 210 7548348

Σεϋχέλλες

Εκεί στην γειτονιά του Μεταξουργείου στα πέριξ της πλατείας Αυδή, υπάρχουν οι Σεϋχέλλες, για τους παλαιότερους οι παλιές Μπαχάμες. Ένα ζεστό, με γνώριμο προφίλ εστιατόριο, που αγαπήθηκε από τις πρώτες κιόλας ημέρες επαναλειτουργίας του. Ένας χώρος γεμάτος ζεστασιά, άξιος εκπρόσωπος μιας κουζίνας που μοσχοβολά Ελλάδα και που τιμά παραδοσιακές συνταγές του τόπου μας, όπως τα σουγάνια, η χορτόπιτα στα καρβουνά, το μοσχάρι σοφρίτο και τα ζυμαρικά με καβουρμά. Υπάρχει όμως και το μοσχαρίσιο συκώτι με αγγουράκια τουρσί και γλιστρίδα. Ένα χάρμα οφθαλμών και γεύσης που δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι.
info
Κεραμικού 49, τηλ: 2111 834789

Σκόπα

Σε αυτό το ιστορικό «καφενείο- μεζεδοπωλείο» στην Ηλιούπολη, που ανοίγει τις πόρτες του αχάραγα για να φτιάξει τον πρώτο καφέ της ημέρας στους ανθρώπους του μόχθου, το φαγητό είναι μια διαδραστική περιήγηση στα χρόνια του καφενέ αλλά και μετέπειτα. Όταν τα καφενεία έγιναν μικρές γευστικές φωλιές που έκρυβαν στα σπλάχνα τους παραδόσεις αιώνων πλάι σε ιστορίες ξεριζωμού. Αλίπαστα, τυριά και αλλαντικά, πίτες (διάσημη η παστουρμαδόπιτα) και θαλασσινοί μεζέδες στο τηγάνι, μαζί με μπακαλιάρο σκορδαλιά σε καθημερινή βάση αλλά και χοιρινές πάνσετες, κοντοσούβλια, παϊδάκια και ένα λιχούδικο μικρό μοσχαρίσιο συκώτι σκέτο γλύκισμα, κρατούν συντρόφια στους φανατικούς θαμώνες αυτού του μοναδικού προορισμού που αξίζει να εξερευνήσετε.
info
Σκόπα 11, κάτω Ηλιούπολη, τηλ: 210 9901450

Αορίτης

Στην γειτονιά της Μιχαλακόπουλου στον πεζοδρόμο της Μαιάνδρου, ο Αορίτης (πρώην Κρήτης θύμισες) είναι η ταβέρνα που επαναπροσδιορίζει καθημερινά το γευστικό αποτύπωμα του παραδοσιακού Ελληνικού φαγητού. Εδώ θα δοκιμάσετε ένα εξαιρετικό ψητό μοσχαρίσιο συκώτι με ελαιόλαδο ρίγανη και παλαιωμένο ξίδι από την Κρήτη, τρυφερό και σωστά ψημένο, αλλά και φρυγαδέλι με μοσχαρίσιο και αρνίσιο συκώτι και σάλτσα σαβόρε, πλάι σε λιμπιστικά κολοκύθια αυγολέμονο, αρνάκι λεμονάτο με κυδωνάτες πατάτες στον φούρνο αλλά και μια τυροκαυτερή με φέτα από την Κοζάνη και θυμαρίσιο μέλι για να ξεκινήσετε.
info
Μαιάνδρου 15, Ηλύσια, τηλ: 210 7255699

Γίδι

Στην χασαποταβέρνα της Μεταμόρφωσης ο χρόνος παγώνει κα γεύεται. Στην νοσταλγικού χαρακτήρα πέτρινη οικεία με αύρα περασμενών δεκαετιών και μία αυλή που την ζεσταίνει το φύλλωμα μιας μουριάς, ο κατάλογος αγκαλιάζει την άκρατη επιθυμία μας για συκώτι με πολλούς τρόπους. Το φρυγαδέλι γλύκισμα με την τραγανή μπόλια, το ‘’τζιέρι’’ το ψημένο συκώτι στην πλάκα, αλλά και μια λεμονάτη συκωταριά στην κατσαρόλα δημιουργούν εκείνο το γαστρονομικό τρίπτυχο που αποδίδει τιμές σε έναν αρχέγονο γαστρονομικό πειρασμό με φανατικούς οπαδούς και διαχρονικό χαρακτήρα
info
Λέωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση. τηλ: 210 2828848

OX Athens

Mία κρεατοταβέρνα με αστικό περιτύλιγμα και μοντέρνο περιβάλλον είναι το Ox στην περιοχή του πρώην Hilton, στα Ιλίσια. Ό,τι θα συναντήσετε σε μια παραδοσιακή ελληνική ψησταριά και ακόμη περισσότερο θα το βρείτε εδώ εναρμονισμένο στις τάσεις του σήμερα που θέλουν καλαίσθητους σύγχρονους χώρους να επιστρέφουν γευστικά στις παραδόσεις του χθες, χωρίς ιδιαίτερους νεωτερισμούς. Τις κρεατοφαγικές παραδόσεις κυρίως. Εξαιρετικός με ωραία αρνίσια μπόλια, και μυρωδάτη γέμιση ο τζιγεροσαρμάς, τρυφερό- κρεάτινο, φίνο σε υφή και γεύση το συκώτι γάλακτος στην φωτιά. Για συκώτια άλλωστε μιλάμε σήμερα.
info
Χατζ.Μέξη 9 ,Αθήνα. τηλ: 210 7107070

Base Grill

Το εστιατόριο συνώνυμο του μύθου. Εκεί στην γειτονιά του Περιστερίου στο Μπουρνάζι πριν από 15 χρόνια ένα πρωτοποριακό εστιατόριο άλλαξε για τα καλά την καταναλωτική αντίληψη περί κρέατος. Μέσα στις δύο αυτές δεκαετίες χιλιάδες, για να μην πω εκατομμύρια επισκέπτες απολαύσαν τις all time classic δημιουργίες του. Τις σπαλομπριζόλες, τις πατάτες με τα αυγά, το τάρταρ Ελληνικής μόσχίδας, τα προϊόντα μαύρου χοίρου, τα χειροποίητά αλλαντικά. Το καλοφάγωτο όμως συκώτι με την άψογη υφή και την λεπτή γεύση κομμένο με μαεστρία σε λεπτές φέτες και αρτυμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα είναι πάντα η δική μου χαρακτηριστική επιθυμία κάθε φορά που επισκέπτομαι το Base Grill.Είτε στο Περιστέρι, είτε στην Γλυφάδα.
info
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως, 64, Περιστέρι, τηλ: 210 5757455
Ζησιμοπούλου 5, Γλυφάδα, 210 8985848


Κεντρική φωτογραφία: Μαύρος Γάτος / Facebook


Διαβάστε επίσης

Οκτώ γευστικές στάσεις, ταξιδεύοντας στα Επτάνησα

Έξι μακαρονάδες στη Ρόδο που αξίζει να δοκιμάσετε