Μέσα σε μόλις δύο οικοδομικά τετράγωνα, επτά εστιατόρια, στο Μεταξουργείο, αλλάζουν τη γαστρονομική εικόνα της περιοχής προσφέροντας από street food μέχρι μεζέδες και ιταλική κουζίνα.

OSTERIA MAMMA

Οικογενειακή υπόθεση το Osteria Mamma της σεφ Ελένης Σαράντη, αφού με τα τρία αδέλφια της αποφάσισαν να στεγάσουν εκεί το όνειρο της μητέρας τους, να ανοίξουν μαζί ένα εστιατόριο. Τιμώντας τη μνήμη και την επιθυμία της, του χάρισαν το όνομα Mamma. Η ιταλική του ταυτότητα προέκυψε στην πορεία, αφού τελικά οι δοκιμές και τα ταξίδια τούς οδήγησαν από μόνα τους στη δημιουργία της πολυσυζητημένης και μπολονέζικης αισθητικής Osteria του Μεταξουργείου. Στο μενού θα βρείτε αυθεντικές συνταγές, βγαλμένες από τις σπιτικές κουζίνες της Ιταλίας.

Παραλλαγμένες όμως με το προσωπικό στοιχείο της σεφ. Δεν σερβίρουν καν πίτσα. Σερβίρουν όμως ένα αέρινο, βρώσιμο μαξιλαράκι, το gnocco fritto, με μαγιονέζα τρούφας, grana reserva και μορταδέλα από την Μπολόνια. To αραντσίνι carbonara, πιο ελαφρύ απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς, με τέλεια κρούστα και ωραία δεμένη σάλτσα είναι πειρασμός. Μεγάλη έκπληξη, η πολυεπίπεδη γεύση από το doppio ravioli, γεμιστό με μαδημένο οσομπούκο, κρόκο Κοζάνης και scarmoza. Η τιραμισού, στο τέλος, ανάλαφρη και αναρωτιέσαι πότε τελείωσε.

Σαλαμίνος 64, Μεταξουργείο, τηλ. 6936607794

ΣΤΗΒΣ Α.Ε.

Αν η χαρακτηριστική μεταλλική πόρτα συνεργείου του Steve’s είναι κλειστή, κανείς δεν μαντεύει πως κρύβει μια σάλα γεμάτη με κόσμο που περιμένει να φάει -μεταξύ άλλων- αμαρτωλές πίτσες και φορτωμένα μπέργκερ. Ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης ετοιμάζει, από το 2019, εθιστικό street food που μας κάνει να επιστρέφουμε στον πεζόδρομο της Σαλαμίνος ξανά και ξανά. H deep dish Σικάγο πίτσα του έγινε viral – και όχι άδικα. Θυμίζει τάρτα, αφού η βουτυρένια βάση της ανεβαίνει στα τοιχώματα του ταψιού και κλείνει μέσα της πλούσιες γεμίσεις με μπόλικο τυρί. Η επιλογή με πεπερόνι ωρίμασης, Grana Padano, πιπεριά αποξηραμένη και ρίγανη είναι must.

Αν και όχι τόσο διαδεδομένη, η δική μου αγαπημένη είναι η Sicilian style πίτσα που ετοιμάζουν. Θεϊκό ζυμάρι, αφράτο, πολύ νόστιμο, με ωραία κρούστα από κάτω και στις γωνίες. Το ίδιο καλοφτιαγμένα και τα burgerς. Με συννεφένια ψωμάκια, ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια και σούπερ τραγανό τηγανητό κοτόπουλο. Γενικά, το Steve’s είναι η χαρά κάθε λάτρη αμερικανικού street food που δίνει την ίδια σημασία στην ποσότητα, στην ποιότητα και τη γεύση.

Σαλαμίνος 42, Μεταξουργείο, τηλ. 211 1169126

ARMANDO

Η νεότερη άφιξη, που από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της αντικρίζει κανείς την ίδια εικόνα: ο απόλυτος πανικός, με ανθρώπους να τρώνε τη «φρέσκια» πίτσα ακόμη και όρθιοι από το κουτί έξω από το μαγαζί. Και όχι ένα οποιοδήποτε κουτί, αφού ο «Άγιος Μαραντόνα», με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα της Νάπολης, το κάνει να ξεπουλάει ακόμη και άδειο για σουβενίρ. Καλό marketing, καλοσχεδιασμένο brand, έξυπνη ιδέα. Αλλά και πολύ νόστιμη πίτσα που φέρει την υπογραφή της σεφ Έλενας Σαράντη.

Η σάλτσα γλυκόξινη και ισορροπημένη και το ζυμάρι ναπολιτάνικου τύπου που ψήνεται στον ξυλόφουρνο. Δοκιμάσαμε την Pepperoni με αμερικανικές επιρροές, με την προσθήκη μελιού με sriracha, αλλά και την αναπάντεχη εμφάνιση ελιών και chilli oil. Γευτήκαμε ακόμα τη λευκή Mortadella με φιστίκι, χειροποίητη πραλίνα φιστικιού, που για εμένα έκανε όλη τη διαφορά σε σχέση με κάθε άλλη πίτσα με αυτόν τον συνδυασμό, φινετσάτη μορταδέλα Ιταλίας και ρόκα για τη δροσιά. Θα ξαναπάμε για όλες τις υπόλοιπες πίτσες – και γιατί όχι, και για το κουτί.

Σαλαμίνος 43, Μεταξουργείο

ΣΕΡΑΜΙΚΟ

Το αδελφάκι του Σέμπρικο της Θεσσαλονίκης σερβίρει στη γειτονιά του Κεραμεικού πιάτα που συνδυάζουν την κουζίνα της συμπρωτεύουσας και της Σμύρνης με την υπογραφή του σεφ Γιώργου Μποϊδάνη. Το νέο μενού προτείνει γεύσεις γνώριμες, σπιτικές, με παρασκευές φροντισμένες που φέρνουν πλάι-πλάι την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα. Νόστιμα στην απλότητά τους, τα ψητά φασολάκια με αμύγδαλο, ντοματίνια κονφί, φρέσκο κρεμμύδι και κάππαρη σκόρδου.

Μια δυνατή εισαγωγή την οποία μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν τα τόσο όσο μαγειρεμένα χόρτα με βουβαλίσιο καβουρμά και μελάτο τηγανητό αυγό από πάνω. Δοκιμάσαμε τις τραγανές παναρισμένες κροκέτες κόκορα κρασάτου, καθώς και τη ζουμερή και την πληθωρικά καρυκευμένη ταλιάτα μαύρου χοίρου με σάλτσα κρασιού. Δεν γίνεται να μην αφήσετε χώρο ώστε να δοκιμάσετε το φίνο αρμενοβίλ. Το μόνο σίγουρο, στο Σεράμικο, κάθε μεγάλη παρέα θα έχει να μοιραστεί στα μαρμάρινα τραπεζάκια του πιάτα με γεύση φιλοξενίας.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 109-111, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3421080

MEIGMA

Σε ένα ψηλοτάβανο ισόγειο κατάστημα πάνω στη Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκουμε το Meigma. Το δεύτερο μαγειρικό στέκι της σεφ Μαρίνας Χρονά. Και εδώ ακολουθεί την ίδια μαγειρική γραμμή, όπως και στο Ρίνι: ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και στις παραδοσιακές συνταγές, αλλά πάντα με τη δική της σύγχρονη ματιά. Η διαφορά είναι ότι στο Meigma έχουν τη μορφή του μεζέ που βασίζονται στα βιώματα της ίδιας και μπλέκουν κουζίνες με έναν όμορφο τρόπο.

Όπως για παράδειγμα, τα μυρωδάτα κεφτεδάκια με μπόλικο ψωμί για να μείνουν αφράτα μέσα, συνταγή της γιαγιάς της, ή οι λουκουμάδες μπακαλιάρου μαζί με τη φοβερή καρυδάτη σκορδαλιά, πιάτο που έφτιαχνε η μαμά της την 25η Μαρτίου. Στα τραπέζια που βγάζει στο πλατύ πεζοδρόμιο μπορείτε να γευτείτε επίσης και άλλα νόστιμα που φτιάχνει στη μικρή κουζίνα η Μαρίνα, όπως η φοβερή ρώσικη σαλάτα. Στα συν και η μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα που κρύβει διαμαντάκια.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 114, Μεταξουργείο, τηλ. 210 3452094

ΣΤΟΥ ΛΟΥ

Δίπλα από τις γραμμές του τρένου, ο Αλέξης Λουμιώτης βρήκε το κατάλληλο σημείο για να ανοίξει το δικό του οινομαγειρείο και να κάνει πράξη αυτό που τόσο αγαπά: να προσφέρει νόστιμο, καλοφτιαγμένο φαγητό, παρέα με καλό, ποιοτικό κρασί. Στην κουζίνα έβαλε τον σεφ Γιάννη Γαλανόπουλο και την υπόγεια κάβα του τη γέμισε με ένα σωρό φιάλες, γύρω στις 250, από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Και κάπως έτσι, έγινε το Στου Λου. Στέκι πλέον για πολλούς Αθηναίους που γεμίζουν τα τραπέζια τόσο της σάλας που ανοίγει τις τζαμαρίες όσο και του μικρού εξωτερικού χώρου.

Το μενού αλλάζει τακτικά και συμβαδίζει με την εποχικότητα. Ενώ, λοιπόν, τα τρένα περνούν σχεδόν δίπλα σας, εσείς απολαμβάνετε μια πληθωρική τραχανόπιτα με σπανάκι, μπόλικη φέτα και γραβιέρα από τα Σφακιά, ένα τραγανό σαγανάκι από μπρι που έρχεται από το Άργος και στη μέση γεμίζεται από μια χειροποίητη πάστα τρούφας, έναν «αλανιάρη» κόκορα, όπως τον αποκαλούν, με νόστιμες χυλοπίτες σε μια μπαχαράτη κόκκινη σάλτσα ή ένα κουνέλι στιφάδο σε μια ωραία πηχτή, γευστική σάλτσα. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε τη γαλατόπιτα, θα με θυμηθείτε.

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 104, Μεταξουργείο, τηλ. 210 4449362

ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ

Ο Νικόλας Κοκολάκης κατάγεται από την Τήνο από οικογένεια ψαράδων. Η Βιβή Λαμπροπούλου από την άλλη ξέρει να μαγειρεύει με μαεστρία όλους τους θησαυρούς της θάλασσας. Οι δυο τους έστησαν πριν από έναν χρόνο αυτό το μικρό ουζερί στον ήρεμο πεζόδρομο της Σφακτηρίας, ανάμεσα στα παλιά σπίτια της περιοχής. Οι περισσότερες πρώτες ύλες -τυριά, λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά έρχονται από το νησί κάθε Πέμπτη και ανάλογα με το τι παραλαμβάνουν στήνουν το μενού.

Το τηγάνι τους ελαφρύ, τα μαγειρευτά τους νόστιμα, τα ψητά τους γίνονται στα κάρβουνα, ενώ τα παστά τους είναι στιβαρά και με χαρακτήρα. Τα τραπέζια που απλώνονται στον πεζόδρομο γεμίζουν από μικρές νεαρές κυρίως παρέες, που ήρθαν για ένα τσίπουρο, ούζο ή μια κρύα μπίρα και μεζέ. Δοκιμάστε τη βελούδινη ταραμοσαλάτα μαζί με το ψωμί από το Τρομερό Παιδί, τα τραγανά καλαμαράκια που πριν τηγανιστούν βουτάνε σε ένα μείγμα από καλαμποκάλευρο, ρακί και μπίρα και τη φανταστική λακέρδα τόνου.

Σφακτηρίας 24, Μεταξουργείο, τηλ. 213 0467173

Κείμενο: Βασίλης Δημαράς, Ιωάννα Ζέρβα
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Δείτε επίσης

Kedros Cookhouse: Το πεντανόστιμο μεζεδοπωλείο του διάσημου σεφ Γιάννη Παρίκου στη Λυκόβρυση