Δεν είχε τύχει να πάω ποτέ στη Μεγαλόπολη. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάω. Ο λόγος; Το Urbana Gastroteca, ένα καλαίσθητο all day bar-restaurant που θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται στη μέση του… πουθενά. Ή και όχι, καθώς βρίσκεται κοντά σε hot χειμερινούς -και όχι μόνο- προορισμούς της Πελοποννήσου. Αν ο δρόμος σας βγάλει προς Τρίπολη, Καλάματα ή και Στεμνίτσα και Βυζίτσα, τότε μπορείτε να κάνετε μια παράκαμψη είτε για φαγητό είτε για ποτό είτε για ένα κυριακάτικο brunch, ειδικά αν η μέρα είναι ηλιόλουστη, τώρα που σιγά σιγά έρχεται η άνοιξη!
Καθώς μπαίνεις στο Urbana Gastroteca, η ατμόσφαιρα και η διακόσμηση σε κερδίζουν και σε προδιαθέτουν θετικά για το τι θα ακολουθήσει. Ο χώρος ζεστός και καλαίσθητος, σε πετρόλ αποχρώσεις, με διάφορα φυτά τόσο ψεύτικα όσο και αληθινά, που σε μεταφέρουν ουσιαστικά σε μια άλλη πραγματικότητα! Προσεγμένες λεπτομέρειες στη διακόσμηση, όπως τα πρωτότυπα φωτιστικά, δείχνουν ότι έχουν μελετήσει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Και αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα, καθώς στήθηκε με μεράκι την περίοδο της καραντίνας και οι δυο βασικοί ιδιοκτήτες -0 Γιώργος Κούτσουρας και ο Γιάννης Αρίδας- το έστησαν μόνοι τους σε μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα ο πρώτος παρακολούθησε και σεμινάρια διακόσμησης, τα οποία τον βοήθησαν να έχει αυτό το αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Κούτσουρας είναι γνωστός στον χώρο καθώς έχει ξεκινήσει να εργάζεται σε εστιατόρια και μπαρ από τα 18 και μετά. Του αρέσει αυτό που κάνει, επιμένει να θέλει να μείνει στην πόλη του και προσπαθεί να φέρει κόσμο σε αυτή. Συνέπραξε με τον Γιάννη Αριδά που έχει μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο ενώ έχει λάβει αρκετές διακρίσεις και βραβεύσεις. Στο τιμόνι της κουζίνας, ο Γιώργος Κουρκούτας. Έχοντας θητεύσει σε κουζίνες του Λονδίνου, χρησιμοποιεί τα ντόπια υλικά -όπως ο τραχανάς για παράδειγμα- με μια πιο δημιουργική ματιά, μην ξεχνώντας βέβαια ότι βρίσκεται και μαγειρεύει στη Μεγαλόπολη. Στόχος του είναι να χρησιμοποιεί προσεγμένα υλικά, από ντόπιους παραγωγούς και να πειραματίζεται σιγά σιγά με τα πιάτα που υπάρχουν στον κατάλογο, ανάλογα με την απήχηση αλλά και τις απαιτήσεις του κόσμου.
Άνοιξαν ακριβώς έπειτα από την άρση του δεύτερου lockdown, τον Μάιο του 2021, οπότε μετρούν 2,5 χρόνια λειτουργίας.
Οι βραδιές που διοργανώνουν
Βρέθηκα στο Gastroteca Urbana με αφορμή ένα event που διοργάνωναν για του Αγίου Βαλεντίνου. Άλλωστε διοργανώνουν συχνά τέτοια events. Η βραδιά άνοιξε με ένα ιδιαίτερο welcome drink με τον τίτλο «Σαμπάνια χωριάτικης». Με αλκοολούχα βάση το τσίπουρο, έφτιαξαν ένα gaspazzo με τα υλικά της χωριάτικης -χωρίς το κρεμμύδι- και με τεχνική ανθράκωση και άλλες διαδικασίες, προέκυψε ένα ενδιαφέρον κοκτέιλ. Στα πιάτα που σερβιρίστηκαν ξεχώρισα το carpaccio με χταπόδι, ταραμά, λεμόνι και αγουρέλαιο -είχε πολύ ωραίες ισορροπίες στις οξύτητές του- αλλά και τα χειροποίητα ραβιόλι με γαρίδα και bisque γαρίδας. Η βραδιά έκλεισε με ένα σεμιφρέντο ελληνικού καφέ, με άρωμα τσουρέκι. Πολύ αρωματικό και πολύ ισορροπημένο, χωρίς να σε λιγώνει.
Υπήρχε wine pairing σε όλα τα πιάτα, όλα τα κρασιά επιλεγμένα από συγκεκριμένο ντόπιο παραγωγό. Όπως μου ανέφερε ο Γιώργος Κούτσουρας, το pairing το ανέλαβαν οι ίδιοι καθώς -τόσο εκείνος όσο και ο Γ. Αρίδας- έχουν φτάσει μέχρι κάποια βαθμίδα στο WSPC.
Ποια είναι η επόμενη βραδιά; Την Τσικνοπέμπτη σχεδιάζουν να κάνουν κοπές.
Το μενού
Δυστυχώς δεν δοκίμασα το κλασικό μενού στο Urbana Gastroteka. Ωστόσο, πήρα τις πληροφορίες μου για αυτά. Όπως μου ανέφερε ο σεφ Γιώργος Κουρκούτας, στόχος και εδώ είναι να προσπαθούν να πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα στα πιάτα τους σιγά σιγά, ανάλογα με τον κόσμο που απευθύνονται. Ο κατάλογος αλλάζει συχνά ανάλογα με την εποχικότητα και τη διαθεσιμότητα των υλικών. Στα πιάτα που δεν φεύγουν ποτέ από το μενού είναι τα μοσχαρίσια μάγουλα (μάγουλα μπρεζέ με ντόπιο ξινό τραχανά), το φρυγαδέλι με μοσχαρίσιο συκώτι σε μπόλια αρνίσια, κρέμα λάμπνε, ποσέ αχλάδι σε σάλτσα κόκκινου κρασιού αλλά και το στιφάδο.
Στα γλυκά ξεχωρίζει το διαφορετικό γαλακτομπούρεκό τους.
Τι συμβαίνει με την προέλευση των υλικών τους; Συνεργάζονται με έναν παραγωγό της περιοχής που φροντίζει για την καλύτερη ποιότητα των υλικών. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά και τα υπόλοιπα υλικά της κουζίνας, που τα προμηθεύονται από την ντόπια αγορά. Όσο για τη λίστα των κρασιών, είναι αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα με έμφαση μάλιστα στη γύρω περιοχή (Νεμέα, Μαντινεία και Πελοπόννησο γενικώς).
Κοκτέιλ με έμπνευση από τον Κιούμπρικ!
Τα κοκτέιλ τα έχει αναλάβει πλήρως ο Γιάννης Αριδάς, ο συνιδιοκτήτης του Gastroteka, με μεγάλη εμπειρία και διακρίσεις στο αντικείμενο. Ο κατάλογος των κοκτέιλ είναι αρκετά δημιουργικός, καθώς είναι ένα καλαίσθητο μικρό βιβλιαράκι, το οποίο ο πελάτης το διαβάζει με έναν φακό, που φωτίζει τα κοκτέιλ και αποκαλύπτει κρυμμένες συλλαβές. Το όλο concept είναι εμπνευσμένο από την ταινία του Stanley Kubrik: «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», συνδέοντας τη Αστρονομία με τη Γ-αστρονομία. Στη λίστα των signature κοκτέιλ θα βρείτε το Big Bang Daquiri ή το Entropy Margarita.
Brunch στον κήπο
Κάθε Κυριακή σερβίρεται brunch μέχρι τις 14.00, όπου θα βρείτε κλασικά πιάτα όπως avocado toast, scrambled eggs ή ομελέτα με μανούρι και μπέικον αλλά και αφράτα pancakes, που μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια τον καφέ σας, ζεστό ή κρύο, ανάλογα με τα γούστα σας και τον καιρό που έχει…
Αν θα επέστρεφα; Ναι σίγουρα τo Urbana Gastroteca αποτελεί έναν λόγο να βρεθεί κάποιος στη Μεγαλόπολη.
info
Αγίου Αθανασίου 72, Μεγαλόπολη, 2791022284