Αυτή την εβδομάδα όλες οι συζητήσεις με τους φίλους είχαν να κάνουν με τις διακοπές. Άκουγα από όλους τα σχέδια που έχουν ήδη κάνει και με έπιανε το άγχος του Παρθένου που δεν έχει κανονίσει τίποτα ακόμα και είναι όλα στον αέρα. «Στην Πάρο να έρθει, που θα είμαστε και εμείς», μου είπαν τις προάλλες οι κολλητοί και εγώ σαν την τύπισσα από την διαφήμιση της Aegean τους απάντησα «έχω πάει» και άρχισα να τους λέω ποιες ταβέρνες, εστιατόρια και μαγαζιά να επισκεφτούν. Μου ήρθαν στο νου οι φανταστικοί, μικροί κεφτέδες – μια χαψιά στην κυριολεξία – η Μαρία στο Καλλιτεχνικό Καφενείο στο χωριό Πρόδρομος.
Κεφτέδες και τηγανητές μπάμιες από το Λοκάλι, φωτογραφίες: Βασίλης Δημαράς
Αλλά και εκείνοι, οι μυρωδάτοι που βάζει στον τηγάνι του ο Γιάννης στην ταβέρνα Σταθερός, στην Νάουσα. Και μιας και η κουβέντα έφερε τους κεφτέδες στο προσκήνιο, δεν μπορώ να μη σας μιλήσω για τους φοβερούς που φτιάχνουν στο Της Θεάτρου το στέκι (Θεάτρου 3-7, Αθήνα, τηλ.: 210 3215 438). Ένα μικρό, μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας που είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για τα κρεατοσφαιρίδια. Και επειδή είχαν την τιμητική τους αυτή την εβδομάδα, τους δοκίμασα τόσο στο Balthazar (Αναστασίου Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 06441 215) που βρέθηκα για ποτό -δεν γίνεται να μην τους παραγγείλει κανείς του κεφτέδες του Χριστόφορου Πέσκια που δεν έχουν φύγει από το κατάλογο από τότε που άνοιξε το μαγαζί- όσο και στον πράσινο κήπο του Λοκάλι (Σαρρή 44, Ψυρρή, τηλ.: 690 6103 005), μαζί βέβαια με τις τηγανητές μπάμιες.
φωτογραφία: facebook.com/overall.croissanterie
Τα κρουασάν ήταν η δεύτερη εμμονή της εβδομάδας. Μπορεί στο γραφείο να μας έστειλαν κάποια για να δοκιμάσουμε, όμως δεν με κέρδισαν. Ψηλά στις προτιμήσεις μου παραμένουν τα βουτυράτα που κάνουν στο Overoll (Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ.: 211 498 151) και κάθε φορά που κατεβαίνω ή βρίσκομαι στο κέντρο, στήνομαι στην ουρά (ναι, έχει ούρα καθημερινά) υπομονετικά για να πάρω πάντα ζυγό αριθμό από κρουασάν. Συνήθως βουτύρου, αλλά και εκείνο με τη σταφίδα και το αλμυρό με το σπανάκι και τη φέτα. Επίσης, τώρα που έχουν ανοίξει και δεύτερο κατάστημα στο Χαλάνδρι (Κατσουλιέρη 10, τηλ.: 211 0010 588), δεν είναι λίγες οι φορές που έχω παραγγείλει μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών στο γραφείο. Νόστιμο όμως κρουασάν, που μοσχοβολά βούτυρο, φτιάχνει και ο Δημήτρης Οικονομίδης (Λεωφ. Κηφισίας 340, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210 6755 000). Είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά αξίζουν τα λεφτά τους. Κι αν βρεθείτε, πάρτε και τα μπισκότα βουτύρου, αλλά και αυτά με φειδώ μιας και τα έχουν τα ευρώ τους.
Φωτογραφίες:facebook.com/atole
Στις αφίξεις της εβδομάδας σας έχω ένα νέο μεξικάνικο που βρίσκεται στο Κολωνάκι. Ονομάζεται Atole (Γριβαίων 3 & Δελφών 5, τηλ.: 210 3614 961) και το όνομά του το έχει πάρει από το ρόφημα σοκολάτας, καλαμποκάλευρου, τσίλι και κανέλας που φτιάχνουν στο Μεξικό. Από εκεί έχει φέρει και δύο βασικά στοιχεία της κουζίνας: το καλαμπόκι και τα τσίλι. Τα πιάτα του δεν έχουν καμία σχέση με το tex mex που μπορεί να έχετε συνηθίσει να βρίσκετε στα «μεξικάνικα» της πόλης. Είναι πιο δουλεμένα και πιο εστιατορικά.
Φωτογραφία: Ride bar
Η δεύτερη άφιξη ονομάζεται Ride bar (Πειραιώς 187, Αθήνα), επικεντρώνεται στις μπίρες, το ουίσκι και τα burgers και βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα της Harley Davidson.
Κεντρική φωτογραφία: Αλμυρό κρουασάν με σπανάκι και φέτα, facebook.com/overoll.croissanterie