Ξεχωρίζουν για τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις φρέσκες ιδέες στο φαγητό. Αυτά τα μαγαζιά νέας γενιάς δυσκολευόμαστε να τα ορίσουμε, αφού κινούνται ανάμεσα σε κυριλέ εστιατόριο και ταβέρνα, αλλά πάντα σερβίρουν κάτι ξεχωριστό, κάτι διαφορετικό. Και ναι, αυτή η τάση άρχισε από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα από τη Νέα Φωλιά (Αριστομένους 4, τηλ. 2310960383) σε έναν χώρο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε καφενέ και μαγέρικο. Εδώ, λοιπόν, μια νέα φουρνιά από μάγειρες συνεργάστηκαν ξεκινώντας κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό για την πόλη που έμελλε να αλλάξει τη γαστρονομική σκηνή όλης της χώρας. Στη Μούργα (Αθ. Χριστοπούλου 12, τηλ. 2310268826) γράφτηκε η συνέχεια. Ο σεφ Γιάννης Λουκάκης έχει επιλέξει ένα στυλ κουζίνας που, παρότι θυμίζει τα γαστρο-μπιστρό ή τις γαστρο-παμπ του εξωτερικού, δίνει την εντύπωση πως συνεχίζει τη μαγειρική παράδοση της πόλης, χωρίς απαραίτητα να την αναπαράγει. Μάλιστα ένα μέρος της γοητείας της στηρίζεται στο στοιχείο της έκπληξης, το βασικό της όμως χάρισμα είναι η φρεσκάδα της και η βαθιά, μερακλίδικη νοστιμιά της.

Στην Extravaganza (Στοά Πτολεμαίων 29Α & Αμβροσίου 8, τηλ. 2310529791) η κουζίνα του Αντώνη Μουστάκη είναι μια κουζίνα των υλικών και ταυτόχρονα σύγχρονη, ανήσυχη, ελληνική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή. Ένα gastro-bistro με κοκτέιλ, urban industrial διακόσμηση και ένα μενού το οποίο συχνά κινείται σε γαστρονομικά μονοπάτια, αλλά πάντα πάνω σε μια bistronomie λογική. Η κολεκτίβα του Σέμπρικο (Φράγκων 2, τηλ.: 2310557513) έχει βαθιά γνώση των υλικών και της παραδοσιακής κουζίνας, γι’ αυτό και έβαλε στην πρώτη γραμμή πραγματικά μελετημένες επιλογές από τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά και λοιπές ντελικατέτσες απ’ όλη την Ελλάδα και σέρβιρε στο πιάτο μια καταπληκτική avant garde εκδοχή του μεζέ.


Η εσωτερική σάλα στη Μούργα.

Στο εσωτερικό του Μαιτρ και Μαργαρίτα.

Στην Ηλιόπετρα η ελληνική κουζίνα σερβίρεται στα καλύτερά της.

Λίγο πιο δίπλα, στη Φράγκων 3, στο Μαιτρ και Μαργαρίτα (τηλ. 2324007586) ο Σωκράτης Δεληγιάννης, σεφ και συνιδιοκτήτης, προτείνει νόστιμα πιάτα με ντόπιες πρώτες ύλες, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των υλικών, ενώ η έτερη ιδιοκτήτρια, η Ρόη Αποίκου, sommelier, προτείνει κρασιά από Έλληνες μικρούς παραγωγούς. Στην Ηλιόπετρα (Αισχύλου 5, τηλ. 6987289507) η κουζίνα του είναι ανοιχτή, σερβίρει πιάτα με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα μέσα από τη δημιουργική ματιά του σεφ Γιώργου Ζανάκη.

Από την άλλη, το Marea Sea Spirit (Στρ. Καλλάρη και Λώρη Μαργαρίτη 13, τηλ. 2310257696) αγαπά την ψαροφαγία. Βασικό ατού του η καθημερινή προμήθεια με ολόφρεσκα ψαρικά από τη Χαλκιδική. Το μενού κινείται με δημιουργική διάθεση στον χώρο της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας με πολλά ωμά. Στην Καλαποθάκη 6 το Voukakrato (τηλ. 2310220059) είναι ένα new age μεζεδοπωλείο που αγαπά τους μεζέδες και τις ανοιχτές φωτιές, τον ξυλόφουρνο και τις γάστρες. Η κατεύθυνση της κουζίνας είναι ψαροφαγική. Το Canteen All Day Restaurant Bar στη Δημητρίου Γούναρη 7 (τηλ. 2310228520) σερβίρει μεσογειακές χωρίς να λείπουν οι διεθνείς επιρροές. Τα κυρίως πιάτα πλούσια και πολύ νόστιμα, με κρέας, ψάρι, αλλά και βίγκαν ή χορτοφαγικές επιλογές, δηλαδή για όλα τα γούστα. Ενώ σε πιο ελληνικά μονοπάτια είναι η κουζίνα στο Koru Inspired (Ολύμπου 15, τηλ. 2317009600). Τα φρέσκα εποχιακά υλικά από τοπικούς παραγωγούς και βιολογικές καλλιέργειες είναι η βάση των πιάτων τους.


Στο Τίφφανυς x 1905.

Τέλος, στη θέση του ιστορικού εστιατορίου Tiffanys, στην Ικτίνου 3, ο Νίκος Νυφούδης, με μία ομάδα συνεργατών του, μαζί με τον σεφ Ασημάκη Χανιώτη, επανασυστήνουν, μία σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής καθημερινής αστικής εστίασης στο Τίφφανυς x 1905 (τηλ. 2316009773). Στα πιάτα που είναι χαραγμένα στις γαστρονομικές πλέον μνήμες μιας ολόκληρης πόλης παντρεύουν τις δικές τους εμπειρίες από τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, την Κρήτη, την Κεφαλονιά και την Τήνο σε ένα μενού με χαρακτήρα και ποιοτική πρώτη ύλη.

Φωτογραφία ανοίγματος: Η Νέα Φωλιά

Φωτογραφίες: Αργύρης Βαλασιάδης – Φώτης Βλαχάκης – Όλγα Δεϊκου