Το αρχαιότερο μνημείο στη Θεσσαλονίκη είναι η Ροτόντα μαζί με την Καμάρα, που μάλιστα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής. Πρόκειται για μια φοιτητογειτονιά αφού γειτνιάζει με το Πανεπιστήμιο και οι μικροί της ανηφορικοί δρόμοι είναι γεμάτοι κουτούκια, φθηνά μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα, καφέ και μπαράκια.
Καμάρα – Ροτόντα: Η φοιτητογειτονιά της Θεσσαλονίκης και τα στέκια της
Επί της πλατείας Αγίου Γεωργίου, δηλαδή της Ροτόντας, υπάρχει η Σπείρα (Πλ. Αγ. Γεωργίου 9, τηλ.: 6934947988), ένα καφενείο με μεζέδες που τα βράδια παίζει reggae και hip hop. Παραδίπλα η ψαροταβέρνα Ναυτιλιακή (Πλ. Αγ. Γεωργίου 8, τηλ.: 2310 247583) με τα λευκά τραπέζια της και το καφέ Ιπποπόταμος (Πλ. Αγ. Γεωργίου 7, τηλ.: 2310 201232) που κατακλύζεται από νεαρόκοσμο για καφέ.
Πιο πάνω στη γωνία συναντάμε το γαστρο-εστιατόριο Ντάνγκαρα (Κων. Αρμενοπούλου 26, τηλ.: 2310 204452) με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις μεγάλες χορταστικές μερίδες. Στην Αποστόλου Παύλου, εκεί όπου τη δεκαετία του 1920 γινόταν το νυφοπάζαρο, στον αριθμό 22, βρίσκεται το γνωστό καφενείο Πρίγκηπος (τηλ.: 2310 248188), στέκι καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό καφενείο είναι και το Διεθνές (Κων. Μελενίκου 13, τηλ.: 2310 245520) απέναντι από την παλιά Φιλοσοφική.
Στο πολύχρωμο Café Colombia (Μανωλάκη Κυριακού 5, τηλ.: 2313 028868), τα βράδια γίνεται το αδιαχώρητο και πολλές φορές διοργανώνονται φεστιβάλ με μουσική του δρόμου, ενώ στον ίδιο δρόμο, στον αριθμό 7, είναι το Αερικό (τηλ.: 2315 533605), ένα μεζεδοπωλείο που αγαπούν οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.

Στο Ντάνγκαρα οι μερίδες είναι χορταστικές
Μπίρα και τσιμπολόγημα στη Θεσσαλονίκη
Στον Οινοχόο (Κων. Μελενίκου 39, τηλ.: 2310 206863) θα πάτε για ένα ποτήρι κρασί και jazz μουσική, ενώ στο Πτυχίο (Μανωλάκη Κυριακού 4, τηλ.: 2310 214980) για μπίρα και τσιμπολόγημα, αλλά και για να βγάλετε φωτογραφία με τον τοίχο όπου είναι καρφιτσωμένα πτυχία από αποφοίτους προ 50 χρόνων.
Στο Στάβλος (Κων. Μελενίκου 30Α, τηλ.: 2310 967273) ο χώρος έχει την υπογραφή του εικαστικού Λάζαρου Πάντου και η κουζίνα είναι προσεγμένη με πιάτα όπως κρίταμα με σάλτσα από αγριοράπανο ή χούμους ψητού καρότου με κρίταμο και σάλτσα matcha. Φρέσκο, value for money, οικείο και φιλόξενο.
Τα Κουμπαράκια (Εγνατία 140, τηλ.: 2310 268442), μαγαζί με μεγάλη ιστορία που έχει μεγαλώσει γενιές, ανανεωμένο και φρεσκαρισμένο, ιδανικό για μεσημεριανή ψαροφαγία, με αλοιφές, κάποια μαγειρευτά, μικρόψαρα, πολύ καλό μπακαλιάρο σκορδαλιά και μεζέδες, κρυμμένο σε ένα σημείο που δεν το πιάνει το μάτι σου, απέναντι από την Καμάρα.
Το Ουζερί Λόλα (Αγαπηνού 10 & Εγνατία 150), με ατμόσφαιρα που θυμίζει νησί, λειτουργεί από το 1991, έχει γίνει στέκι, σερβίρει θαλασσινούς, κυρίως, μεζέδες και δίνει τη δυνατότητα για μισές μερίδες για να δοκιμάστε περισσότερες νοστιμιές, σε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε επίσης:
Άνω – Κάτω στα Λαδάδικα: Δύο διαφορετικοί κόσμοι με γευστικό πρόσημο
Θεσσαλονίκη: Πού τρώμε τρίγωνα, αρμενοβίλ, εργολάβους και απίθανα σιροπιαστά
Εδώ δοκιμάσαμε το καλύτερο τσουρέκι της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Βρήκαμε την καλύτερη μπουγάτσα σε 7 σημεία της πόλης
Το άρθρο της εβδομάδας
