Τι να περιμένει ο ταξιδιώτης από τον γαστρονομικό χάρτη της «συμπρωτεύουσας»; Καφενέδες από το 1885, παλιές και νεότερες ταβέρνες με καλό φαγητό, ουζάκι και μεζέδες με θέα τον Λευκό Πύργο και τα νερά του Θερμαϊκού. Εμείς επιλέξαμε για εσάς 5 μέρη στην όμορφη Θεσσαλονίκη για νόστιμο και ποιοτικό φαγητό και τις παρουσιάζουμε παρακάτω:

Σέμπρικο
Είδος: μπακαλοταβέρνα
Ιστορία: Από αυτό το μαγαζί θα λέγαμε ότι ξεκίνησε μια γαστρονομική τάση που άλλαξε τη σκηνή της πόλης. Όταν άνοιξε, πριν από δέκα και κάτι χρόνια, στην κουζίνα του συνυπήρχαν τα δώδεκα μέλη μιας κολεκτίβας νεαρών μαγείρων, που δημιουργούσαν με τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών και τα πουλούσαν κιόλας. Μπορεί η ομάδα αυτή των 12 να έσπασε, όμως το Σέμπρικο συνεχίζει στην ίδια φιλοσοφία.

Σερβίρει: Το φαγητό εδώ έχει μαμαδίστικο χαρακτήρα. Τα μαγειρευτά δεν λείπουν ποτέ, ούτε οι μεζέδες, ούτε φυσικά και τα ψητά. Οι μερίδες μεγάλες, σας επιτρέπουν να τις μοιραστείτε. Παίζουν πολύ με την εποχικότητα και τα φρέσκα υλικά, έτσι ο κατάλογός τους αλλάζει ανά τακτικά διαστήματα. Β.Δ.

Τιμή: €€
Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 557513

Νέα Φωλιά
Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Είναι από τα μαγαζιά που ξεκίνησαν το «κίνημα» της νέας ταβέρνας πάνω στη Θεσσαλονίκη. Πήρε τον χώρο ενός παλιού καφενείου του 1966. Υπεύθυνοι γι’ αυτά είναι ο Γιώργος Χλούζας που έχει αναλάβει την κουζίνα και ο συνεργάτης του Δημήτρης Παρδαλίδης.

Σερβίρει: Από τον κατάλογό του ξεχωρίζουν ο καβουρμάς που έρχεται από την Ξάνθη, μπαίνει στη σχάρα και σερβίρεται με ψητή λαχανίδα, τα λεμονάτα ρεβίθια με κρέμα μανιταριών, οι χυλοπίτες με καπνιστή πανσέτα Καρδίτσας και γραβιέρα Κρήτης. Όλα μπορούν να μπουν στη μέση και να τα μοιραστείτε – άλλωστε αυτή είναι η φιλοσοφία εδώ. Β.Δ.

Τιμή: €€
Αριστομένους 4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 960383

Τσινάρι
Είδος: ταβέρνα – ουζερί
Ιστορία: Έτσι αποκαλούν στα τουρκικά τον πλάτανο. Η ιστορία του ξεκινά από το 1885 όταν ένας Τούρκος, ονόματι Κιοσέ, διατηρούσε έναν καφενέ όπου μαζεύονταν Έλληνες και Τούρκοι να καπνίσουν ναργιλέδες, να πιουν καφέ και να τσιμπήσουν κάτι. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο καφενές περνάει στα χέρια Ελλήνων κρατώντας τον ίδιο χαρακτήρα. Παραμένει έτσι μέχρι που στις αρχές του ’90 η οικογένεια Παπαδοπούλου το μετατρέπει σε ταβέρνα.

Σερβίρει: Πρωταγωνιστούν οι μικρασιατικοί μεζέδες. Έτσι εδώ θα βρείτε σμυρναίικα σουτζουκάκια, τζιγεροσαρμάδες, ντολμαδάκια, γαύρο σαγανάκι, σαρδέλα στη σχάρα κ.ά. Για το τέλος ζητήστε οπωσδήποτε τον σιμιγδαλένιο σιροπιαστό χαλβά. Β.Δ.

Τιμή: €
Αλ. Παπαδοπούλου 74, Άνω Πόλη, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 284028

Μούργα
Είδος: γαστροταβέρνα
Ιστορία: Ο Γιάννης Λουκάκης είναι ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους και ταλαντούχους σεφ. Ήταν ένας από την ομάδα των ανθρώπων που ξεκίνησαν πάνω στη Θεσσαλονίκη τη «μόδα» της γαστροταβέρνας. Εκείνης δηλαδή που θα είχε προσεγμένο φαγητό βασισμένο πάνω σε ελληνικά προϊόντα, ψαγμένα εμφιαλωμένα κρασιά και ατμόσφαιρα και τιμές ταβέρνας. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η Μούργα σε μια περιοχή της πόλης όπου μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν άγνωστη.

Σερβίρει: Το μενού ετοιμάζεται κάθε μέρα από την αρχή ανάλογα με τι φρέσκο θα βρεθεί στην αγορά και τι θα τους φέρουν οι προμηθευτές τους. Πάντως εδώ θα βρείτε μεζέδες που παίζουν πολύ με το ψάρι και τα θαλασσινά. Οι κατσαρόλες, τα μαγειρευτά κοινώς, καθώς και η φωτιά (τα ψητά) έχουν τον πρώτο λόγο, αν και δεν λείπουν και οι ωμές παρασκευές. Β.Δ.

Τιμή: €€
Χριστοπούλου 12, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 268826

Τρεις Μαζί
Είδος: ταβέρνα – μαγέρικο
Ιστορία: Το 2015 δύο αδελφές αποφασίζουν να ανοίξουν ένα μαγέρικο στο κέντρο της πόλης όπου θα σέρβιραν το φαγητό που τους έδειξε η μητέρα τους. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η εν λόγω ταβέρνα, που τα τραπέζια της γεμίζουν καθημερινά από Θεσσαλονικιούς που έρχονται να απολαύσουν απλό, νόστιμο φαγητό.

Σερβίρει: Τα μαγειρευτά έχουν τον πρώτο λόγο. Τα πάντα ετοιμάζονται καθημερινά και τελειώνουν πριν κλείσει το μαγαζί στις 18.00 το απόγευμα. Το κοκκινιστό μοσχαράκι, το εναλλακτικό παστίτσιο με λαχανικά (υπάρχει και το κλασικό) και τα μοναδικά σαρμαδάκια είναι μερικά πιάτα που αξίζει κανείς να δοκιμάσει. Μη χάσετε το γλυκό κουταλιού που φτιάχνουν οι ίδιες. Β.Δ .

Τιμή: €
Μορκεντάου 1-3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 279444

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€