Μπορεί να χρειαστεί να το ψάξετε λίγο παραπάνω, καθώς δεν διαθέτει κάποια πρόσοψη που να δηλώνει την ύπαρξή του, ούτε διαφέρει από τα γύρω διώροφα της περιοχής. Μόλις το βρείτε, θα χρειαστεί να κατεβείτε κάποια σκαλοπάτια, να περάσετε από τον μικρό όμορφο εσωτερικό χώρο για να βγείτε στην πίσω αυλή όπου ξεκαλοκαιριάζει. Μια σπιτική αυλή που θα σας βάλει απευθείας στο νόημα του Tavernier: επίσκεψη σε φιλικό σπίτι. Άλλωστε τα μέλη της οικογένειας Κωνσταντοπούλου έχουν φροντίσει από την αρχή να δημιουργήσουν αυτό το φιλικό, ζεστό και φιλόξενο κλίμα.
Το Tavernier είναι μια οικογενειακή ταβέρνα που μπορεί να μην έχει μακρά ιστορία, έχει όμως χαρακτήρα. Το μαγείρεμα το έχει αναλάβει ο μπαμπάς Τάσος, τα γλυκά η μαμά Μαρία και το σέρβις οι τρεις γιοι. Ό,τι δοκιμάσετε εδώ, λοιπόν, θα σας θυμίσει το σπιτικό φαγητό της Κυριακής, όταν μαζευόταν όλη η οικογένεια.
Πληθωρική χωριάτικη με παξιμάδι και μαλακή φέτα του ονείρου, αμπελοντολμάδες σκέτη νοστιμιά, μάγουλα κοκκινιστά με χεράτες πατάτες, γίδα με ζυμαρικά, γλυκές μελιτζάνες στον φούρνο, λαχταριστά λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ και πρόβειο οσομπούκο λεμονοριγανάτο, για το οποίο σάς δίνουμε τη συνταγή.
Τα Σαββατοκύριακα ο Τάσος βάζει κοντοσούβλι στην ψησταριά της αυλής και στήνεται μια ωραία γιορτή με φίλους.
Πρόβειο οσομπούκο λεμονοριγανάτο
Υλικά (Μερίδες: 6)
6 πρόβεια κότσια
3 μεσαία κρεμμύδια κομμένα καρέ
3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές)
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 φύλλα δάφνη
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
4-5 φύλλα φασκόμηλο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
150 ml λευκό ξηρό κρασί
½ λίτρο ζωμό κοτόπουλου
2 μεσαία λεμόνια, τον χυμό
1 κουτ. σούπας ρίγανη αποξηραμένη
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα πλασοτέ με καπάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε τα κότσια. Τα θωρακίζουμε έως ότου πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Δεν θέλουμε η φωτιά μας να είναι πολύ δυνατή.
Μόλις θωρακιστούν τα βγάζουμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γυαλίσει καλά το κρεμμύδι και να βγάλουν το άρωμά τους τα μυρωδικά μας. Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι για να δέσουμε τα υλικά και ανακατεύουμε για περίπου μισό λεπτό.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί και τον ζωμό κοτόπουλου. Αφήνουμε να πάρει μια μικρή βράση ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ από το κρασί και μετά τοποθετούμε τα κότσια μέσα στην κατσαρόλα, με το κόκαλο να κοιτάει το κέντρο της κατσαρόλας.
Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό, όχι όμως να σκεπαστούν τα κότσια. Αλατίζουμε γενναία και τρίβουμε πιπέρι φρέσκο. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα στο μάτι να ξεκινήσει καλά ο βρασμός και παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αφού περάσει το μισάωρο, τοποθετούμε μια λαδόκολλα, την οποία έχουμε βρέξει και έχει μαλακώσει πάνω στο κρέας καλύπτοντας όλο το πάνω μέρος της κατσαρόλας. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι, τη βάζουμε στον φούρνο στην 1η θέση από κάτω και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160°C.
Αφήνουμε το κρέας για 1½ με 2 ώρες να σιγομαγειρευτεί. Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμο βγάζουμε τη λαδόκολλα από πάνω, ρίχνουμε τη ρίγανη και το αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με πατάτα τηγανητή ή ρύζι μπασμάτι.
Info
Ελπίδος 24, Νέα Κηφισιά, τηλ.: 210 8071914
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης
Διαβάστε επίσης:
– Από τη Μαλακάσα έως το Λαύριο: 21 ταβέρνες στην Ανατολική Αττική
– Raw Street Burger: Δοκιμάσαμε το burger με καταγωγή από τη Λάρισα
Το άρθρο της εβδομάδας
