Βρίσκεται στα Άνω Πετράλωνα και μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής. Η Ταβέρνα του Οικονόμου άνοιξε το 1930 από τον Γιώργο Οικονόμου, που μπήκε στην κουζίνα με μία και μόνη κατσαρόλα, για να περάσει στα χέρια του γιου του Νίκου το 1950. Εκείνος αποφασίζει να το λειτουργήσει ως χασαποταβέρνα και μόνο αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το χασάπικο καταργείται και από τότε λειτουργεί ως ταβέρνα – μαγέρικο.
Ο Οικονόμου δεν αποτελεί απλώς μια στάση για φαγητό, αλλά μια εμπειρία που παντρεύει την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας με γεύσεις που μιλούν τη γλώσσα της καρδιάς.
Ο χώρος είναι ζεστός και ανεπιτήδευτος, με το νεοκλασικό κτίριο και τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο να θυμίζουν άλλες εποχές, ενώ οι μυρωδιές που βγαίνουν από τις κατσαρόλες σε ταξιδεύουν ήδη προτού καθίσεις στο τραπέζι.
Στην κουζίνα η κυρία Γαρυφαλλιά Οικονόμου έχει αναλάβει για δεκαετίες να δίνει ζωή σε παραδοσιακές συνταγές, με το ίδιο μεράκι και την ίδια φροντίδα κάθε μέρα. Κάθε πιάτο έχει την απλότητα και το βάθος της παραδοσιακής κουζίνας: από το κοκκινιστό μοσχαράκι μέχρι τα λαδερά φασολάκια, τους γίγαντες, το τουρλού με όλα τα καλοκαιρινά λαχανικά και τις φρεσκοψημένες πίτες με χειροποίητο φύλλο. Τίποτα εξεζητημένο· μόνο αυθεντικότητα και αγάπη.
Ιδανικό για μεσημεριανό μετά τη βόλτα στου Φιλοπάππου ή για ένα ήσυχο βράδυ με καλή παρέα και εμφιαλωμένο κρασί. Η ταβέρνα του Οικονόμου είναι σταθερή αξία για όσους αναζητούν γεύσεις που κουβαλούν ιστορία και ψυχή.
info
Κυδαντιδών 32 & Τρώων, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3467555
Οι γίγαντες από την Ταβέρνα του Οικονόμου
Οι γίγαντες είναι από το είδος που στο ελληνικό τραπέζι έχει την τιμητική του. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή εάν επισκεφθείτε την Ταβέρνα του Οικονόμου
Υλικά
500 γρ. γίγαντες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
100 ml ελαιόλαδο
400 γρ. φρέσκια ντομάτα, αλεσμένη
1,5 -1,7 λίτρα νερό
1 κουτ. γλυκού πελτέ
½ ματσάκι άνηθο
½ ματσάκι σέλινο
5 καρότα
αλάτι, πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
Διαδικασία
Βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν από το βράδυ για περίπου 10 ώρες. Την επομένη τους ξεπλένουμε, τους βράζουμε για 10΄ και πετάμε το νερό.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι για 6΄-7΄ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους γίγαντες και περίπου 1,5-1,7 λίτρα νερό. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, την ντομάτα αλεσμένη και τον πελτέ, τη δάφνη και βράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15΄ σε χαμηλή φωτιά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κοιτάμε αν χρειάζεται κι άλλο νερό και προσθέτουμε.
Στο τέλος βάζουμε τον άνηθο και το σέλινο, ψιλοκομμένα, και τα καρότα σε ροδέλες. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα περίπου 15΄ να δώσουν άρωμα, γεύση και χρώμα.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι, διορθώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Τους αφήνουμε περίπου 15΄ να ηρεμήσουν και μετά σερβίρουμε.
Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης
Διαβάστε επίσης
– Γαρουφαλλιά Γκουτζούμπα: 30 χρόνια η ψυχή της Ταβέρνας Οικονόμου
Το άρθρο της εβδομάδας
