Ένα νέο στέκι με παλιά ψυχή στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου το χθες σερβίρεται με τη φροντίδα και τη φρεσκάδα του σήμερα. Μια ταβέρνα που ξέρει να συγκινεί χωρίς να προσποιείται, με πιάτα που μιλούν τη γλώσσα της ελληνικής νοστιμιάς. Με άρωμα από παλιά Αθήνα, με το φως που μπαίνει από τις μεγάλες τζαμαρίες να γυαλίζει πάνω στα μαρμάρινα τραπέζια και τις νότες του Τσιτσάνη, της Χαρούλας, της Γαλάνη να αιωρούνται διακριτικά στον αέρα, η Taverna Ermou, με την υπογραφή της Ergon, είναι μια από τις πιο ευχάριστες αφίξεις της σεζόν.

Ένα μέρος που, προτού καν καθίσεις, σου χαρίζει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια νέα εκδοχή της αστικής ταβέρνας, όπου η μνήμη και το σήμερα συνυπάρχουν με αρμονία. Από το πρώτο βήμα, καταλαβαίνει καθείς πως εδώ όλα έχουν στηθεί μετά από σκέψη: παλιοί μπουφέδες, σκακιέρα στο πάτωμα, φωτιστικά-σφαίρες και ξύλινα ντεκόρ δημιουργούν ένα χρονοκάψουλο-effect που σε ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω, σε μια εποχή που η ταβέρνα ήταν σημείο συνάντησης, κουβέντας και καλού μεζέ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη tavernaermou (@tavernaermou)


Πιο μέσα, η καρδιά του χώρου χτυπά μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα, ενώ στο πλάι, ένα μικρό δωμάτιο με μεγάλο τραπέζι υπόσχεται πιο πριβέ στιγμές. Η εσωτερική αυλή, πλακόστρωτη και δροσερή, είναι το τέλειο σκηνικό για τσίπουρο με φίλους όταν ο καιρός το επιτρέπει -έχουμε ακόμα ζεστές μέρες μπροστά μας.

Στην κουζίνα, ο Παναγιώτης Ξάνθης, culinary director της Ergon, έχει δημιουργήσει ένα μενού που πατάει πάνω σε παραδοσιακές ρίζες, αλλά με την ματιά τού σήμερα. Τον πρώτο λόγο έχουν τα ψάρια και θαλασσινά, τα οποία τα προμηθεύονται καθημερινά από επιλεγμένους ψαράδες, χωρίς όμως να λείπουν και κάποια παραδοσιακά ταβερνίσια πιάτα.

Την έναρξη του γεύματος μάς έκαναν οι αλοιφές (ταραμάς με αλμύρα, πάστα ελιάς με πιπεριά, τυροκαυτερή, κοπανιστή) που έρχονται με αφράτο προζυμένιο ψωμί από τον 72Η -από που αλλού; Μαζί και η αθηναϊκή σαλάτα με αυγοτάραχο και πλούσια μαγιονέζα. Λίγο αλμυρή για τα δικά μου γούστα, αλλά ο σκοπός κατανοητός: εδώ το απόσταγμα είναι μέρος του τελετουργικού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη tavernaermou (@tavernaermou)


Τον πρώτο γύρο ολοκλήρωσαν τα ντολμαδάκια που ήρθαν περασμένα σε καλαμάκι και είχαν περάσει λίγο από τη σχάρα για να πάρουν μια ωραία μυρωδιά από τον καπνό και ο τραγανός μπακαλιάρος παρέα με ήπια σκορδαλιά με καρύδι. Και στο τέλος τον ορεκτικών, τα κεφτεδάκια. Ψωμένια, τραγάνα απέξω και ζουμερά από μέσα με ακανόνιστο σχήμα που γίνονται εθισμός. Διπλά τους τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και μια δόση από γιαούρτι για να δροσίσει κάθε μπουκιά.

Στα κυρίως, το απλό, αλλά πολύ νόστιμο μυλοκόπι σε ελαιόλαδο και λεμόνι έκλεψε την παράσταση. Βέβαια είχε και αντάξιους ανταγωνιστές: γιουβέτσι με καβουρόψιχα -με μια δόση αλάτι παραπάνω- μπουρδέτο με ουρές πεσκανδρίτσας με μια σάλτσα που αναζητούσε τις «βούτες» με ψωμί και μια επιβλητική μακαρονάδα με θαλασσινά και ωραία δεμένη σάλτσα.

Στο ποτήρι, ελληνικά κρασιά, ρετσίνες επιλεγμένες και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο συνοδεύουν ιδανικά τη θαλασσινή νοστιμιά. Και για το φινάλε; Γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή πορτοκαλόπιτα με παγωτό -απλά, καθαρά, νοσταλγικά.

Η Taverna Ermou δεν αναμασά το παρελθόν, αντίθετα το ανανεώνει. Είναι μια εξαίρεση ανάμεσα στα τουριστικά μαγαζιά που έχουν πνίξει το κέντρο της Αθήνας. Είναι ένα μέρος όπου η παράδοση συναντά τη δημιουργικότητα και το χθες βρίσκει λόγο να ξαναμιλήσει στο σήμερα, με γεύση, μνήμη και νοστιμιά.

Info
Ερμού 98, Αθήνα, 216 000 7440

Διαβάστε επίσης:

Η νέα μαγεία του ψωμιού; Τα micro bakeries αλλάζουν το τοπίο της Αθήνας – Ποια περιμένουμε να ανοίξουν

Νίκος Χανδόλιας: Με καμβά το προζύμι