Γαστρονομία του δρόμου με άποψη και ταυτότητα, βασισμένη σε βιολογικά και ποιοτικά προϊόντα, πλούσιες γεύσεις, ψαγμένα ποτά και events που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Η περίφημη ομάδα του Estrella – η Μαρία Σμπιλή, ο σύζυγός της Κώστας Καπετανάκης και ο αδερφός του, Γιάννης – εντυπωσιάζουν ακόμη μια φορά με την εφευρετικότητα και την τόλμη τους στον χώρο της εστίασης. Ήταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που, έχοντας χάσει τις εργασίες τους, αποφάσισαν να ανοίξουν το Estrella, ένα μαγαζί με έμφαση στο ποιοτικό brunch που χειροκροτήθηκε ένθερμα από το διεθνή τύπο. Η πανδημία δεν πτόησε το μεγαλοφυές τρίο. Σκαρφίστηκε ένα ακόμη έξυπνο εγχείρημα, το Surfer Maya. «Κατά την περίοδο της καραντίνας σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα high-end street food brand με υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα», μας λέει ο Κώστας. Η αρχική σκέψη λειτουργίας του σαν Ghost Restaurant, γρήγορα εγκαταλείφθηκε και αποφασίστηκε να ανοιχθούν στο κοινό οι πόρτες του πολύχρωμου και παιχνιδιάρικου μαγαζιού. Σύντομα έγινε στέκι των φίλων του νόστιμου και ποιοτικού street food που συνδυάζεται με ψαγμένα ποτά αλλά και μουσική. Ήταν, εξάλλου, το Surfer Rosa, το πρώτο άλμπουμ των Pixies, που έδωσε την έμπνευση για το όνομά του. Εναλλακτική ροκ η μουσική των Pixies, εναλλακτική και η πρόταση του Surfer Maya για το street food.
Το σάντουιτς με χειροποίητο παστράμι ωρίμανσης γίνεται από brisket που μαρινάρεται, καπνίζεται στο μαγαζί και σερβίρεται με σπόρους από σινάπι, λαχανικά και κασέρι σε δικό τους ψωμί με προζύμι 72 ωρών ωρίμανσης. Ο χειροποίητος γύρος για τα tacos al pastor, ένα από τα πιο φημισμένα και νόστιμα street food της μεξικάνικης κουζίνας, προέρχεται από εξαίσιο χοιρινό κρέας που προμηθεύονται καθημερινά σε μικρές ποσότητες, για να είναι πάντα φρέσκος, μαρινάρεται, σιγοψήνεται και σερβίρεται πάνω σε tacos που φτιάχνουν οι ίδιοι. Και ενώ στο Estrella θέση πρωτοπόρου κατέχει το μπουγατσάν, μια έξυπνη ένωση παραδοσιακής θεσσαλονικιώτικης μπουγάτσας με γαλλικό κρουασάν, το Surfer Maya καινοτομεί με τα tacros – ένα ιδιαίτερο mash-up από ζύμες κρουασάν και tacos. Στον κατάλογο φιγουράρουν τρία είδη tacros με ψητό κοτόπουλο, μαριναρισμένο χειροποίητο γύρο και γαρίδα πάνκο. Εξαιρετικά και τα ζουμερά burger του Surfer Maya, ανάμεσά τους και το Italian cheeseburger, δημιουργία του γνωστού σεφ Θοδωρή Παπανικολάου (Petra & Fos), με κύβους μοσχαρίσιου φιλέτου και pecorino που συνοδεύεται από καπνιστή πανσέτα και μουστάρδα αχλάδι μέσα σε αφράτο brioche.
Στο Surfer Maya δηλώνουν ότι η ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη – στην πρώτη ύλη, με όλα τα κρέατα να προέρχονται από σχολαστικά επιλεγμένες μικρές ελληνικές φάρμες, στις συνταγές, που φέρουν την υπογραφή καταξιωμένων σεφ, αλλά και στα γαστρονομικά events που διοργανώνουν, όπως αυτό με τον περίφημο σεφ και restaurateur Γιάννη Λουκάκη (Μούργα, +Τροφή) αλλά και με τον διεθνώς αναγνωρισμένο «μάγο» των σάντουιτς Max Halley. Επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 2022 για ένα αποκλειστικό pop-up στο Surfer Maya με δημιουργίες που έκαναν και τους σκεπτικιστές των σάντουιτς να αλλαξοπιστήσουν. Τα επιδόρπια του μαγαζιού, δια χειρός Γιώργου Αυγέρου, ακολουθούν εξίσου υψηλά πρότυπα, όπως η γαλατόπιτα με πλούσια και βελούδινη κρέμα από παραδοσιακή συνταγή της Θεσσαλίας πάνω σε τραγανή ζύμη χειροποίητου κρουασάν.
To Surfer Maya διαθέτει, επίσης, μια ενδιαφέρουσα λίστα βιοδυναμικών / βιολογικών κρασιών καθώς και αξιόλογων κοκτέιλ, επιμέλεια του bartender Αλέξανδρου Σουρμπάτη. Τα ποτά αλλά και η μουσική από ταλαντούχους DJs έχουν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια των γαστρονομικών εκδηλώσεων με προσκεκλημένους σεφ. Τότε είναι που το μικρό στενό της Σκρα και ο πεζόδρομος, που αγκαλιάζουν το Surfer Maya, παίρνουν φωτιά. Πλήθος θαμώνων αλλά και νέων φίλων του μαγαζιού ξεφαντώνουν με εξαίσιο φαγητό, ποτό και μουσική.
Το ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα κέρδισε την αφοσίωση των κατοίκων της συμπρωτεύουσας και τράβηξε την προσοχή τόσο των επισκεπτών της πόλης όσο και γνωστών ονομάτων στο χώρο της εστίασης. Ο ξενοδοχειακός όμιλος Domes φιλοξένησε το Surfer Maya σε μια από τις βραβευμένες καντίνες του ξενοδοχείου του στην Ελούντα, ενώ συζητήσεις είναι στα «σκαριά» για την παρουσία του και στα υπόλοιπα ξενοδοχεία του ομίλου σε Πορτογαλία, Ισπανία, Κέρκυρα και Χανιά. Τον Ιανουάριο, δε, το Surfer Maya ετοιμάζεται για ένα ενδιαφέρον pop-up στο κέντρο του Λονδίνου.
«Αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Απαιτείται, όμως, μεγάλη και συνεχής προσπάθεια και χαιρόμαστε αφάνταστα όταν ο κόσμος το καταλαβαίνει και το εκτιμά», μας λέει χαμογελώντας η Μαρία. Η πορεία του Surfer Maya έχει μόλις ξεκινήσει και προβλέπεται λαμπρή. Περιμένουμε, δε, με ανυπομονησία την επόμενη έξυπνη ιδέα της επιτυχημένης ομάδας, πιστεύοντας ότι αυτή τη φορά δεν θα έπεται κρίσεως!
info
Surfer Maya, Σκρα 8, Θεσσαλονίκη, Τηλ. +30 231 023 5033, Instagram: surfermaya
Φωτογραφίες: Άννα Τασιούλα