Φθάνοντας στο εν λόγω εστιατόριο της οδού Αγ. Κωνσταντίνου ο πρώτος άνθρωπος που μας υποδέχθηκε ήταν μια «Striggla». Mε αυτόν τον χαρακτηρισμό μας συστήθηκε η Αγγελική Πανταλέων, συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου Striggla στο Μαρούσι. Το πρώην Mexha για όσους γνωρίζουν την περιοχή. Με αναφορές στον Σαίξπηρ λοιπόν και αρκετή δόση χιούμορ, η Αγγελική Πανταλέων μαζί με τους συνέταιρους της Αφροδίτη Βέντη και Χάρη Βέντη, προσκάλεσαν τον σεφ Θωμά Μάτσα σαν σε κυριακάτικο τραπέζι στο σπίτι τους και όλοι μαζί δημιουργήσαν τον γοητευτικό χώρο της ιστορίας μας.

Striggla: Γαστροταβέρνα ή μήπως μπιστρό;

Όσο και αν στις ημέρες μας η γαστρονομία βαδίζει στα ιερά μονοπάτια της γάστροταβέρνας η Striggla επαναφέρει στο θυμικό μας την ατμόσφαιρα ενός μπιστρό περασμένων δεκαετιών τότε που η γαστρονομική εικόνα της Αθήνας περπατούσε σε πιο κλασικά μονοπάτια. Κανένας βιομηχανικός υπαινιγμός δεν υφίσταται στον χώρο, μεγάλες ξύλινές ροτόντες με βελούδινες καρέκλες γεμίζουν την σάλα, η παρουσία του ξύλου είναι έντονη σε έπιπλα τοίχους και διακοσμητικές αναφορές, ευρύχωρο σαλόνι με ικανοποιητικές αποστάσεις μεταξύ των τραπεζίων, υψηλός φωτισμός και μια μουσική παρουσία που γεμίζει με διακριτικότητα τον χώρο. Μια όχι και τόσο συχνή εικόνα για τα ματιά μου το τελευταίο διάστημα. Η ανθρωπογεωγραφία επίσης τονίζει με τον τρόπο της την κλασική μορφή του εστιατορίου καθώς μικρές και μεγαλύτερές παρέες όλων στην κυριολεξία των ηλικιών συνέτρωγαν, σε ένα αρμονικό πάντρεμα γενεών.

Στην κουζίνα, ο Αλκής Πλαφουντζής υλοποιεί καθημερινά μια συνοπτική κάρτα με δεκαπέντε στο σύνολο της επιλογές που διατηρούν έναν ελληνικό χαρακτήρα στην πλειοψηφία τους μπολιάζοντας τον με σύγχρονες τεχνικές και σάλτσες. Η πρώτη τετράδα που έφτασε στα τραπέζι μας, μια τετράδα ορεκτικών (παντζάρια ψητά, σαλάτα σπανάκι με κολοκύθα, χούμους και μανιτάρια σωτέ) έδωσαν μια πολύ ενθαρρυντική πρώτη γεύση ενός φαγητού καθόλου βαρετού, ουδόλως επαναληπτικού, με καλοδουλεμένες συνθέσεις και ταιριαστά παντρέματα υλικών.

Στο χούμους μπορεί να μου έλειπε λίγο το σκόρδο αλλά η όλη σύνθεση είχε φρεσκάδα και ζωντάνια από την γκρεμολάτα με μάραθο και μυρώνια. Το ίδιο νόστιμο αποτέλεσμα είχε και μια απλή φαινομενικά σαλάτα. Σπανάκι, ξηροί καρποί φρούτα και flakes κολοκύθας, δεμένα όλα μαζί με μια εύγεστη κρέμα γλυκείας κολοκύθας. Νόστιμη έκπληξη ήταν τα σωτέ μανιτάρια (champignon, πλευρώτους, Shimeji) με σουτζούκι, θυμάρι και μια σάλτσα τύπου gravy με γραβιέρα. Ένα μικρό οικογενειακό κρεοπωλείο στην Αλσούπολη τους προμηθεύει με μικρά λιχούδικα φριγαδέλια.

Στην ουσία το συκώτι τυλίγεται σε μια σκέπη από αρνίσια μπόλια δεν είναι το φριγαδέλι στην κλασική του μορφή. Παρόλα αυτά, το πιάτο έχει νοστιμιά και προσδίδει αυτήν την μερακλίδικη και με ηπειρωτικές καταβολές προσθήκη στον κατάλογο. Σε όλα τα τραπέζια παρατηρούσα να πηγαίνουν τα κεφτεδάκια αρτυμένα με τρίμα φέτας. Νόστιμα και αφράτα, με μια πλούσια σε ποσότητα σάλτσα (μια demi-glace στην ουσία) από τέσσερα πιπέρια που φόρτωνε πολύ με την παρουσία της όμως το πιάτο και έπνιγε τους μικροσκοπικούς κύβους πατάτας που συνόδευαν τα κεφτεδάκια. Καθώς τα κύρια πιάτα έπιαναν πόστο στο τραπέζι μας οι γνώριμες και ασφαλείς μαγειρικές επιλογές και τεχνικές διαδέχθηκαν τις ευχάριστες πρωτοτυπίες των ορεκτικών.

Μάγουλα και στηθοπλευρές άλλοτε με ταλιατέλες και σάλτσα κρέατος και άλλοτε με κριθαράκι και σάλτσα ψητής ντομάτας έκαναν την εμφάνιση τους. Στις άκρες του καταλόγου υπάρχει ένα κοκοράκι με χυλοπίτες και ένα χταπόδι στιφάδο με γλυκό τραχανά για να μας θυμίζουν πως ο πλούτος των συνταγών της ελληνικής κουζίνας είναι ανεξάντλητος. Τα επιδόρπια της κάρτας επιμελείται ο Λάμπρος Ζαρκαδούλας. Ένα διαφορετικό σαραγλί με κρέμα βανίλιας και μια Black Forest με bitter σοκολάτα γράφουν τον γλυκό επίλογο στην Striggla.

Κρατώντας ένα ποτήρι Filion Vin de liquer στο χέρι, το γλυκό λευκό Μοσχάτο Σάμου, επιστρέφω ξανά το βλέμμα μου στον χώρο παρατηρώντας την σάλα που πλέον έχει γεμίσει για τα καλά. Στέκομαι στην μεγάλη παρέα ηλικιωμένων ζευγαριών που δειπνούν σε μια από τις κεντρικές ροτόντες. Διακρίνω την ευχαρίστηση στα πρόσωπα τους. Μια ευχαρίστησή που δεν πηγάζει αποκλειστικά από το καλομαγειρεμένο φαγητό αλλά που είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας των ανθρώπων στην Striggla να κερδίσουν το στοίχημα της ζεστασιάς και της αληθινής φιλοξενίας σε ένα δύσκολο εστιατορικό μικρο-σύμπαν όπως αυτό του Αμαρουσίου.

info
Αγ. Κωνσταντίνου 56, Μαρούσι, τηλ.: 2160017188

Φωτογραφία ανοίγματος: @striggla_restaurant @mariamarakis